Prymula kritizoval Svrčinovou, odvolal by ji dřív. Válek chce „modernější“ hygienu

Otázky Václava Moravce: Hosty první části debaty o zdravotnictví jsou Vlastimil Válek, Věra Procházková a Roman Prymula (zdroj: ČT24)

Epidemiolog a bývalý šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce kritizoval nedávno odvolanou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou za podle něj nedostatečnou aktivitu směrem k černému kašli. Podle současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) Svrčinová reprezentuje „historický“ proud hygieny, její nástupce má prý ke svým povinnostem přistupovat moderněji. Válek zároveň bez bližších podrobností řekl, že v úterý představí prezidentovi Petru Pavlovi strategii rozvoje zdravotnictví.

Oblast zdravotnictví v samém úvodu debaty s Válkem a Prymulou zhodnotila i senátorka a lékařka Věra Procházková (ANO). „Problémy v každém případě jsou, o tom není pochyb. Ale každý, kdo si sedne na toto místo (ministra zdravotnictví), tak je to skoro sebevražda hned na začátku, protože je to velmi těžký obor s řadou problémů. Podle mého názoru se za čtyři roky nedají ty věci vyřešit. A pokud nedojde k domluvě napříč politickým spektrem, tak to nedopadne dobře,“ míní Procházková.

Prymula se nechtěl vyjadřovat k výroku šéfa ANO Andreje Babiše, že Válek je nejhorším ministrem zdravotnictví. Chtěl by ale, aby se tato oblast řešila komplexně. „Protože řada věcí se neřeší desítky let a chybí ucelená koncepce, nebo alespoň střednědobá strategie. To považuji za největší problém a bohužel politicky se na tom koalice ani pozice nedohodnou, ať jsou v jakémkoli gardu. Bez toho se dostáváme ke zdi a je otázkou, jestli ještě zvládneme zahnout,“ upozornil.

Válek nicméně následně oznámil, že jeho resort dokončil strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví. Ministr materiál, který má deset kapitol, v úterý představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.

Strategii uvidí nejdřív prezident

Dokument podle Válka vznikal jako vědecká publikace, měl i zahraniční oponenturu a ministerstvo ho diskutovalo i se Světovou zdravotnickou organizací a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Mezi jeho kapitolami je například personální situace, vzdělávání zdravotníků, léková politika nebo změny v síti nemocnic.

Podrobnější ale Válek být nechtěl, jako první podle něj dokument uvidí prezident a poté poslanci a senátoři ze zdravotních výborů a nakonec novináři. „Bude volně přístupný na webu k diskusi,“ ujistil.

Podle Procházkové je potřeba, aby se vláda shodla na řešeních s opozicí. „Problém je najít tu politickou odvahu a dojít za opozicí. Musí to dojít ke kompromisu, abychom to mohli protáhnout do dalších období," uvedla senátorka, která tak v podstatě podpořila Prymulova slova.

Změny ve vedení hygieny

Vláda tento týden odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost. Ta na postu končí v době, kdy v Česku nadále rychle přibývá případů černého kašle, od začátku roku jich je již přes deset tisíc.

Prymula neskrýval v pořadu kritiku. „Tady budu tvrdší. Myslím, že celou tuto aktivitu by měl vést hlavní hygienik, ne ministr. A to jsme neviděli, zasedání Národní imunizační komise se odkládalo přesto, že ta problematika je velmi citlivá. Hlavní hygienik musí nést prapor a ukazovat, jak z té situace ven,“ popsal. Současnou vlnu nákaz černým kašlem označil za „prakticky největší epidemii (této nemoci) od druhé světové války“. Prymula by tedy hlavní hygieničku prý odvolal mnohem dříve.

Procházková byla i s odkazem na to, že je anestezioložka, smířlivější. Mělo by se ale podle ní řešit, co je vlastně náplní práce hygieniků, „aby upřeli síly na určité věci“. „Očkovací režim nějaký máme a přišly nemoci, které bohužel nespadaly do režimu přeočkování. A teď se ukázalo, že to není dobře a chtělo by to předělat,“ prohlásila senátorka.

Válek přitom už zhruba před rokem mluvil o zformování státní, centralizované hygienické služby. A přál si, aby vznikla k 1. lednu příštího roku. Termín podle něj stále technicky stihnout lze. „Chtěli bychom to předložit vládě, jen nevím, jestli ještě před prázdninami, nebo až v září,“ nastínil ministr nyní s tím, že návrh už prošel připomínkovým řízením.

Otázky Václava Moravce: Vlastimil Válek (TOP 09), Věra Procházková (ANO), Roman Prymula – druhá část debaty (zdroj: ČT24)

Reagoval také na Prymulovu kritiku Svrčinové. „Je to těžké. Hlavní hygienička je pod služebním zákonem, tu nejde úplně odvolat. Je potřeba domluva, dohoda. Tím neříkám, že bych ji odvolával – je třeba zdůraznit, že po covidové éře byla ve velmi nedobré situaci. V určitých fázích tohoto období byla velmi razantní a (bylo to) ku prospěchu občanů,“ připomněl Válek.

Přiznal, že v Česku přibývá případů nejen černého kašle, ale i dalších infekčních nemocí, ale v žádném regionu to podle ministra nedosahuje rozměrů, že by krajské hygienické stanice přistupovaly k zavedení protiepidemických opatření. Svrčinová podle Válkových slov zastupovala jakýsi proud „historické“ hygieny.

Moderní hygiena

„Musíme se posunout do moderní hygieny, která mluví o veřejném zdraví, koordinuje ho. Včetně flexibilnější reakce na nutnost očkování, změny očkovacích kalendářů. Myslím si, že v této fázi je nejlepší vypsat výběrové řízení (na hlavního hygienika), protože budeme moci zvolit člověka, který bude ztotožněný s legislativou (o státní hygienické službě) a bude ji podporovat,“ sdělil Válek.

Prymula nový zákon vnímá jako změnu k lepšímu, zároveň k němu ale má výhrady. Vadí mu, že na dvou nejvyšších pozicích mohou být nelékaři. Pokud jde o černý kašel, tak nárůst případů vidí jako problém, ale ne takový, který „by populaci zdecimoval“. A to by měl hlavní hygienik podle něj lidem dokázat přetlumočit. Prymula se nicméně domnívá, že epidemie černého kašle už dosáhla vrcholu a trend se začíná obracet.

Válek by chtěl do očkovacího schématu brzy dostat vakcinaci proti černému kašli pro nastávající matky tak, aby se děti už rodily s určitou úrovní protilátek. Domnívá se ale, že by toto očkování mělo být dobrovolné, ne povinné. Zároveň ale hrazené ze zdravotního pojištění. Vše je ale podle něj třeba koordinovat celoevropsky.

„Možná bude otázka, jestli v dospělém věku, řekněme ve dvaceti pětadvaceti letech, nedávat ještě jednu dávku (vakcíny proti černému kašli). A zase je potřeba flexibilnější přístup státní hygieny, hlavního hygienika nebo hygieničky,“ vrátil se Válek k nové legislativě, kterou hodlá předložit vládě.