TÉMA

Nejvyšší státní zastupitelství

Stříž nepodá dovolání v případu muže, který za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání v kauze muže, kterému odvolací Krajský soud v Brně za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery uložil podmíněný trest. Zákonné podmínky mu neumožňují rozsudek napadnout. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) o tom informovalo na webu. Případ zhruba před měsícem vyvolal protesty, konaly se demonstrace za práva obětí znásilnění.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:00|ČTK
Jsou různé formy a intenzity znásilnění, podmíněné tresty zde mají své místo, míní Blažek
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyjádřil v Interview ČT24 svou spokojenost se středečním rozhodnutím poslanců podpořit vládní novelu měnící definici znásilnění. Zákon je podle něj „správný krok, ale nikoliv velký skok“. Na dotaz, zda by nebylo vhodné zakázat udělování podmíněných trestů za sexualizované násilí, Blažek namítl, že jsou různé formy a intenzity znásilnění, v některých případech by podle něj uvěznění pachatele nebylo vhodné. Ani aktivisté dle Blažka nevolají po zrušení podmínek, jen mají neoprávněný pocit, že je soudy ukládají příliš často.
8. 2. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|ČTK
Útoků na handicapované přibývá. Organizace volají po změně trestního zákoníku
V České republice se zvyšuje počet urážek a fyzických útoků vůči handicapovaným. Lepší ochranu by jim podle některých organizací měla zajistit úprava trestního zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti posuzuje, jestli je změna potřeba.
23. 11. 2023|
Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o dovoláních v kauze IZIP, nařídil Ústavní soud
Ústavní soud nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval dovoláními bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a společníka firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si odpykávají šestileté tresty vězení za podvod. Nejvyšší soud v roce 2021 procesně chyboval, když Paškovi s Čurdou neumožnil reagovat na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání. Rozsudek i po úterním zásahu ÚS zůstává pravomocný.
21. 11. 2023|
Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu
V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|
Nejvyšší státní zastupitelství znovu zrušilo stíhání jednoho obviněného v kauze městských bytů v Brně
Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) znovu zrušilo stíhání jednoho z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Uvedl to Radek Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Zrušené stíhání se týká jednoho ze dvou lidí, které letos v červenci policie opět obvinila.
20. 10. 2023|Alžběta Mubeenová
Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření
Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|
Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá
Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 12:11|
Starostka Tichá rezignovala. Podle policie Městu Libavá zpronevěřila zhruba 400 tisíc korun
Starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) se rozhodla k 30. září rezignovat na funkci v čele obce s pěti sty obyvateli. Tichá podle policie zpronevěřila přes zfalšované brigády 407 tisíc korun z obecních peněz. Rezignaci Tichá písemně oznámila na webu obce. Při vyšetřování se starostka ke zpronevěře přiznala, vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Jedna z opozičních zastupitelek se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podmíněné zastavení stíhání prověří krajské státní zastupitelství.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 18:19|
Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.
1. 9. 2023|Simona Schröderová
Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun
Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 17:08|
Nejvyšší soud definitivně osvobodil bývalého šéfa Lesů ČR Szóráda
Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalého ředitele státního podniku Lesy České republiky Daniela Szóráda. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Szórád se měl podle obžaloby dopustit podvodu tím, že po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku. Podle justice ale muž trestný čin nespáchal.
4. 8. 2023|Kateřina Dostálová
Policie obnovila stíhání dvou lidí v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) znovu stíhá dva lidi v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o tom informovala Petra Lastovecká. Jde o část případu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Trestní stíhání NCOZ obnovila poté, co ho v únoru zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.
1. 8. 2023|Simona Schröderová
Nejvyšší soud přezkoumá trest za vydání knihy popírající holocaust
Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad jednatelkou vydavatelství Bodyart Press Hedvikou Fiksovou za vydávání a šíření knihy Davida L. Hoggana s názvem „Mýtus šesti milionů,“ která popírá holocaust. Krajský soud v Brně šéfce vydavatelství potvrdil peněžitý trest patnáct tisíc korun. Fiksová podala dovolání, o kterém bude rozhodovat velký senát trestního kolegia Nejvyššího soudu.
26. 7. 2023|Alžběta Mubeenová
Stříž podal kárnou žalobu na státního zástupce Komára za dehonestační komunikaci
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal kárnou žalobu na Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Důvodem je podle čtvrtečního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně dehonestační komunikace při rezignaci olomouckého žalobce Radima Daňhela. Komár se jí údajně dopustil formou otevřeného e-mailu, a to v den, kdy Daňhel oznámil svůj odchod. Podle informací ČTK jej v e-mailu, kteří obdrželi i další zaměstnanci VSZ v Olomouci, nazval zbabělcem.
29. 6. 2023|
Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel rezignoval
Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel po necelém roce ve funkci rezignoval. Skončí 31. července, informovalo v pátek ministerstvo spravedlnosti. Napsalo, že Daňhel písemnou rezignaci zdůvodnil osobními i profesními důvody, které spočívají zejména v nemožnosti efektivního řízení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Daňhel vzkázal, že se k důvodům vyjádří zřejmě příští týden. Pro jeho kolegy byla rezignace naprosto překvapivá, zjistila ČTK. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž o úmyslu Daňhela rezignovat věděl několik dní, překvapilo jej ale, že to udělal tak brzy.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 11:36|
Vláda kývla na zákon o státním zastupitelství se sedmiletými funkčními obdobími
Vláda odsouhlasila zákon o státním zastupitelství ve verzi se sedmiletým funkčním obdobím vedoucích státních zástupců. Novela také ztěžuje odvolání nejvyššího státního zástupce vládou a stanoví nová kritéria pro vedoucí státní zástupce. Zákon předpokládá, že budou mít také praxi na pozici veřejných žalobců.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 17:30|
Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud
Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.
13. 4. 2023|Kateřina Dostálová
Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání
Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.
11. 4. 2023|Simona Schröderová
Podmínka pro Horáka z kauzy Bečvářova statku neplatí. Nejvyšší soud vyhodnotil trest jako nízký
Nejvyšší soud částečně vyhověl dovolání vrchního žalobce Igora Stříže, které podal v neprospěch bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce Bečvářova statku. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Podle něj se dovolací soud ztotožnil se Střížovými námitkami proti nízkému trestu. Horák si loni v září vyslechl rozsudek tři roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem. Případem se bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Praze.
29. 3. 2023|Simona Schröderová
Soudy zatím potrestaly devět lidí za schvalování ruské agrese, jeden člověk šel do vězení. Policie stíhá desítky dalších
Devět pravomocných rozsudků zatím vynesly české soudy za schvalování ruské agrese na Ukrajině, oznámilo Nejvyšší státní zastupitelství. Většinou vynesly peněžité tresty. Policie také zahájila 58 trestních stíhání. Před tím, že mohou být veřejná prohlášení schvalující útok Ruska na Ukrajinu považována za trestný čin, varoval již loni poté, co Moskva válku proti sousedovi rozpoutala, nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.
15. 3. 2023|
Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|
Tolik žádostí v jedné trestní věci ještě Blažek nepodal, řekl Stříž Deníku N o ministrově zájmu o bytovou kauzu
Žádosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou šťastné. Stříž to řekl Deníku N. Dodal ale, že žádostmi Blažek nepřekračuje své pravomoci a nechce znát věci, které by ohrozily vyšetřování. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý sdělil, že Stříž se odpoledne s ministrem sešel. Blažek podle deníku a Seznam Zpráv čtyřikrát žádal žalobce o informace týkající se dotyčné kauzy. Stříž pro Deník N uvedl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 17:48|