TÉMA

Modernizace

Polsko modernizuje svou armádu. Poslední přírůstek jsou tanky Abrams

Do Polska dorazily další tanky Abrams, na konci roku jich má země mít zhruba sto dvacet. Velká část skončila u elitní 1. varšavské obrněné brigády. Ta čeká i ještě modernější typy strojů, do pár let by se mohla stát nejsilnější jednotkou svého druhu v Evropě. Proces velkého přezbrojování polské armády tak pokračuje, provází ho ale i některé problémy.
23. 4. 2024|

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Teplické nádraží znovu vypadá jako v 19. století. Rekonstrukce je hotová jen zvenku, interiéry čekají na nájemce

Nádražní budova v Teplicích je po rekonstrukci – alespoň zvenku, kde se jí vrátil původní vzhled. Uvnitř ještě není plně zařízená, protože se Správě železnic nepodařilo najít nájemce prostor. Oprava historické budovy z poloviny 19. století stála 325 milionů korun a byla to zároveň poslední součást modernizace trati z Teplic do Ústí nad Labem.
19. 3. 2024|

Dohoda bez příslibu peněz. Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, schválila vláda

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny – Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které ve středu schválil kabinet. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 18:17|

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

V ostravské městské nemocnici má přibýt sedmipodlažní blok s heliportem, pracoviště se sjednotí

Ostrava chystá pětimiliardovou investici do městské nemocnice, zabere deset let. Vznikne nový blok akutní péče s heliportem, stávající objekty projdou rekonstrukcí a zaměstnanci v nich získají nové zázemí. Ředitel nemocnice Petr Uhlig ujistil, že veškeré práce se uskuteční za provozu.
12. 1. 2024|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Nemocnice v Ostrově otevřela zrekonstruované oddělení intenzivní péče. Přibyla lůžka, zvětšily se pokoje

Nemocnice v Ostrově na Karlovarsku otevřela nově zrekonstruované oddělení následné intenzivní péče za 106 milionů korun. Díky rekonstrukci se zvýšil počet intenzivních lůžek, zmodernizovalo se vybavení a podle nemocnice se zlepšil komfort pro pacienty i personál. Nové oddělení se tak zařadí mezi nejmodernější a největší pracoviště svého druhu v Česku, uvádí Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do níž Nemocnice Ostrov patří.
4. 1. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Opravená nástupiště i koleje. Modernizace nádraží na pražském Smíchově začne brzy, vyjde na miliardy

Modernizace smíchovského nádraží v Praze začne počátkem příštího roku a vyjde asi na 4,14 miliardy korun bez DPH. Správa železnic (SŽ) nechá opravit všechny staniční koleje a nástupiště, přestaví oba podchody a prodlouží je pod celou stanicí. Nástupiště budou přístupná bezbariérově novými výtahy. Práce pro SŽ provede konsorcium firem Metrostav TBR, OHLA ŽS, Hochtief CZ a Elektrizace železnic Praha, které zvítězilo ve výběrovém řízení, sdělil ve středu mluvčí SŽ Dušan Gavenda.
27. 12. 2023|

Nabrat skokově tisíce lidí nelze, řekl Řehka k rozvoji armády. Posílit má protivzdušná obrana

Česká armáda hodlá posílit protivzdušnou obranu a zvýšit počet vojáků, skokově to ale nejde, řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v Událostech, komentářích. Připustil, že armáda má rezervy v technice, výzbroji i zásobách, má ale „dobré lidi“.
21. 12. 2023|

Výluka skončila, vlaky jezdí po novém mostě z Pardubic do Hradce i Chrudimi

Skončila komplikovaná železniční výluka v Pardubicích. I když byl mimo provoz jen krátký úsek mezi dvěma nádražími ve městě, nemohly jezdit vlaky z hlavního nádraží směrem na Hradec Králové ani na Chrudim. Při výluce vznikl nový železniční most přes Labe. Ten je dvoukolejný, ale zatím vlaky mohou využívat jen jednu kolej, druhé chybí napojení do kolejiště hlavního nádraží. Samotná trať Pardubice – Hradec Králové je však nyní dvoukolejná téměř již v celé délce, zbývá poslední úsek mezi Hradcem a Opatovicemi nad Labem.
20. 12. 2023|

Vláda schválila novou armádní koncepci, soustředí se na rychlé přezbrojení

Armáda chce v následujících deseti letech nakoupit střední transportní letouny, lehká útočná vozidla nebo dopravní vrtulníky. Plánuje i výstavbu čtvrtého praporu brigády rychlého nasazení. Vyplývá to z koncepce výstavby armády ČR do roku 2035 (KVAČR), kterou ve středu schválila vláda. Dokument je vizí, jak by měla česká armáda vypadat v příštích letech, aktualizuje se každých pět let.
20. 12. 2023|

Rožnovské nádraží dostalo novou podobu, město chce zvelebit i okolí

Rekonstrukce rožnovského nádraží je hotová. Historická staniční budova prošla obnovou, místo původních nízkých nástupišť vznikly bezbariérově přístupné vysoké perony, modernizaci má za sebou také kolejiště či zabezpečení. Práce, které trvaly zhruba rok a půl, stály Správu železnic přes 230 milionů korun bez DPH.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:19|

Sergej a Šlechtična otestovaly nový most přes Labe

Do Vánoc by měla skončit výluka části železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Zatěžkávací zkoušku má za sebou nový dvoukolejný most přes Labe, kvůli jehož stavbě nejezdí vlaky mezi pardubickým hlavním nádražím a městskou částí Rosice a zároveň je i výluka na souběžné trati do Chrudimi. Na zatěžkávací zkoušku přijely do Pardubic dvě historické lokomotivy – rychlíková parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična a těžká dieselová nákladní lokomotiva sovětské výroby přezdívaná Sergej.
13. 12. 2023|

Okamura zkritizoval vládní podporu Ukrajincům v Česku. Už ani halíř, řekl

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že by na pomoc Ukrajincům žijícím v Česku neměl jít „ani halíř“. Peníze by se místo toho měly využít k podpoře českých občanů. Okamura to řekl v pořadu Interview ČT24 s tím, že se tvrzení netýká pracujících lidí, jelikož ti nepotřebují pomoc. Vyjádřil se také k dodávkám české vlády Ukrajině, která se brání ruské invazi.
28. 11. 2023|

V Jindřichově Hradci startuje modernizace čističky, vyjde na stovky milionů korun

Čistírna odpadních vod (ČOV) v Jindřichově Hradci bude vypouštět vodu s nižší ekologickou zátěží. Zajistí to modernizace technologie, kterou město připravilo. Náklady na první etapu projektu činí více než 240 milionů korun. Sdružení firem s názvem Společnost Jindřichův Hradec, které ve výběrovém řízení na modernizaci uspělo, v úterý areál čistírny přebralo a může zahájit práce.
14. 11. 2023|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

U Berouna začnou práce na koridoru do Prahy. Správa železnic slibuje co nejmenší komplikace

Z trati, která ještě pamatuje konec parního provozu, na moderní koridor se začne středočeský úsek mezi Berounem a Karlštejnem měnit v listopadu. Dopravu bude změna ovlivňovat čtyři roky, Správa železnic ale ujistila, že dopady budou menší, než je při podobných stavbách obvyklé. Vlaky sice budou v době prací jezdit jen po jedné ze dvou kolejí, ale vyšší rychlostí.
3. 10. 2023|

Městská nemocnice v Ostravě pořídila nové CT za 42 milionů. Je výrazně rychlejší než to staré

Radiologické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO) má nový počítačový tomograf (CT). Jeho pořízení včetně stavebních úprav vyšlo téměř na 42 milionů korun. Přístroj výrazně zkracuje dobu vyšetření a pro pacienta znamená i menší radiační zátěž. Nemocnice ho pořídila z programu React-EU, sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.
25. 9. 2023|

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně

Česko není v Severoatlantické alianci (NATO) černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba. V projevu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
16. 9. 2023|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|

Správa železnic má podepsanou smlouvu na kompletní opravu havířovské stanice za 3,4 miliardy

V Havířově začne v září modernizace železniční stanice. Správa železnic (SŽ) tak naváže na opravu havířovské nádražní haly a za 3,4 miliardy korun nechá kompletně zrekonstruovat celou staniční část včetně nástupišť. Informoval mluvčí SŽ Jan Nevola. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na sociální síti X napsal, že už byla podepsána i smlouva se zhotovitelem.
8. 8. 2023|

Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji

Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|