TÉMA

Roman Prymula

Část dětí začíná s očkováním proti černému kašli pozdě, varuje pediatrička Cabrnochová
Česko se potýká s prudkým nárůstem případů černého kašle – od začátku roku jich úřady evidují více než za předchozí čtyři roky dohromady. Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové je problém i v tom, že část malých dětí začíná s očkováním proti tomuto onemocnění poměrně pozdě. Epidemiolog a rovněž místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula dodal, že černý kašel může mít velmi intenzivní projevy, čímž je možné ho odlišit od toho běžného.
6. 3. 2024|ČT24
V Česku přibylo případů záškrtu. Odborníci zvažují povinné přeočkování dospělých
V Česku v posledních dvou letech přibylo případů záškrtu. Jen během letošního roku dříve v Česku vymýcenou nemoc prodělalo pět osob. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Záškrt se vloni v Česku vyskytl poprvé od roku 1995. Jedním z důvodů, proč se nemoc znovu objevila, je podle vakcinologů snižující se proočkovanost, vyvanutí protilátek i migrace obyvatel. Odborníci teď proto zvažují zavedení povinného přeočkování v dospělosti.
5. 9. 2023|Kateřina Hartmanová
Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně
Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.
29. 8. 2023|
Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ
Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|
Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho
Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|
První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha
Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|
Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským
Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|
Imunita zřejmě není po minulých letech tak trénovaná, míní epidemiolog Smejkal
Lidí s respiračními chorobami v Česku přibylo za pouhý týden o třetinu. Souběžně se výrazně šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Zatím se plní především kapacity dětských oddělení. Na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, připomíná hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je zde generace dětí, která je vůči RS virům citlivá.
21. 12. 2022|
Definovat nadstandardy ve zdravotnictví by bylo složité, shodli se exministři. Opozice i odbory diskusi o příplatcích odmítají
Rozpaky vzbudily úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném zavedení placených nadstandardů ve zdravotnictví. Opozice i odbory jsou jednoznačně proti, jasně se ale k nadstandardům nehlásí ani všichni zákonodárci z vládních stran. Podle dvou Válkových předchůdců na ministerstvu Romana Prymuly (nestr.) a Leoše Hegera (TOP 09) by byl největší problém vybrat přijatelné nadstandardy. Oba se shodli hlavně na tom, že by bylo možné se připojistit a mít nižší doplatky na léky. O definování nadstandardů diskutovali politici i zdravotničtí experti v 90‘ ČT24.
24. 11. 2022|
Pokud nepřijde nová varianta covidu, neměli bychom mít problémy, míní Prymula
Covid-19 nás podle epidemiologa Romana Prymuly ještě dlouhou řadu let neopustí. Zároveň se ale domnívá, že pokud se neobjeví nová varianta viru, nemělo by Česko čelit zásadnímu problému. Podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví za čtvrtek přibylo mezitýdenně méně případů covidu. Klesá i počet hospitalizovaných s koronavirem.
21. 10. 2022|
Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil
Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|
Pro čtvrtou dávku očkování proti covidu si zatím přišlo 50 tisíc lidí. Podle Prymuly jde o marginální číslo
Již dva týdny si mohou lidé chodit pro čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Dorazilo jich zatím padesát tisíc, zájem však klesá. Oproti období před dvěma týdny si nyní pro druhou posilující injekci chodí zhruba třetina lidí.
1. 8. 2022|
Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19, registrace zatím není nutná
Od pondělí se lze nechat naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. K dispozici bude v ordinacích praktických lékařů a v nemocnicích, a to bez předchozí registrace. Zájemci by si ale měli dostupnost látky v jimi vybraném místě předem raději ověřit, hlavně v případě praktiků. Očkovat se bude vakcínami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 21:35|rp
Ředitel hradecké nemocnice Palička skončí na vlastní žádost
Ředitel Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Vladimír Palička požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Ministr jeho žádost přijal s tím, aby nemocnici vedl do doby, než resort vybere vhodného nástupce. Konkurz na nového ředitele hradecké FN vypíše ministerstvo v nejbližších dnech, řekl při návštěvě nemocnice Válek. Šestasedmdesátiletý Palička chce dál působit v hradecké FN. V čele nemocnice nahradil v srpnu 2016 kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 13:16|
Prymula: Je třeba řešit očkování uprchlíků, s dalšími dávkami proti covidu bych počkal na novou generaci vakcín
Bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog a vakcinolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že není možné tvářit se, že vlna válečných uprchlíků z Ukrajiny české zdravotnictví nijak neovlivní. Promluvil i o problematice (pře)očkování ukrajinských dětí či o covidu, který dle jeho slov v Česku aktuálně „formálně neexistuje, ale reálně běží na pozadí“ dál.
24. 3. 2022|
Policie opět odložila případ polní nemocnice v Letňanech. Nešlo o trestný čin
Policisté už podruhé odložili případ polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech, která měla sloužit jako záloha pro případ přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19. Na dotaz České televize to uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.
14. 3. 2022|Simona Schröderová
Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula
Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|daz
Miloš Zeman předal státní vyznamenání, slíbil udělit Řád bílého lva Volodymyru Zelenskému
Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Ve svém úvodním projevu řekl, že se rozhodl vyhovět žádosti udělit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 22:16|daz
Česko vstupuje do týdne bez povinných testů, epidemie dál slábne
V Česku v neděli přibylo nejméně nově potvrzených případů koronaviru za posledních šest týdnů, testy jich odhalily 4267. V mezitýdenním srovnání je to zhruba o tři tisíce méně. Počet podezření na opakovanou nákazu klesl oproti minulé neděli o 430 na 673. Dál výrazně ubývá i provedených testů. Nižší je i počet hospitalizovaných s onemocněním covid-19, v neděli vyžadovalo nemocniční péči 3127 nakažených. V minulém týdnu skončilo povinné testování ve firmách i školách, kvůli rizikovým kontaktům jsou poslední lidé v karanténě. Od soboty by je již hygienici neměli nařizovat.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 21:25|
V neděli přibylo téměř 28 tisíc nakažených, dosud nejvíc za víkendový den
Za neděli je 23 914 nově potvrzených případů koronaviru. Je to téměř dvakrát víc než před týdnem a vůbec nejvíc za víkendový den od začátku epidemie. U dalších 3849 vzorků jde o opakovanou nákazu. Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil dva tisíce. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil. Počet škol, které kvůli epidemii covidu požádaly ministerstvo školství o přerušení výuky, stoupl od minulého úterý do začátku tohoto týdne z osmi na 56.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 19:18|rp, daz
Seznam Zprávy: Policie odložila případ covidové záložní nemocnice v Letňanech
Policie odložila případ záložní nemocnice vybudované kvůli zesilování epidemie koronaviru předloni na podzim na výstavišti v pražských Letňanech. Vyšetřovatel prověřoval podezření, zda se tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Napsal to server Seznam Zprávy.
27. 1. 2022|vkl
Omikronová vlna letí Českem. V populaci je podle Prymuly obrovská nálož
Epidemie covidu-19 v Česku sílí. V tomto týdnu se zatím každý den překonává předchozí maximum v počtu odhalených případů. Za rychlé šíření může velmi nakažlivá varianta omikron. Ačkoliv je mírnější než předchozí varianty, nejedná se o pouhé nachlazení, uvedl v pořadu 90' ČT24 epidemiolog Roman Prymula. Nejzranitelnější jsou neočkovaní senioři, kteří zároveň neprošli nákazou, upozornil biochemik Jan Konvalinka v Událostech, komentářích, kde o dopadech epidemie na společnost diskutovali i klinický psycholog Jan Kulhánek a politoložka Masarykovy univerzity Petra Mlejnková.
27. 1. 2022|
V pátek testy zachytily na 30 tisíc nakažených. Vlna potrvá přes měsíc, předvídá Prymula
Laboratoře v Česku odhalily v pátek 26 597 nových případů nemoci covid-19, to je dvakrát víc než před týdnem. Dalších 3076 lidí se nakazilo koronavirem opakovaně. Odběrová místa provedla skoro 143 tisíc testů, zhruba o 42 tisíc víc než před týdnem. Celostátní týdenní incidence se dostala na rekordní hodnotu 1353 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. „Je možno predikovat, že s námi epidemie bude zhruba jeden a půl měsíce,“ domnívá se epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.
22. 1. 2022Aktualizováno22. 1. 2022, 17:26|
Omikron je šance, pandemie by po něm mohla zeslábnout, řekl epidemiolog Prymula
Vlna způsobená variantou omikron vyvrcholí podle epidemiologa a předsedy představenstva říčanské nemocnice Romana Prymuly během dvou týdnů, v únoru by mělo nakažených již ubývat. V nemocnicích se to ale projeví se zpožděním. Ty by ale měly být méně zatížené než při předchozích vlnách, Prymula to považuje za naději, že pandemie po omikronu zeslábne. Coby bývalý předseda vakcinologické společnosti se však přidal k varování před opakovaným přeočkováním proti koronaviru. Řešením podle něj není podávat stále další dávky téže vakcíny, protože jsou její efekty čím dál slabší. Roman Prymula byl hostem Událostí, komentářů.
15. 1. 2022|