TÉMA

Národní ústav duševního zdraví

S nedostupností péče se potýkají ve všech zemích. Mladé je třeba naučit, jak si duševní zdraví udržet, říká Winkler

Zhruba třetina deváťáků bojuje s úzkostí, až 40 procent z nich vykazuje známky střední nebo těžší deprese, zjistili při šetření odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. „Situace je alarmující,“ zdůraznil v Interview ČT24 ředitel instituce Petr Winkler. Nedostatečná je také odborná pomoc, v Česku dlouhodobě scházejí dětští psychologové a psychiatři, dodal. Proto by podle něj měl dobře fungovat systém prevence.
3. 2. 2024|

„Normální dávka je jedna tableta, bral jsem jich patnáct.“ Lidí závislých na lécích přibývá

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem. Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1,2 milionu. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.
2. 2. 2024|

Nástup Alzheimera se často nedaří zachytit včas. Pomoci by mohla nová aplikace

Alzheimerova choroba nebolí a ne vždy se její nástup podaří zachytit včas. S rozpoznáním prvních příznaků má pomoci nová aplikace. Na jejím vývoji pracovali odborníci z Pražského inovačního institutu společně s ČVUT a Národním ústavem duševního zdraví. Zatím si ji může vyzkoušet jen omezený počet lidí, přístupná všem by měla být už na jaře.
8. 12. 2023|

Až 40 procent deváťáků v Česku má střední až těžké deprese, varuje výzkum

Až 40 procent žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti. Vyplývá to ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterou letos zpracovali v základních školách. Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 23:26|

Psychedelika mohou obrovsky zkrátit utrpení, říká Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Psychiatr, psychoterapeut a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví profesor Jiří Horáček míní, že psychedelika mají unikátní farmakologické vlastnosti, které se podobají antidepresivům, změny ale nastupují skoro okamžitě. V Interview ČT24 uvedl, že aplikace těchto látek by se měla dít v bezpečném prostředí s kvalifikovaným personálem.
12. 9. 2023|

Dokument Ley Surovcové Těžko v duši upozorňuje na psychické potíže dětí a mládeže

Psychické potíže u dětí a mládeže narůstají. Vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Poslední rok podle nich patří po covidu i dalších krizích k nejnáročnějším. Tím se prodlužují čekací lhůty na pomoc u psychologů nebo psychiatrů. Mnozí z nich se shodují, že zdravotní systém, ale ani společnost, na to nejsou dostatečně připraveny. A to může mít fatální následky. Ve svém dokumentu „Těžko v duši“ to ukazuje redaktorka ČT Lea Surovcová, která mezi dětmi natáčela minulý školní rok. Premiéru dokumentu uvedlo vysílání ČT24 v páteční Devadesátce.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:14|

Narodila se jí zdravá dcera, přesto matku ochromily úzkosti a deprese. Teď pomáhá ostatním

Až tři čtvrtiny žen, které mají po porodu psychické obtíže, nevyhledají odbornou pomoc. Mají strach nebo nevědí, na koho se vlastně obrátit. Obojí vyplývá z provedených studií. Některé porodnice i organizace se proto zapojily do Světového dne duševního zdraví matek.
4. 5. 2023|

Když se ženy cítí po porodu špatně, může za tím být i chování jejich okolí. Čeští vědci se ptali přímo rodiček

Nový výzkum odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) odhalil faktory, které ovlivňují duševní stav žen po porodu. Kromě porodního traumatu jde například o kojení ale také třeba o problematické chování okolí vůči ženám. Výzkumníci ve studii analyzovali problémy přímo z pohledu žen, což většina dosavadních studií neprováděla.
13. 3. 2023|

Čeští vědci spouštějí novou studii léčby deprese látkou z lysohlávek, shánějí dobrovolníky

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) po nadějné mezinárodní studii léčby deprese lékem z lysohlávek spouštějí další studii, shánějí pro ni dobrovolníky. Odborníci zatím zkoumali optimální dávkování a možné vedlejší účinky, podle výsledků u části pacientů trvalo zlepšení příznaků deprese i dvanáct týdnů po podání látky. Teď se zaměří na účinky po opakované dávce, řekl mluvčí NUDZ Jan Červenka.
14. 11. 2022|

„Aby měli šťastný den.“ Umění v Národním ústavu duševního zdraví působí na pacienty i zaměstnance

Obrazy i hudba ovlivňují mysl člověka a v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech nejde jen o zdraví pacientů, ale i zdravotníků a výzkumných pracovníků. Díky projektu Umění – cesta do duše je budova plná darovaných či zapůjčených uměleckých děl. Konají se zde také koncerty komorní hudby.
3. 10. 2022|

Nový web má pomoci s prevencí sebevražd. Poskytne informace i příběhy lidí

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) vytvořil nový web, který má pomoci s prevencí sebevražd. V Česku podle odborníků z ústavu chybí snadno dostupná platforma, kde by lidé mohli najít komplexní relevantní informace. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace je sebevražda globálně příčinou jednoho ze sta úmrtí, loni v České republice spáchalo sebevraždu přes dvanáct set lidí.
10. 9. 2022|

Poruchy spánku po covidu mohou přetrvávat měsíce i roky, ukazuje český výzkum

Poruchy spánku po covidu přetrvávají i měsíce či roky, ukázal výzkum vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Jde o nespavost, noční můry, náměsíčnost a živé sny. Vyplývá to z průběžných dat z rozsáhlého zkoumání, kterému se věnují odborníci z Centra výzkumu spánku a chronobiologie. U více než třiceti procent respondentů se po prodělání covidu objevily živé sny, nočními můrami trpí více než sedmnáct procent účastníků výzkumu. Nejčastějším problémem je nespavost.
11. 8. 2022|

Pokud za symboly šibenic nejsou konkrétní činy, jde o vyjadřování názoru, míní behaviorální patolog

Makety šibenic se v posledních týdnech staly leitmotivem protestů odpůrců pandemického zákona a dalších opatření na omezení epidemie covidu-19, včetně očkování. Objevují se nejen na demonstracích, ale i před domy politiků, se kterými protestující nesouhlasí. Podle behaviorálního patologa Andreje Drbohlava, který byl hostem Událostí, komentářů, je příčinou takto vyhroceného chování „informační chaos“.
2. 2. 2022|

Pandemie překvapila experty, počty sebevražd nerostou. Útlum mohl pomoct

Když začala před necelými dvěma lety pandemie covidu-19, varovala řada expertů na duševní zdraví, že krize povede ke znatelnému nárůstu počtů sebevražd. Nic takového se ale nepotvrdilo, v řadě zemí dokonce počet sebevražd poklesl. Vědci nyní zkoumají, jak je to možné –⁠ a podle jedné z hypotéz nákaza a uzávěra vedly k udržitelnějšími životnímu stylu, který ve svém důsledku suicidalitu omezil.
19. 11. 2021|

Policie zadala dva posudky na duševní stav Babiše mladšího, ten žádá zahraniční znalce

Policie v kauze údajného zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym zadala dvěma znalcům vypracovat znalecké posudky –⁠ psychologický a psychiatrický. Premiérův syn je ale proti tomu, aby byl zkoumán v Česku. Pro Českou televizi to uvedl jeho právní zástupce Vítězslav Dohnal. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho premiér nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym proto, aby mu znemožnil vypovídat v kauze Čapí hnízdo.
14. 10. 2021|

Psychologové můžou školám chybět víc než dřív. Dětí s duševními problémy přibylo

Řadě základních a středních škol stále chybějí školní psychologové, v některých regionech jich postrádají až desítky. Vyplývá to z vyjádření krajů pro ČT. Důvodem je podle nich dlouhodobý nedostatek odborníků i jejich nejisté financování. Podle předsedy Asociace školní psychologie Jana Mareše jsou teď přitom psychologové ve školách potřeba více než dřív, žáků s duševními problémy totiž během distanční výuky přibylo.
8. 9. 2021|

Pandemie se v Česku do počtu sebevražd nepropsala. Dopady ale mohou podle expertů přijít později

Sebevražd loni v České republice meziročně výrazně nepřibylo, podle odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) se dopady pandemie mohou projevit až s odstupem času. Pomoci mají nové projekty zaměřené na prevenci a zvyšování povědomí o problematice. V tuzemsku byla loni podle údajů Českého statistického úřadu sebevražda jako příčina úmrtí určena u 1224 případů, což je o 33 případů více než v roce 2019.
8. 9. 2021|

Důkazů v kauze Čapí hnízdo přibývá. Vypovídat chtějí i další svědci, upozornili Reportéři ČT

Čtyři roky starý případ stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) se před volbami znovu vrací téměř na začátek. Státní zástupce zadal policii v kauze Čapí hnízdo vyslechnout jak Andreje Babiše mladšího, tak jednoho z bývalých manažerů Čapího hnízda. Promluvila také psychiatrička Dita Protopopová, která až dosud mlčela. Pro Reportéry ČT natáčela Aneta Snopová a Hanuš Hanslík.
6. 9. 2021|

Pandemie ovlivnila psychiku Čechů, upozornil šéf Národního ústavu duševního zdraví Winkler

Národní ústav duševního zdraví má nového ředitele. Cyril Höschl nedávno skončil, protože chtěl. Nový šéf Petr Winkler se chce více angažovat v reformě psychiatrické péče a posilovat výjimečné postavení ústavu v oblasti výzkumu a vzdělávání. Zároveň uvedl, že rok s pandemií dopadl na duševní zdraví Čechů a počet onemocnění narostl. Petr Winkler byl hostem Interview ČT24.
19. 6. 2021|

Obezita urychluje stárnutí mozku, ukázala mezinárodní studie s českou účastí

Obezita zřejmě urychluje stárnutí mozku a zhoršuje průběh psychických nemocí, ukázala mezinárodní studie vědců, do které se zapojil i český Národní ústav duševního zdraví (NUDZ). Například obézní pacienti s bipolární poruchou nebo schizofrenií mají častěji závažnější průběh duševního onemocnění, větší riziko sebevraždy a horší odpověď na psychiatrickou medikaci.
16. 6. 2021|

Po Höschlovi převzal vedení Národního ústavu duševního zdraví Winkler

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) povede Petr Winkler, do funkce ho v úterý jmenoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Winkler, který uspěl v otevřeném výběrovém řízení, se řízení ústavu ve středočeských Klecanech ujme ve středu, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Ve funkci nahradí psychiatra Cyrila Höschla, který rezignoval počátkem dubna.
15. 6. 2021|

Anonymní alkoholici nebo gambleři se opět můžou sejít osobně. Závislých přibývá

Skupiny, které pomáhají lidem v boji se závislostmi, se od pondělí můžou opět sejít osobně. Umožňuje to poslední rozvolnění vládních opatření, díky kterému se ve vnitřních prostorech může za stanovených podmínek potkat až deset lidí. Jak ČT zjistila oslovením zástupců Anonymních alkoholiků, Anonymních gamblerů i dalších terapeutických skupin, během pandemie koronaviru zájem o pravidelná setkávání narostl. Od podzimu se tak některé skupiny scházely alespoň on-line.
18. 5. 2021|

K osobnímu setkávání se vrátila jen třetina psychoterapeutů. I tak je o jejich služby velký zájem

Osobní setkání nyní nabízí jen asi třetina psychoterapeutů. Ostatní zůstávají s klienty ve spojení pouze on-line. Interním průzkumem to zjistila Česká asociace pro psychoterapii (ČAP). Vláda přitom opatření uvolnila a od poloviny dubna mohou terapeuti znovu ordinovat osobně. Některých z nich se ale netýká výjimka z vládních zákazů. Jiným vadí povinnost mít respirátor. Téměř všichni však hlásí naplněné kapacity.
24. 4. 2021|

Psychiatr Höschl odchází z čela Národního ústavu duševního zdraví

V čele Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) ve středočeských Klecanech skončí psychiatr Cyril Höschl, vedl ho od založení v roce 2015. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po vzájemné domluvě přijal jeho rezignaci, informovalo v pátek ministerstvo v tiskové zprávě.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 11:29|