TÉMA

Hlavní hygienik

Prymula kritizoval Svrčinovou, odvolal by ji dřív. Válek chce „modernější“ hygienu

Epidemiolog a bývalý šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce kritizoval nedávno odvolanou hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou za podle něj nedostatečnou aktivitu směrem k černému kašli. Podle současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) Svrčinová reprezentuje „historický“ proud hygieny, její nástupce má prý ke svým povinnostem přistupovat moderněji. Válek zároveň bez bližších podrobností řekl, že v úterý představí prezidentovi Petru Pavlovi strategii rozvoje zdravotnictví.
28. 4. 2024|

30 let zpět: Tristní kvalita pitné vody

Kvalita pitné vody v Československu nebyla na začátku devadesátých let optimální. Kritériím na mikrobiologickou čistotu neodpovídalo ani dvacet procent vodovodů. Příčinou nebyla jen úroveň znečištění podzemních a povrchových vod, ale i nevyhovující stav úpraven pitné vody. Lépe na tom nebyli ani lidé s vlastními studnami, kteří mnohdy kvalitu vody ani neznali. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 8. 2022|

„Jsme svědky exodu,“ říká OSN. Z Ukrajiny za týden utekl milion lidí

Z Ukrajiny uprchlo během týdne od začátku ruské invaze už více než milion lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století. Zástupci zemí Evropské unie ve čtvrtek přijali režim dočasné ochrany pro lidi prchající z Ukrajiny. Mimořádná pravidla využívá Unie poprvé ve své historii. Dočasný chráněný status udělí Ukrajincům, kteří už jsou v zemi, i Spojené státy.
3. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 01:17|

30 let zpět: Z reklam se valily „zázračné“ diety

Porevoluční Československo zaplavily „zázračné“ prostředky na hubnutí jako Multaben, Herbalife či Green 7Day Diets. Schvalovacím řízením však podle úřadu Hlavního hygienika prošla sotva desetina z nich.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 2. 2022|