TÉMA

Teplota

Letošní březen byl nejteplejším v historii měření, uvedla služba Copernicus

Březen letošního roku byl nejteplejší v historii měření, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu v březnu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 07:25|

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Horko i mrazy. Velikonoční počasí bývá v Česku extrémní

Protože jsou Velikonoce pohyblivý svátek, mohou se teploty během nich pohybovat nejen v jarních mezích, ale snadno se přikloní i k létu, anebo naopak vrátí k zimě.
30. 3. 2024|

Únor byl nejteplejší v historii. Meteorologové naměřili rekordní hodnoty i na hladinách oceánů

Letošní únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření. Uvedla to meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná únorová teplota u zemského povrchu činila 13,54 stupně Celsia, a byla tak o 0,81 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů minulý měsíc také pokořily rekordy.
7. 3. 2024|

Rekordně teplé počasí přeje vegetaci. Lísky nebo olše rozkvetly s pětitýdenním předstihem

Mimořádně teplý a srážkově bohatý. Podle dat meteorologů byl minulý měsíc nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně Celsia.
2. 3. 2024|

Na třiadvaceti místech v Česku padl teplotní rekord

Nejvyšší teplotu pro 16. únor v Česku zaznamenalo 23 ze zhruba 165 míst, kde se měří alespoň třicet let. Rekordní teploty jsou hlavně ze Šumavy. Nejvýše z dlouhodobě měřících meteorologických stanic v pátek teplota vystoupala ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde teploměr ukázal 17,4 stupně Celsia. Vyplývá to z informací, které na Facebooku zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
16. 2. 2024|

Teplotní rekordy padly na třetině stanic. V Lednici bylo 15,5 stupně

Teplotní rekordy pro 10. únor padly zhruba na třetině dlouhodobě měřících stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili 15,5 stupně Celsia. O dvě desetiny stupně chladněji bylo ve Strážnici na Hodonínsku a na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách, řekl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 17:28|

Deprese zřejmě souvisí s vyšší teplotou těla, popsali vědci. Otestují, jestli to půjde využít pro terapii

Deprese je spojená s vyšší tělesnou teplotou, zjistil tým amerických vědců. Tento fenomén sice zatím plně nechápou, začali ho ale už hlouběji studovat na lidských dobrovolnících. Cílem je tuto zvláštní souvislost popsat přesněji.
7. 2. 2024|

Týden přinese nadprůměrné teploty, zpočátku bude větrno

Tento týden bude v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. V některých dnech budou odpolední maxima až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti lze očekávat také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 2. 2024|

Ranní ledovku vystřídají teploty blížící se deseti stupňům. Druhá polovina týdne bude už chladnější

Nový týden přinese ve své první polovině teploty, které dají vzpomenout spíše na teplý listopad než na mrazivý začátek prosince, denní maxima se přiblíží až k deseti stupňům. Čtvrtek a pátek budou však již výrazně chladnější. Chladněji bude celý týden i na horách, nehrozí tedy, že by sněhová pokrývka zmizela.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 20:20|

„Vědcům již docházejí přídavná jména.“ Listopad byl nejteplejším v historii

Letošní listopad byl šestým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord, a historicky nejteplejší bude i celý letošní rok. Uvedla to ve středu meteorologická služba Evropské unie Copernicus.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 12:20|

Teplé počasí utne silný vítr, foukat bude v úterý i ve čtvrtek. Teploty budou v týdnu kolem 15 stupňů

Nový týden přinese značně větrné počasí. Na horách očekávají meteorologové silné nárazy již v pondělí večer, silný vítr bude vát také ve druhé polovině týdne. Většinu dnů budou nejvyšší teploty kolem 15 stupňů Celsia, zejména pondělí bude však teplejší. Odpoledne by mohly teploměry ukazovat i přes 20 stupňů Celsia.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 11:24|

V říjnu panovalo rekordně teplé počasí, prodloužilo to turistickou sezonu i vegetační období rostlin

Podzim je nebývale teplý. I v neděli teploty na některých místech přesáhly dvacet stupňů Celsia. Na Javorníku a v Klatovech padly dosavadní rekordy. Příznivé počasí tak řada lidí využila k pracím na zahradách anebo k výletům do přírody. Díky nadprůměrným teplotám mají některé rostliny letos delší vegetační období.
30. 10. 2023|

Nesnesitelná vedra budou častější, i ve střední Evropě, varuje model

Pokud bude změna klimatu pokračovat, přibude teplot, které nejsou slučitelné s lidskými možnostmi přežití. Tvrdí to nový výzkum, jehož autoři dokazují, že se to bude týkat také střední Evropy.
12. 9. 2023|

Přízemní ozon je jed. Trápí nejen lidi ve městech, ale i ptáky v Krkonoších, upozorňují vědci

Turisté jezdí na české hory mimo jiné za čistým vzduchem. Nový výzkum ale upozorňuje, že i zdánlivě čirý vzduch může přinášet riziko pro ptáky, kteří jsou citliví na znečištění ozonem.
4. 8. 2023|

Není rekord jako rekord. Potvrzení těch teplotních může trvat měsíce

Během letošního léta bylo ohlášeno nepočítaně teplotních rekordů, ať už v Česku nebo dalších zemích Evropy či v Severní Americe. Příčinou je nejen klimatická změna způsobená člověkem, vliv někdy může mít i „okurková sezona“.
29. 7. 2023|

Z českých rybníků zmizí některé druhy ryb. Příliš teplá voda jim nedá dost kyslíku, varuje výzkum

Teplota vody v českých rybnících s klimatickou změnou roste, přispívá ke zhoršené kvalitě vody a komplikuje tradiční chov ryb. Do budoucna se očekává strmý nárůst počtu dnů s povrchovou teplotou vody nad 29 stupňů, kvůli čemuž rychle ubývá rozpuštěného kyslíku ve vodě. Mezi lety 1961 až 1980 se přitom v Česku dny s touto a vyšší teplotou vůbec nevyskytovaly. Nyní je takových dní několik ročně a podle vědeckých modelů jich koncem století může být téměř 30. Vyplývá to ze studie vědců z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Mendelovy univerzity v Brně.
28. 7. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

U Floridy zřejmě naměřili dosud nejvyšší teplotu vody u hladiny moře

Meteorologická bóje v zátoce u jižního pobřeží Floridy v USA v pondělí zaznamenala teplotu vody přibližně 38,4 stupně Celsia. Bude-li měření vyhodnoceno jako nezávadné, jednalo by se o nový světový rekord v teplotě zaznamenané u hladiny moře, uvádí místní meteorologové. Své nejvyšší denní teploty dosáhlo v pondělí Středozemní moře, informovali španělští vědci.
25. 7. 2023|

O víkendu se má mírně ochladit. Objevit se mohou i bouřky a přeháňky

V Česku se o víkendu mírně ochladí, na většině území se objeví přeháňky a v sobotu i bouřky, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V příštím týdnu se pravděpodobně vrátí slunečnější a teplejší počasí.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 19:13|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

Začíná tropický týden, nad 30 budou stoupat teploty do čtvrtka

Do Česka přišly tropy, do čtvrtka se nejvyšší denní teploty budou šplhat nad 30 stupňů Celsia, v pátek se mírně ochladí. Místy se v týdnu vyskytnou bouřky, mohou být i silné. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplé počasí bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy budou denní maxima podle měsíčního výhledu ČHMÚ také občas překračovat 30 stupňů. V prvních dvou prázdninových týdnech se zvolna ochladí.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 17:54|

Duben byl v Česku velmi studený a temný. Někde mrzlo dokonce více než v lednu

Teplotně podprůměrný, srážkově nadprůměrný a z hlediska slunečního svitu podprůměrný, takový byl letošní duben v Česku. Po třech měsících s kladnou odchylkou teplot přišel konečně teplotně podnormální měsíc. S průměrnou měsíční teplotou sedm stupňů Celsia byl podle předběžných údajů o 1,4 stupně chladnější, než činí dlouhodobý normál za období 1991 až 2020.
7. 5. 2023|

Do poloviny týdne bude ještě pršet, na horách i sněžit. Pak se počasí zklidní a oteplí se

Déšť a na horách i sníh bude provázet první polovinu týdne. Od pátku se začne počasí poněkud zlepšovat. Teploty postupně vystoupají až ke dvaceti stupňům Celsia, ubude i srážek. Docela teplý víkend bude ale zřejmě prozatím vrcholem, po kterém přijde další ochlazení.
17. 4. 2023|