Epidemie černého kašle je i důsledkem omezení za covidu, připomněl Prymula

Interview ČT24: Roman Prymula (zdroj: ČT24)

Podle úterních údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo od začátku letošního roku do konce března evidováno 5297 případů černého kašle. Epidemiolog Roman Prymula v Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že už v tuto chvíli je zřejmé, že počet nakažených přesáhne deset tisíc. Bývalý ministr zdravotnictví zároveň poukázal na fakt, že se v tuzemsku proti černému kašli víceméně neočkují těhotné ženy. Jejich vyšší proočkovanost by podle něj snížila riziko nakažení kojenců.

Aktuální množství případů černého kašle, které je na českém území nejvyšší od roku 1960, Prymulu nepřekvapilo. „V posledních dvanácti až čtrnácti letech vidíme z různých objektivních příčin stoupající trend. To, co nás překvapilo, je obrovský rozsah epidemie. V podstatě se dá říci, že na základě parametrů, které jsou v tuto chvíli k dispozici, se asi dostaneme přes deset tisíc nakažených,“ konstatoval někdejší ministr a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Lékaři letos evidují dvě úmrtí seniorů nakažených černým kašlem. V nemocnicích skončila necelá tři procenta evidovaných nemocných. Třetinu tvoří mladí ve věku 15 až 19 let. Podle Prymuly se epidemie zastaví v momentu, kdy bude mít populace dostatečnou imunitu.

„U některých věkových kategorií není ideální. Paradoxně jde o kategorii 15 až 19 let, což jsou starší adolescenti, kteří byli očkováni, ale až po roce 2007,“ poukázal bývalý ministr zdravotnictví na skutečnost, že od tohoto roku děti dostávají látku, jež má méně vedlejších účinků, ale vytváří méně dlouhodobou imunitu. Doporučuje se proto jedno přeočkování v dospělosti.

Průběh onemocnění ve zmíněné věkové skupině je podle Prymuly poměrně mírný. „Když se podíváme, co se děje, tak nikdo není v ohrožení života. Kategorie, která nás trápí nejvíce, je kategorie nejnižší – tedy kojenců, kde je zatím hlášeno asi 85 prodělaných případů. Zde je riziko, že někdo zemře. V řadě okolních zemí se to už stalo,“ upozornil.

Proočkovanost těhotných žen je v Česku minimální

Děti do jednoho roku totiž ještě nemusí mít kompletní povinné očkování, jež je proti černému kašli chrání. Někteří rodiče reagují očkováním sebe a prarodičů. „To je strategie, která se používá, ale její účinnost není vysoká. To, co je mnohem účinnější, je očkování těhotných žen ve třetím trimestru,“ zdůraznil Prymula.

„Je to věc, která v Česku není plošně využívána. Máme proočkovanost kolem 1,5 procenta. V několika významných západních zemích se proočkovanost pohybuje okolo 80 procent. To je hlavní problém. Potřebujeme dělat mnohem větší osvětu,“ pokračoval s tím, že v tuzemsku je zažité těhotné ženy neočkovat z důvodu, že jim to může uškodit. „Není to vůbec pravda. Očkování proti chřipce, černému kašli nebo proti RS virům jsou v tomto případě namístě.“

Prymula v Interview ČT24 zároveň přiznal, že počet případů černého kašle je úzce spjat s pandemií koronaviru. „Vidíme, že plošná bariérová opatření vedla k tomu, že jsme se s řadou patogenů přirozeně nesetkávali. A je to určité memento do budoucna, že tato opatření mají význam pouze u velmi závažných onemocnění, která nás ohrožují na životě. Teď vidíme kompenzační vlnu u RS virů nebo u černého kašle. Když se podíváme na to, jak probíhala RS virová onemocnění během koronavirové pandemie, tak zjistíme, že prakticky vymizela.“

Prymula také připomněl, že Česko nemá monovakcínu proti černému kašli a že je nutné ji přidat k nějakému jinému očkování. „Nabízí se očkování proti tetanu a proti záškrtu,“ přemítal ve studiu ČT.

Očkování bude podle něj hrazeno státem. „Veškerá povinná očkování jsou hrazena státem. Toto očkování se bude tvářit jako povinné, protože očkování proti tetanu je povinné. Vlastně jen rozšíříme jeho spektrum, byť si myslím, že povinnost nebude v tomto případě explicitně uvedena. Ten, kdo se bude chtít očkovat proti černému kašli, tak rozšíří dávku z očkování proti tetanu na černý kašel, ale bude to hrazeno,“ dodal Prymula.

Lékaři si už od společnosti Avenier, která kombinovanou vakcínu proti černému kašli, záškrtu, tetanu a dětské obrně distribuuje, objednali za poslední dva týdny přes 30 tisíc vakcín.