Případů černého kašle je letos už přes pět tisíc, víc za rok bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568.

Nových případů přibylo za týden 1044, proti předcházejícímu týdnu méně. „Na mírném poklesu počtu nově infikovaných ve srovnání s minulými týdny se v 13. kalendářním týdnu pravděpodobně podílely dva dny volna, kdy nebylo školní vyučování,“ vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Z krajů je nejvíce případů v Jihočeském (917), Středočeském (768) a v Kraji Vysočina (620). Nejvyšší nemocnost na počet obyvatel je v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Pardubickém kraji.

Lékaři letos evidují dvě úmrtí seniorů nakažených černým kašlem, v předcházejícím týdnu nepřibylo žádné další. Nemocní jsou ve všech věkových skupinách, třetinu tvoří mladí ve věku patnácti až devatenácti let. Nakazilo se také 85 dětí do jednoho roku, které ještě nemusí mít kompletní povinné očkování, které proti černému kašli chrání.

  • Inkubační doba černého kašle je sedm až 21 dní.
  • Zpočátku se projevuje jako běžné respirační onemocnění.
  • Při podezření lékaři doporučují zůstat několik dnů doma, stále je totiž zvýšený výskyt akutních virových onemocnění a ne každé projevy spojené s rýmou, kašlem a teplotou musí být tímto onemocněním.
  • Člověk by měl zbystřit, pokud příznaky trvají dlouho a na kašel nezabírají léky. Nejsilnější záchvaty jsou v noci.
  • Bez laboratorního vyšetření je téměř nemožné nemoc potvrdit. Právě proto lékaři provádějí PCR test.
  • Pokud se nákaza černým kašlem potvrdí, měl by podle lékařů pacient vyrazit z ordinace rovnou domů a zavřít se do karantény.
  • Při léčbě antibiotiky je infekční zhruba pět dnů, bez nich až čtyři týdny.

Vysoce infekční onemocnění

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Způsobují ho bakterie v ústech, nosu a hrdle nakažené osoby. Nemoc se šíří prostřednictvím kapének při kašlání nakažené osoby. Šiřitelem může být i osoba s mírnou formou onemocnění nebo bez příznaků. Neléčení pacienti mohou být infekční tři a více týdnů, chronické nosičství není známé.

Příznaky se obvykle objevují šest až deset dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout až po 21 dnech. Zprvu se podobají běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel). Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typický zajíkavý nádech připomínající kokrhání nebo sípavý vdech. Záchvaty mohou být provázeny i křečemi průdušek, krvácením z nosu nebo krvácením do kůže, spojivek nebo mozku.

Komplikace postihují hlavně malé děti, především ty neočkované nebo děti, jejichž matka nebyla očkována. Černý kašel je nejzávažnější pro novorozence a kojence, zejména mladší čtyř měsíců, protože se u nich mohou rozvinout život ohrožující komplikace. Pacienti neumírají na samotný černý kašel, ale na sekundární komplikace, které nemoc přinese, nejčastěji se jedná o plicní hypertenzi vyvolanou těžkým zápalem plic.

Prevencí je očkování

Prevencí je především očkování, které je nyní v Česku povinné. Je součástí takzvané hexavakcíny, kterou dostávají děti v prvním roce života, a znovu se přeočkovává v deseti nebo jedenácti letech. U více než 73 procent letos nakažených se podařilo zjistit, že byli dříve proti černému kašli očkováni, asi pětina lidí to o sobě neví. Podle odborníků ale ochrana postupně slábne, proto doporučují přeočkování i dospělých.

Podle dat resortu zdravotnictví se letos do 14. března nechalo přeočkovat 21 tisíc lidí, z nich dvanáct tisíc v prvních dvou březnových týdnech, loni bylo očkováno 24 tisíc lidí za celý rok. Lékaři si od společnosti Avenier, která kombinovanou vakcínu proti černému kašli, záškrtu, tetanu a dětské obrně distribuuje, objednali za dva týdny přes třicet tisíc vakcín.

Nové objednávky firma podle dřívějších informací ministerstva bude vyřizovat po polovině dubna, protože se čeká na další dodávky. Objednat k očkování se podle informací na webu v současné době není možné ani do zhruba dvaceti očkovacích center Avenieru. Zatímco dětské vakcíny jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, dospělí ji v ordinaci musí zaplatit a zpětně mohou žádat proplacení části ceny od své zdravotní pojišťovny.