TÉMA

Obžaloba

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
včera|

Obžalovaný kvůli výbuchu v Bílině prohlásil vinu, druhý chce dokazování

Obžalovaný Michal Dlouhý, někdejší bezpečnostní ředitel areálu muničního skladu v Bílině, který v roce 2020 vybuchl, před soudem v Teplicích prohlásil vinu. Řekl, že to, co se stalo, ho mrzí. Druhý obžalovaný Daniel Petráš, bývalý vedoucí bezpečnostní ochrany areálu, prostřednictvím obhájce uvedl, že skutečnosti v obžalobě považuje za sporné a požaduje dokazování. Muže žalobce viní, že při výkonu svých funkcí z nedbalosti zavinili nedodržení pravidel při nakládání s nalezenou municí. Obžalovaní svým jednáním podle něj způsobili vyšší intenzitu výbuchu. Hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Soud bude pokračovat výslechem soudního znalce v květnu.
10. 4. 2024|

Čech, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se brání vězení na 21 let

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uprchlého Alojze Poláka, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil. Podle mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Štěpánky Tykalové podala strana obžalovaného dovolání. Muž dostal pravomocně trest vězení na 21 let za účast na teroristické skupině a za teroristický útok. Podle rozsudku Polák v letech 2016 až 2020 zavraždil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce ale během soudního řízení upozornil, že muž už zřejmě nežije.
3. 4. 2024|

Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.
28. 3. 2024|

Hejtman Krkoška půjde před soud. Je obžalován v letité kauze uplácení lékařů

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) půjde před soud. Upozornil na to Deník.cz. Obžaloba se netýká jeho politické činnosti, hejtman je jedním z aktérů v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Kauza je stará dvanáct let, tehdy Krkoška působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:06|

Policie znovu navrhla obžalovat podnikatele Redla. Viní ho z nadržování v době spolupráce s Krejčířem

Policisté znovu navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v souvislosti s kauzou známou jako M5. Podle vyšetřovatelů se dopustil trestného činu nadržování v době, kdy měl spolupracovat s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci sdělil dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Žalobce nyní rozhodne, zda povede případ před soud.
13. 3. 2024|

Státní zástupce podal obžalobu v kauze zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů

Státní zástupce minulý týden obžaloval šest lidí a čtyři firmy v případu zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů. České televizi to řekl dozorující žalobce Jan Scholle. Kauza se týká údajně předražené zakázky na dezinfekci stadionů za téměř deset milionů korun. Obžalobě čelí příbramský fotbalový klub, jeho majitel Jan Starka nebo bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr. Případ bude řešit Obvodní soud pro Prahu 6.
11. 3. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Soud vyslechl zdravotnice pracující s Cimickým. Nevhodné chování k pacientkám nezaznamenaly

Obvodní soud pro Prahu 8 ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění. Vyslýchá svědky, část z nich vypovídá za zavřenými dveřmi. Šestasedmdesátiletý lékař k aktuálnímu jednání nepřišel, v minulosti obžalobu odmítl. Hlavní líčení je nařízené i na duben.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:05|

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.
6. 2. 2024|

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|

Za porušení sankcí dostal ruský podnikatel pokutu, propadnout mu mají miliony. Proti trestu se brání

Teplický okresní soud uložil peněžitý trest a zákaz činnosti ruskému podnikateli, který čelí obžalobě z obcházení sankcí. Podle trestního příkazu by muž také přišel o více než tři miliony korun obstavených na účtu. Rus proti verdiktu podal odpor, případ se proto bude řešit v hlavním líčení. ČT to řekla mluvčí soudu Lenka Pavlasová. Obviněný se podle policie pokusil přes Bělorusko vyvézt do Ruska tři luxusní auta.
2. 2. 2024|

Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů

Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.
30. 1. 2024|

Vyšetřovatelé navrhli obžalovat někdejšího pohraničníka Jana Muzikáře

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu předal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu Jana Muzikáře. Někdejší pohraničník, kterému nyní bude devadesát let, nese podle vyšetřovatelů spoluodpovědnost za ohrožení, zranění i smrt několika lidí, kteří se za totality snažili dostat na západ.
25. 1. 2024|

Aktivistka Lisková čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům o muslimech a Pirátech

Aktivistka Nela Lisková čelí další obžalobě kvůli podněcování k nenávisti. Kauza se týká internetových příspěvků, ve kterých měla manipulativně psát o členech Pirátů, muslimech nebo sexuálních menšinách. ČT to zjistila z obžaloby, kterou projednává Okresní soud v Ostravě. Ten stíhání Liskové původně zastavil, krajský soud mu ale případ nařídil projednat. Soud ho bude řešit společně s kauzou, v níž žena čelí obvinění kvůli výzvě k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Vinu odmítá.
24. 1. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

Janoušek dostane od státu skoro tři čtvrtě milionu

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek dostane od ministerstva spravedlnosti 736 467 tisíc korun jako náhradu škody za stíhání v kauze Chambon. Konkrétně jde o náhradu nákladů trestního řízení. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí ministerstva, které má Česká televize k dispozici. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli skrývala. Ministerstvo se už Janouškovi omluvilo. Na omluvu minulý týden upozornil server Seznam Zprávy.
20. 12. 2023|

Vrchní státní zastupitelství obžalovalo šestnáct lidí a čtyři firmy kvůli manipulaci se zakázkami TSK

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na šestnáct lidí a čtyři firmy v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Viněni jsou z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a ovlivňování veřejných zakázek. České televizi to potvrdila kancelář vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Případ se týká rozsáhlého zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvacítce míst po celé republice v březnu 2017.
14. 12. 2023|

Policie navrhla obžalovat bývalou starostku Píšťan kvůli falešným fakturám

Kriminalisté ukončili vyšetřování hospodaření obce Píšťany na Litoměřicku a navrhli obžalovat tamní bývalou starostku Ivu Hyšplerovou kvůli falešným fakturám. Podle vyšetřovatelů si nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Peníze poté, co se případem začala zabývat policie, do obecní kasy vrátila. Hyšplerová na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli v září rezignovala.
12. 12. 2023|

Vrchní soud pravomocně osvobodil elitního policistu ve všech bodech obžaloby

Vrchní soud v Praze potvrdil osvobozující rozsudek nad Alešem Kvapilem, který měl coby policista protikorupčního útvaru vyzradit informace o motorkářském klubu Hells Angels. Soud tak zamítl odvolání státního zástupce. Na dotaz České televize o tom informovala mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová. Muž čelil obžalobě také ze zneužití pravomoci úřední osoby. K vrchnímu soudu se případ téměř po roce vrátil znovu poté, co došlo ke změně kvalifikace v části obžaloby. Podle mluvčí Kolářové je Kvapil nyní zproštěn ve všech bodech obžaloby.
11. 12. 2023|