Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským

Epidemiolog Prymula a biochemik Hostomský k onemocnění covid-19 (zdroj: ČT24)

Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.

Do Evropy míří nová mutace covidu zvaná kraken. Podle odborníků by se na kontinentu mohla objevit již během následujícího měsíce. „Varianta kraken už se objevila,“ upozornil Prymula. „Ve Velké Británii. U nás byly záchyty. Ale je to varianta, jak už říká její název, XBB – to znamená, že přichází z varianty omikronové,“ upřesnil. Lidé jsou podle něj na omikronové varianty a subvarianty již zvyklí. „Nemělo by dojít k nějaké dramatické situaci,“ dodal. 

Že jde o zdokonalenou variantu omikronu, potvrdil i biochemik Zdeněk Hostomský. „Je velmi malá šance, že někde – třeba v Indii – vznikne superiorní varianta, která neprošla velkou selekcí, aby vytěsnila omikron. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by přišlo něco ještě 'lepšího' než omikron. Ten bude dolaďován do ještě větší dokonalosti,“ objasnil.

Primářka kliniky infekčních nemocí Helena Roháčová z Fakultní nemocnice Bulovka říká, že šíření této subvarianty může zvýšit počet pacientů v nemocnicích. „Jsme v období respiračních onemocnění. Do nedávna zde byla kumulace virových onemocnění, k tomu přicházela chřipka, covid. Myslím, že v dohledné době nás spíše bude obtěžovat chřipka než kraken,“ uvedl Prymula s tím, že je Česko připraveno covidovou subvariantu zvládnout.

Pandemie respiračních onemocnění je letos podle Prymuly masivní. „Průběhy jsou až čtrnáctidenní s vysokými horečkami a různými komplikacemi. (…) Po dobu dvou let jsme byli izolováni od běžných patogenů a teď tu máme kompenzační vlnu,“ podotkl. V dohledné době by podle něj mělo dojít k normalizaci. „Vidím to v období zhruba dvou let,“ doplnil. 

Virus pravděpodobně unikl z laboratoře, myslí si Prymula i Hostomský

Média i evropské zdravotnické instituce se stále dívají na Čínu, kde zhruba před třemi lety šíření koronaviru započalo. Prymula má za to, že mohlo dojít k úniku viru z laboratoře, nicméně vyšetřování Světové zdravotnické organizace kvůli neochotě čínských úřadů být transparentní a spolupracovat k takovému závěru nedošlo.

„Z mého pohledu je to také nejpřijatelnější hypotéza, (…) asi nikdy nebudeme mít žádný důkaz,“ doplnil Hostomský. „Výzkum v laboratoři s největší pravděpodobností vedl k tomu, že se pracovalo na virech, které jsou adaptovány na replikaci například v lidských buňkách,“ dodal Hostomský s tím, že viry byly přírodního původu a pocházely z netopýrů.

Nahodilý, nikoliv úmyslný únik viru je tak podle něj nejpravděpodobnější. Velký zájem na tomto typu výzkumu měla podle Hostomského čínská armáda. „Věc, která oslabuje přírodní hypotézu, je, že se za tři roky nenašel mezihostitel.“

Prymula souhlasí. „V květnu byla publikována práce v poměrně prestižním americkém časopise. Dva profesoři tam volají po tom, aby se to exaktně prověřilo. Z americké databáze totiž zmizely sekvence na požádání jak amerických, tak čínských vědců, které byly velmi podobné sekvencím, které jsou u tohoto koronaviru,“ prohlásil.