TÉMA

Paul Manafort

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

FBI provedla razii ve washingtonském sídle spojeném s ruským oligarchou Děripaskou

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) obsadili washingtonské sídlo, které je spojené s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Zprávu přinesla televize NBC News, které informaci potvrdil mluvčí úřadu. Mluvčí ruského oligarchy uvedla, že FBI prohledávala dva objekty spojené s Děripaskou, ovšem ani v jednom případě podle ní olicharcha není vlastníkem objektu.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 21:00|

Trump omilostnil 26 lidí včetně svého exporadce a šéfa volebního štábu

Americký prezident Donald Trump udělil těsně před Vánoci milost 26 lidem včetně svých bývalých blízkých spolupracovníků, kteří skončili ve vězení, a třem lidem zmírnil tresty. Na svobodu propustil šéfa svého volebního štábu z roku 2016 Paula Manaforta, bývalého poradce Rogera Stonea nebo otce svého zetě Charlese Kushnera.
24. 12. 2020|

Bývalý Trumpův poradce Bannon čelí obvinění z podvodu

Newyorská prokuratura obvinila bývalého poradce Bílého domu Stevea Bannona, že společně s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sběrem peněz na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Žalobu s těmito obviněními uveřejnil federální soud na Manhattanu. Bannon je ve vazbě a ještě během čtvrtka by měl předstoupit před soud.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 21:53|

Předvolební útoky na kampaň Clintonové nařídil přímo Putin, uvádí zpráva amerického Senátu

Hackerské útoky s cílem zmocnit se informací poškozujících tehdejší prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou před americkými volbami v roce 2016 nařídil přímo ruský prezident Vladimir Putin. Uvádí to zpráva jednoho z výborů Senátu amerického Kongresu, která mapuje „kampaň aktivních opatření“ Ruska a jeho „zásahy“ do minulých prezidentských voleb. Tehdejší aktivity Paula Manaforta, který v létě 2016 vedl prezidentskou kampaň pozdějšího vítěze Donalda Trumpa, označuje za „vážnou kontrašpionážní hrozbu“.
18. 8. 2020|

Gates z Trumpovy kampaně bude trávit víkendy ve vězení. Podváděl a lhal FBI

Bývalý zástupce šéfa volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa Rick Gates dostal u soudu tříletou podmínku, 45 dnů si má o víkendech odpykat ve vězení, navíc musí zaplatit pokutu v přepočtu asi 456 tisíc korun. Agentura AP poznamenala, že Gates bude muset za mříže i přesto, že spolupracoval s vyšetřovateli.
17. 12. 2019|

Manafort dostal další trest vězení, za spiknutí si má odpykat tři a půl roku

Washingtonský soud vyměřil Paulu Manafortovi trest vězení v délce šest let a jeden měsíc za spiknutí. Část výkonu trestu poběží souběžně s trestem v jiné kauze. Ve skutečnosti si tak bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa má odpykat z nového trestu přibližně 3,5 roku. Trump ve středu řekl, že zatím neuvažoval o jeho omilostnění. Lobbista byl navíc obviněn z hypotečního podvodu a dalších trestných činů.
13. 3. 2019|

Exšéf Trumpovy kampaně Manafort dostal skoro čtyři roky vězení za finanční podvody

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort byl odsouzen ke 47 měsícům vězení za daňové a bankovní podvody. Federální soudce ve Virginii také nařídil Manafortovi zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc dolarů (asi 1,1 milionu korun) a vrátit částku více než 24 milionů dolarů (asi 549 milionů korun). Od trestu se má Manafortovi podle soudce odečíst čas, který již strávil ve vězení, kde je od loňského června. Podle prezidenta Donalda Trumpa verdikt ukázal, že žádná tajná spolupráce jeho volebního týmu s Ruskem neexistovala.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 11:48|

Podle soudkyně Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům. Zapomněl detaily, tvrdí obhájci

Bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům a federální porotě v případě údajného vměšování Ruska do amerických voleb. Oznámila to federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová. Podle ní o tom existují dostatečné důkazy. Manafortovi obhájci tvrdí, že jejich klient nezamýšlel vyšetřovatele záměrně oklamat, spíše některé detaily pozapomněl. Verdikt padne 13. března, píše AP.
14. 2. 2019|

Další Trumpův exporadce zadržen. Roger Stone čelí obvinění ze lhaní a ovlivňování svědka

Americká policie zadržela exporadce prezidenta Donalda Trumpa. Celkem čelí Roger Stone sedmi obviněním včetně maření vyšetřování, lhaní výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb a ovlivňování svědka. Oznámil to úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách. Podle Trumpovy mluvčí Stoneova obvinění nijak nesouvisejí s Bílým domem ani s prezidentem.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 18:17|