TÉMA

Vrchní soud v Praze

Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Žalobce se odvolal v neprospěch obou obžalovaných – předsedy hnutí ANO Andreje Babiše i jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové. Soud oba podruhé nepravomocně osvobodil letos v únoru.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 17:50|

Případem tří úředníků ministerstva průmyslu se opět musí zabývat městský soud

Nejvyšší soud (NS) nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval případem tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Městský soud je opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Potvrdila to mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
5. 4. 2024|

Čech, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se brání vězení na 21 let

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uprchlého Alojze Poláka, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil. Podle mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Štěpánky Tykalové podala strana obžalovaného dovolání. Muž dostal pravomocně trest vězení na 21 let za účast na teroristické skupině a za teroristický útok. Podle rozsudku Polák v letech 2016 až 2020 zavraždil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce ale během soudního řízení upozornil, že muž už zřejmě nežije.
3. 4. 2024|

Muž, který znásilnil sedm dětí, u Nejvyššího soudu neuspěl. Odsedí si patnáct let

Nejvyšší soud nevyhověl muži z Liberce, který mezi lety 2020 až 2022 znásilnil celkem sedm dětí. Soud jeho dovolání odmítl. ČT informaci potvrdila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková. Kvůli opakovanému páchání trestných činů uložila justice muži zvýšený nepodmíněný trest odnětí svobody na patnáct let. Jako sedmnáctiletý už byl v letech 2007 a 2008 pravomocně odsouzen za znásilnění dětí. Podle znalců selhala ochranná léčba.
3. 4. 2024|

Odvolací soud zpřísnil trest muži, který na chalupě těžce zbil známého a nepomohl mu. Za pokus o vraždu mu vyměřil dvanáct let vězení

Odvolací soud poslal osmačtyřicetiletého Jana Holického za pokus o vraždu na dvanáct let do vězení. Muž loni na jaře na své chalupě v Hejnicích na Liberecku z pomsty zbil o šest let mladšího známého. Pak ho nechal přes čtyřiadvacet hodin ležet zamčeného v bezvědomí uvnitř domu. Odvolací senát zpřísnil muži osmiletý trest. Překvalifikoval jeho čin z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy. Muž se u hlavního líčení omluvil, uvedl, že nechtěl nikoho zabít.
27. 3. 2024|

Sbormistr půjde za zneužívání ve farním sboru na šest let do vězení

Sbormistr, který dlouhodobě znásilňoval a zneužíval hochy v pražském farním sboru, si odpyká šest let vězení. Původní trest odnětí svobody mu ve středu na základě odvolání státní zástupkyně o dva roky zvýšil Vrchní soud v Praze. Rozhodnutí je pravomocné. Součástí potrestání zůstaly ústavní sexuologické léčení a také maximální možný, tedy desetiletý zákaz práce s dětmi.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 13:29|

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

Mám radost, řekl Babiš k rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Představitelé vlády rozhodnutí soudu respektují

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo uvedl, že z rozsudku má radost. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka není závěr soudu žádné překvapení. Premiér Petr Fiala (ODS) prý rozsudek respektuje, podobně se vyjádřili i předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš, předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf poslanců SPD a místopředseda hnutí Radim Fiala.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 21:42|

Soud znovu zprostil Babiše i Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou, nyní napsal, že má z rozsudku radost. Kauzu stejný soud nyní projednával podruhé, původně oba obžalované osvobodil. Nepravomocný rozsudek ale loni na podzim zrušil odvolací Vrchní soud v Praze.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:12|

Blíží se nové řízení v kauze Čapí hnízdo. Babiš dál trvá na své nevině, soud hodlá vyslechnout znalce

Městský soud v Praze by mohl ve dnech 14. a 15. února podruhé rozhodnout v kauze Čapí hnízdo. Obžalobě z padesátimilionového dotačního podvodu čelí expremiér Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Nové projednání případu nařídil Vrchní soud v Praze, když zrušil osvobozující verdikt.
11. 2. 2024|

Greenpeace do spotu ČEZu přidal lesní požáry, Ústavní soud se ekologů zastal

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost energetického podniku ČEZ ve sporu s nevládní ekologickou organizací Greenpeace. Šlo o pozměněný spot, podle soudce zpravodaje Pavla Šámala již z úvodu spotu bylo zřejmé, že nejde o oficiální reklamu ČEZu, ale o snahu s nadsázkou či ironií upozornit na dopady činnosti podniku na životní prostředí. Aktivisté do reklamního videa přidali záběry poškozených lesů a lesních požárů. Doplnili ho textem, podle něhož ČEZ svou činností škodí životnímu prostředí. Energetický podnik to pokládal za neoprávněné užití spotu. ČEZ rozhodnutí podle mluvčího Ladislava Kříže respektuje, přestože má na spor jiný názor.
16. 1. 2024|

Za pobodání muže v metru potvrdil soud jedenáct let vězení

Na jedenáct let do vězení půjde Jiří Felcman, který letos v lednu pobodal spolucestujícího v pražském metru. Rozsudek je pravomocný, Vrchní soud v Praze potvrdil předchozí verdikt městského soudu. Odsouzený muž nicméně vinu popírá, i před odvolacím soudem trval na tom, že se bránil napadení. Byl odsouzen za pokus o vraždu a výtržnictví.
12. 12. 2023|

Vrchní soud pravomocně osvobodil elitního policistu ve všech bodech obžaloby

Vrchní soud v Praze potvrdil osvobozující rozsudek nad Alešem Kvapilem, který měl coby policista protikorupčního útvaru vyzradit informace o motorkářském klubu Hells Angels. Soud tak zamítl odvolání státního zástupce. Na dotaz České televize o tom informovala mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová. Muž čelil obžalobě také ze zneužití pravomoci úřední osoby. K vrchnímu soudu se případ téměř po roce vrátil znovu poté, co došlo ke změně kvalifikace v části obžaloby. Podle mluvčí Kolářové je Kvapil nyní zproštěn ve všech bodech obžaloby.
11. 12. 2023|

Správkyně Sberbank CZ nemůže zahájit výplatu věřitelů banky, jeden se odvolal

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 milionů korun, informovala v úterý Lužová.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:56|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Bývalý manažer Pražských služeb Kolinger dostal podmínku a pětimilionový trest

Pražský vrchní soud uložil bývalému obchodnímu řediteli Pražských služeb (PSAS) Tomáši Kolingerovi za zneužití informací a postavení v obchodním styku tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Muž musí také zaplatit pět milionů korun a nesmí sedm let působit ve statutárních orgánech firem. Odvolací senát tak zmírnil verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého měl jít někdejší manažer na pět let do vězení.
21. 11. 2023|

Sexuální trestné činy by měly u soudů řešit specializované senáty

Od ledna příštího roku by okresní a krajské soudy měly zavést novou specializaci soudců, kteří by řešili sexuální trestné činy. Počítá s tím novela vyhlášky o jednacích řádech soudů. Resort si od toho slibuje citlivější přístup k obětem i zvýšenou motivaci soudců v osobním rozvoji.
19. 11. 2023|

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v případu Benešové z kauzy Bečvářova statku, vadí mu nízký trest

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v případu bývalé ředitelky pražského pozemkového úřadu Evy Benešové. Ženu za zneužití pravomoci úřední osoby v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku soud v září pravomocně potrestal tříletou podmínkou. Střížovi vadí právě výše trestu, který je pod dolní hranicí trestní sazby. ČT to řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Věcí se nyní bude zabývat Nejvyšší soud, kterému Stříž navrhuje, aby případ už nevracel soudům nižší instance, ale rozhodl sám. Nejvyšší státní zástupce podal v neprospěch Benešové dovolání už počtvrté.
16. 11. 2023|

Čapí hnízdo jako rodinný projekt? Byl vysoce rizikový, zpochybňuje odvolací instance verzi soudce Šotta

Farma Čapí hnízdo byl od začátku ekonomicky neúnosný a vysoce rizikový projekt. Tvrdí to pražský vrchní soud, který ve svém usnesení kritizuje zprošťující rozsudek Městského soudu v Praze. Ten si podle odvolacího senátu nepoložil otázku, zda by převedení Čapího hnízda na rodinu obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) pro ni nebylo nepřiměřenou zátěží. Vrchní soud v dokumentu, kterým zrušil osvobozující verdikt, vytýká spekulace i špatné hodnocení důkazů. ČT má nové usnesení soudu k dispozici.
16. 11. 2023|

Kauza Čapí hnízdo se vrací na stůl soudce Šotta. Odvolací soud kritizoval, jak původně vyhodnotil důkazy

Případ padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo projedná na pražském městském soudu znovu senát Jana Šotta. České televizi to potvrdila zastupující tisková mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Soudce Šott se sice v říjnu přesunul na trestní úsek soudu, kde rozhoduje o odvoláních, případ, v němž dříve rozhodoval, mu ale podle zákona zůstává. Čapí hnízdo vrátil k novému projednání vrchní soud, podle kterého bylo nedostatečné a chybně provedené dokazování u městského soudu. Z verdiktu, který se dosud nedostal na veřejnost, citoval nyní – kdy se případ městskému soudu vrátil – server Česká justice.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:10|

Česká justice porušila práva ruského občana, konstatoval Ústavní soud. Ve vazbě byl přes dva roky

Česká justice podle verdiktu Ústavního soudu (ÚS) porušila práva ruského občana. Při čekání na vydání do vlasti nebo udělení azylu strávil nepřiměřeně dlouhou dobu v předběžné vazbě, konstatoval soud. Omezení trvalo 28 měsíců, v Rusku byl stíhán pro podezření z podvodu. Česko muže nakonec propustilo na svobodu, hlavně kvůli loňské invazi ruských vojsk na Ukrajinu a změně tamní vnitropolitické situace. To prý ovlivnilo vnímání diplomatických záruk poskytnutých ruskými úřady, délka vazby ale už před tím přesáhla přiměřenou mez.
15. 11. 2023|

Kauza Čapí hnízdo se vrátila k pražskému městskému soudu

Městský soud v Praze má zpět kauzu Čapí hnízdo. Vrchní soud mu vrátil spis poté, co zrušil původní osvobozující verdikt nad předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou. Městský soud nyní podle jeho mluvčí Štěpánky Tykajové rozešle usnesení o zrušení rozsudku státnímu zástupci a obhájcům.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 15:37|

Žalobci odmítli znovuotevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, nemají prý nové informace

Státní zástupci odmítli znovu otevřít takzvaný případ Olšanských hřbitovů, ve kterém místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr odsoudil v osmdesátých letech na základě vyšetřování StB tři mladíky kvůli vandalismu a dalším trestným činům. O tom, že by byly výpovědi vynucené nebo došlo k mučení, policie důkazy nemá. Kauza byla jedním z důvodů, proč se Fremr vzdal nominace na Ústavní soud.
3. 11. 2023|

Odvolací soud už potřetí zrušil osvobozující verdikt v kauze obchodníka Shenara

Vrchní soud v Praze znovu zrušil rozsudek v případu podnikatele v oblasti energií Martina Shenara. Případ se tak opět vrací k pražskému městskému soudu, který muže obžaloby z krácení daní už třikrát zprostil. Vyplývá to z justiční databáze. Bývalý předseda představenstva společnosti Amun.Re podle obžaloby neodvedl daň ve výši 76 milionů korun při prodeji tří společností firmě ČEZ. Shenar vinu odmítá.
2. 11. 2023|