Prudce přibývá případů příušnic. Jsme na hranici menší epidemie, tvrdí Prymula

Českem se šíří příušnice. Za první kvartál roku hygienici zaznamenali 323 nakažených. To je v porovnání s celým loňským rokem trojnásobek. Vyplývá to z čerstvých dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Příušnice se projevují bolestí svalů, nechutenstvím, nevolností, bolestí hlavy nebo příznaky zánětu horních cest dýchacích. Nejvíce případů v současnosti hlásí Plzeňský kraj. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.

Podle epidemiologů je na vině především nižší proočkovanost populace, ta v posledních letech klesla. Nemoc se tak šíří snadněji. „Důvodů je víc, ale tím hlavním je ten, že klesá proočkovanost,“ vysvětluje epidemiolog Roman Prymula. „Periodicky se opakují menší epidemie, a dá se říci, že teď se tomu stavu blížíme,“ doplňuje.

Proti nemoci se v České republice povinně očkuje kombinovanou vakcínou MMR, tedy společně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Tu dětem pediatři aplikují po prvním roce života a poté znovu před začátkem školní docházky.

Nemocné zprvu trápí bolesti svalů, nechutenství, nevolnost, bolesti hlavy a příznaky zánětu horních cest dýchacích. Po několika dnech se přidává i napětí v oblasti příušních slinných žláz. Postupně dochází ke vzniku bolestivého otoku a k bolestem ucha.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu infekce v dětském věku většinou proběhne bez dalších komplikací a bez nutnosti léčby, při mírném průběhu nemoc sama odezní. Nejobávanější komplikací ale bývá zánět mužských pohlavních žláz, který může u chlapců a mužů vést ke snížení plodnosti, někdy až ke sterilitě.

Onemocnění je vysoce nakažlivé a šíří se vzdušnou cestou prostřednictvím respiračních kapének, které vznikají při mluvení, kašlání a kýchání nemocného jedince nebo kontaktem s kontaminovanými předměty.