TÉMA

Státní hygienická služba

Prymula kritizoval Svrčinovou, odvolal by ji dřív. Válek chce „modernější“ hygienu

Epidemiolog a bývalý šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce kritizoval nedávno odvolanou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou za podle něj nedostatečnou aktivitu směrem k černému kašli. Podle současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) Svrčinová reprezentuje „historický“ proud hygieny, její nástupce má prý ke svým povinnostem přistupovat moderněji. Válek zároveň bez bližších podrobností řekl, že v úterý představí prezidentovi Petru Pavlovi strategii rozvoje zdravotnictví.
28. 4. 2024|

Pravomoci hygienického superúřadu by mohly být protiústavní, varují právníci

Navrhované změny fungování hygienické služby jsou podle právních expertů potenciálně protiústavní. Kritizují posílení kompetencí hlavního hygienika, informovala iniciativa Síť k ochraně demokracie. Připravovaná novela zákona o ochraně veřejného zdraví zavádí Státní hygienickou službu podléhající právě hlavnímu hygienikovi, který je náměstkem ministra zdravotnictví. Síť samostatných krajských hygienických stanic mění na její územní pracoviště. Změny kritizovala také opozice.
2. 12. 2020|

V příštím roce zřejmě vznikne Státní hygienická služba. Mohla by zavřít školy i zakázat akce

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví, která centralizuje krajské hygienické stanice pod Státní hygienickou službu. Ústřední orgán bude moci například zavřít školy, obchody či zakázat akce, podobně jako jsou zakázané v současné době kvůli nouzovému stavu a nařízením vlády. Podléhat bude hlavnímu hygienikovi, který je náměstkem ministra zdravotnictví. Norma by měla platit od července příštího roku. Krajské hygienické stanice měly dosud pravomoci formulované obecněji a vztahovaly se jen na jejich region.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 15:24|