Nástup Alzheimera se často nedaří zachytit včas. Pomoci by mohla nová aplikace

Události: Včasný záchyt Alzheimera (zdroj: ČT24)

Alzheimerova choroba nebolí a ne vždy se její nástup podaří zachytit včas. S rozpoznáním prvních příznaků má pomoci nová aplikace. Na jejím vývoji pracovali odborníci z Pražského inovačního institutu společně s ČVUT a Národním ústavem duševního zdraví. Zatím si ji může vyzkoušet jen omezený počet lidí, přístupná všem by měla být už na jaře.

Aplikace pomáhá zachytit včas zhoršování pozornosti, paměti nebo i pohybu. Pomocí různých her, testů a kvízů dlouhodobě sleduje a porovnává, jak se stav daného uživatele vyvíjí. Například při jedné z her je úkolem uživatele dostatečně rychle lovit balonky určené barvy. „To má kontrolovat schopnost na rychlou reakci,“ ujasnila spoluautorka projektu z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky z ČVUT Olga Štěpánková.

„Během těchto testů se sbírají i audiovizuální data, a dokonce i data haptická, to znamená z dotyku. Tato analýza umožní včasnou detekci, že se něco děje,“ doplnil spoluautor projektu Martin Brunovský z Národního ústavu duševního zdraví.

Dalšími úkoly, s nimiž se může uživatel aplikace setkat, je třeba rozpoznávání emocí z fotografií nebo obkreslování různých obrazců, čímž se testuje jemná motorika. Celá testovací série zabere méně než dvacet minut. Pokud se uživatel podle autorů otestuje alespoň dvakrát za tři měsíce, získá údaje, které mohou sloužit jako indikátor možného zdravotního problému.

Aplikace zvaná Cogni Trainee je vyvíjená na zařízení s úhlopříčkou displeje alespoň deset palců. „Nejde o technologickou věc, ale o ergonomii. Aby to pro seniory bylo komfortní k použití. Na telefonech by to bylo nevhodné,“ vysvětlil vedoucí vývoje aplikace Luboš Lukasík. K dispozici bude na všechny operační systémy, tedy Windows, Android i iOs.

Stáhnout se dá na webu www.cognitrainee.cz. V současné době si ji může ale vyzkoušet omezený počet uživatelů, dostupná všem a zdarma by měla být během čtyř měsíců.

Nemocných bude přibývat

Podle České alzheimerovské společnosti v Česku Alzheimerovou chorobou nebo dalšími typy demence trpí asi 180 tisíc lidí. Většinou se to týká těch nad 65 let, příznaky se ale mohou objevit už v mladším věku.

Nemocných bude kvůli postupnému stárnutí populace přibývat. Už za tři roky by jich dle odhadů lékařů mohlo být přes tři sta tisíc. „Správně léčených a diagnostikovaných je možná patnáct, dvacet procent. Máme tu obrovské množství pacientů a potenciálních pacientů, kteří nejsou správně a včas diagnostikováni,“ upozornil Brunovský.

Jako prevence fungují činnosti spojující jemnou motoriku s mentální námahou, jako je třeba učení se cizího jazyka, psaní rukou nebo hra na hudební nástroje. Důležité je i procvičování paměti, pohyb a zdravá strava.

Léky, které by dokázaly člověka úplně uzdravit, zatím nejsou. „Ale dostupné preparáty na trhu umí oddálit progresi a u již nemocných ji zpomalit. Včasným zahájením léčby poskytujeme člověku čas, který může trávit v domácím prostředí s příbuznými,“ doplnil Brunovský.