V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem

Události: V Česku zemřel novorozenec s černým kašlem (zdroj: ČT24)

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Zřejmě několikatýdenní pacient byl na Dětskou kliniku FN HK přeložen z jiné nemocnice v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. Úmrtí potvrdil i resort zdravotnictví. Už dříve s černým kašlem zemřeli dva senioři. Do konce dubna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí do Česka více než sto tisíc vakcín proti černému kašli.

„Neprodleně mu byla poskytnuta maximální specializovaná péče, bohužel na následky onemocnění dítě zemřelo. U novorozence byl diagnostikován černý kašel, jeho zdravotní stav navíc komplikovaly další infekce,“ informoval bez dalších podrobností Sochor.

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma je statisticky nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku oboustranný zápal plic způsobený bakterií streptokokem. „Příčinou úmrtí bylo respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie,“ sdělil. U dítěte lékaři kromě černého kašle a streptokoka diagnostikovali ještě další infekce.

Na základě údajů, které zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ), holčička mladší než měsíc zemřela 29. března a pocházela z okresu Ústí nad Orlicí. Ředitelka SZÚ Barbora Macková na tiskové konferenci informovala, že oboustranný zápal plic, který byl jednou z příčin úmrtí, byl kombinací bakteriální a virové infekce.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví k aktuální situaci ohledně černého kašle a vakcín (zdroj: ČT24)

Válek: Do konce dubna dorazí přes sto tisíc vakcín

Ministr zdravotnictví Válek ve čtvrtek na brífinku uvedl, že do konce dubna do Česka dorazí více než 110 tisíc kusů vakcín. Tento týden dle ministra dorazilo deset tisíc dávek, ke konci příštího týdne jich bude dalších dvacet tisíc a do konce dubna přijde mimořádná dodávka z Francie. Další budou chodit pravidelně do konce roku. „V množství pro pravidelné očkování je objednáno více než čtyři sta tisíc dávek,“ dodal.

Válek zároveň apeloval na nevynechávání přeočkování dětí v pěti až šesti a deseti až jedenácti letech a na očkování těhotných žen ve 27. až 36. týdnu. Podle Fošuma bude pro očkování těhotných vyhrazeno šest tisíc dávek vakcíny, lékaři si je mohou objednat u distributora. „Je vytyčeno relativně velké množství tak, abychom pokryli všechny ženy, které jsou těhotné a mají o očkování zájem,“ poznamenal s tím, že objednané vakcíny budou dodány příští týden.

„V těhotenství žena může významně předat protilátky a dítě pak ochránit v prvním roce života, pokud se ve třetím trimestru nechá naočkovat,“ zdůraznil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Šest tisíc dávek, které resort pro těhotné vyhradil, však dle něj nemusí být dostatečných. „Pokud by k tomu těhotné ženy přistoupily zodpovědně, bojím se, že to nebude stačit,“ podotkl.

90’ ČT24: Pneumolog Petr Koťátko o černém kašli u dětí (zdroj: ČT24)

„Měli bychom výrazně zvýšit aktivitu, co se týče očkování těhotných žen. Proočkovanost je jedno a půl procenta, potřebovali bychom se dostat na desítky procent,“ upozornil místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Malé děti dostávají vakcínu proti černému kašli jako součást hexavakcíny spolu s látkami proti dalším infekcím včetně tetanu nebo záškrtu. Proočkovanost hexavakcínou je podle Fošuma vysoká. „U přeočkování v pěti až šesti a v deseti až jedenácti letech je ale nižší, než je potřeba k zajištění kolektivní imunity,“ upozornil.

Očkování dětí je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, dospělým na něj zdravotní pojišťovny zpětně přispívají. Dle Fošuma se v dubnu mimořádně sejde Národní imunizační komise, aby případnou možnost úhrady očkování i dospělým projednala.

Epidemiolog Roman Chlíbek o úmrtí po nákaze černým kašlem (zdroj: ČT24)

Případů je letos už přes šest tisíc

Případů černého kašle v Česku přibývá, od začátku letošního roku Státní zdravotní ústav podle ředitelky Barbory Mackové eviduje 6006 případů. Za tento týden do čtvrtečního rána bylo 709 nových. Velkou část infikovaných tvoří mladí ve věku patnáct až devatenáct let, novorozenců se nakazilo dvaadevadesát.

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Nemoc se šíří prostřednictvím kapének při kašlání nakažené osoby. Komplikace postihují hlavně malé děti, především ty neočkované nebo děti, jejichž matka nebyla očkována. 

Černý kašel je nejzávažnější právě pro novorozence a kojence, zejména mladší čtyř měsíců, protože se u nich mohou rozvinout život ohrožující komplikace. „Nejčastěji se nakazí v nejbližším okolí rodiny, od sourozenců nebo od matky, která je v nejužším kontaktu s kojencem či novorozencem. V současné situaci je to pak otázka, jak zodpovědně se chová jeho nejbližší okolí,“ ujasnil Chlíbek.

„V posledních dvanácti až čtrnácti letech vidíme z různých objektivních příčin stoupající trend. To, co nás překvapilo, je obrovský rozsah epidemie (černého kašle). V podstatě se dá říci, že na základě parametrů, které jsou v tuto chvíli k dispozici, se asi dostaneme přes deset tisíc nakažených,“ prohlásil ve středu epidemiolog Roman Prymula v Interview ČT24. S nárůstem počtu případů černého kašle se potýkají i další země Evropy.