„Normální dávka je jedna tableta, bral jsem jich patnáct.“ Lidí závislých na lécích přibývá

Události: Přibývá lidí závislých na lécích (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem. Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1,2 milionu. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.

Chodbou kliniky adiktologie prochází lidé s různými příběhy. Některé sem dovedla závislost na alkoholu, jiné na drogách nebo hazardu. Léčbu zvolil i čtyřiapadesátiletý Martin. Dva roky nadužíval léky na nespavost.

„Normální dávka tohoto léku je jedna tableta denně na usnutí. Já jsem jich bral patnáct,“ vypráví. Zažíval rozvod, problémy v práci, stres. Těžké období se rozhodl překlenout pomocí prášků. Vyhledat poradnu pro něj tehdy nebylo řešením.

„Dnes už bych to absolvoval. V době, kdy jsem o tom začal uvažovat, jsem si nemyslel, že by mi psychologická pomoc nějakým výrazným způsobem pomohla,“ míní Martin. Důvodem, proč lidé služeb odborníků v oblasti péče o duševní zdraví nevyužijí, je podle primáře Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Petra Popova i to, že jich je málo a čekací doby jsou příliš dlouhé.

„Proto lidé často volí jako únikovou či nouzovou variantu užívání léků, které většinou ani s nikým nekonzultují, jenom se třeba inspirují někde na webu. Nebo jim někdo doporučí nějaký lék a oni si ho potom sami seženou,“ popisuje Popov.

Počty odborníků v péči o duševní zdraví
Zdroj: ÚZIS

Poptávka po psychiatrech roste

V Česku jsou aktuálně přes dva tisíce psychologů ve zdravotnictví, psychiatrů pro dospělé pak 1700. Asi čtvrtina se ale blíží důchodovému věku a někteří v oboru vůbec nepracují. Ještě horší je situace u psychiatrů pro děti, kterých jsou necelé dvě stovky. Poptávka přitom roste.

Velký zájem o služby klinických psychologů a psychiatrů evidují i v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Čekací doba se tady pohybuje v řádu několika týdnů.

„V populaci je více lidí, kteří trpí těmi problémy. A další faktor je, že už nemají ostych vyhledat odborníka nebo si říct o pomoc. Což je samozřejmě dobře,“ kvituje primář kliniky Národního ústavu duševního zdraví Pavel Mohr.

Lidé, kteří potřebují okamžitou pomoc, se mohou obrátit na některou z krizových linek. Uvedené jsou třeba na webu Nevypusť duši. Posloužit mohou také různé aplikace. Je ale třeba vždy ověřit, jestli za nimi stojí tým odborníků.