TÉMA

Regulace

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Zákaz HHC se blíží, už se objevují alternativy. Vobořil i experti prosazují regulovaný trh

Prodejci od středy nebudou moci nabízet v obchodech ani na internetu výrobky s HHC a dalšími látkami, které vyjmenovává novela nařízení vlády o seznamech návykových látek. Nezákonným se stává také samotné držení takových produktů, zdůraznil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Experti reakci státu kritizují a upozorňují, že zakázané substance už nahrazují jiné. Vobořil vidí cestu v regulovaném trhu, pokrok si slibuje také od nového zákona o psychotropních látkách.
5. 3. 2024|

Se členstvím v EU je podle průzkumu spokojená téměř polovina Čechů. Oceňují bezpečnost a kritizují regulaci

Se členstvím v Evropské unii je spokojená bezmála polovina Čechů, více než třetina jich vyjadřuje spokojenost s dosavadním fungováním Unie, vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos pro ČTK provedeného v souvislosti s červnovými volbami do Evropského parlamentu. Nejčastějšími důvody pro nespokojenost s fungováním EU jsou pro Čechy omezení suverenity členských států, unijní migrační politika či přílišná regulace. Z výhod Unie naopak nejvíc vyzdvihují bezpečnost a mír v EU, ochranu demokratických hodnot a podporu a rozvoj regionů.
3. 3. 2024|

V Liberci otevřela dvě nová kasina. Jedno nedaleko centra, druhé poblíž sociálních bytů

V centru Liberce a několik desítek metrů od nových městských sociálních bytů otevřela dvě nová kasina. Celkem je tak v krajské metropoli, která hazard už třináctým rokem reguluje, devět heren. Vznik nových kasin umožnila loňská změna vyhlášky o hazardu, kterou část opozice kritizovala.
21. 2. 2024|

Plánované demonstrace zemědělců jsou podle Výborného nejednotné. Neví, s kým jednat o požadavcích

Protest proti čemukoliv patří k demokratické společnosti, řekl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k demonstracím farmářů, které se v posledních týdnech odehrávají v mnoha evropských zemích. Výhrady farmářů ale podle něj směřují k evropským tématům a v Česku nemusí mít stejné obavy jako třeba ve Francii. Že jde zemědělcům hlavně o hledání řešení na úrovni EU, potvrdil v diskusi i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
14. 2. 2024|

Ministerstvo zdravotnictví se staví proti HHC, reaguje na otravy mladistvých i dětí

Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. V posledních týdnech se látkou přiotrávilo několik mladých lidí, záchranáři v Karlovarském kraji o víkendu vyjížděli k několika případům intoxikace. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách.
5. 2. 2024|

Energetický regulační úřad uložil společnosti Armex Energy rekordní pokutu

Energetický regulační úřad (ERÚ) uložil společnosti Armex Energy rekordní pokutu 4,746 milionu korun za nekalé obchodní praktiky. Jde o dosud nejvyšší sankci uloženou za protispotřebitelské chování jednomu konkrétnímu dodavateli. Firma podle úřadu spáchala 55 dílčích útoků vůči spotřebitelům. Rozhodnutí je pravomocné, informoval mluvčí ERÚ Michal Kebort. Proti prvoinstančnímu rozhodnutí společnost podala rozklad, úřad ho zamítl.
1. 2. 2024|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Poslanci uvažují o zákazu prodeje energetických nápojů dětem. Výrobci se brání, chtějí osvětu

Poslanci by chtěli omezit prodej energetických nápojů dětem – shodují se na tom bez ohledu na stranickou příslušnost. Podle Státního zdravotního ústavu má sklon k rizikové konzumaci energetických nápojů každý desátý dospívající. Složení podle odborníků přitom není pro děti vhodné, v některých je více cukru, než by měly zkonzumovat za celý den.
18. 1. 2024|

Plzeň už nechce tolerovat hazard, do dvou let mají ve městě zaniknout všechny herny a kasina

Plzeňští zastupitelé ve čtvrtek schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně osmatřicet. Vyhláška bude účinná od 1. dubna příštího roku, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Změny schválilo 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.
14. 12. 2023|

Země EU dosáhly předběžné dohody na regulaci umělé inteligence

Evropská unie (EU) v pátek pozdě večer dosáhla předběžné dohody na regulaci umělé inteligence (AI). Podle analytiků ale ještě bude nutné upřesnit detaily. Informuje o tom agentura Reuters, která píše o „přelomových“ pravidlech. EU podle ní má nakročeno k tomu, aby se stala prvním z významných světových hráčů, který bude mít normy pro regulaci systémů, jako je ChatGPT.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 11:09|

Je tu teprve rok, ale už změnila svět. Umělá inteligence ChatGPT slaví narozeniny

Před rokem oznámila do té doby téměř neznámá společnost OpenAI, že spouští umělou inteligenci jménem ChatGPT. Ta vyvolala spoustu nadějí, že stroje mohou plnit dříve netušené úkoly, ale také přispěla k obavám z příliš rychlých změn ve společnosti.
30. 11. 2023|

Europoslanci a členské státy se shodli na návrhu na obnovu přírody

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se shodli na normě, podle které mají státy na pětině suchozemských a vodních ploch zavést do roku 2030 opatření pro obnovu ekosystémů. Návrh nebývale rozdělil europoslance a vyvolal velkou debatu kvůli údajným dopadům na zemědělství a dalším ekonomickým a sociálním důsledkům. Shodu dosaženou ve čtvrtek večer musí ještě oficiálně schválit plénum EP i členské státy.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 12:40|

Vobořil podle Jurečky neplní zadání vlády. Koaliční partneři nevidí pro odvolání důvod

Šéf vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svými návrhy na zavedení regulovaného trhu s některými látkami neplní zadání vlády. Chce o něm debatovat ve vládní koalici. Vláda souhlasila s regulací prodeje některých látek jako kratom. Vobořil chystá zákon o regulovaném trhu s konopím. Tento týden v rozhovoru serveru iDNES.cz odpovídal i na dotaz, zda by regulovaný trh mohl fungovat třeba i u kokainu. Uvedl, že si myslí, že by fungovat mohl. Dodal, že jednotlivé látky by se ale měly regulovat podle rizikovosti. To ve svém programovém prohlášení píše i vláda.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 18:12|

Látky jako kratom budou podléhat regulaci a nebudou se moci prodávat dětem do 18 let, uvedl Bartoš

Takzvané psychoaktivní látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC budou prodávány pouze osobám starším 18 let, schválila ve středu vláda. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) vznikne kvůli regulaci další kategorie psychomodulačních látek.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:36|

Větrná elektrárna a roubenky nejdou dohromady, tvrdí obyvatelé František a sepsali petici

Ve Františkách u Krouny na Chrudimsku by podle projektu měla vyrůst jedna z dosud největších větrných elektráren v Česku. Místní obyvatelé ale proti ní sepsali petici. Bojí se poškození rázu krajiny a místa.
28. 8. 2023|

Zbytečně kriminalizujeme uživatele psychoaktivních látek, říká Mravčík. Frydrych se obává dopadů nové legislativy

Prohibice psychoaktivních látek zbytečně kriminalizuje uživatele, řekl v Událostech, komentářích vědecký poradce Národního koordinátora pro protidrogovou politiku Viktor Mravčík. Cílem nové právní úpravy pro tyto látky je podle něj vytvořit jasný, regulovaný a legální prostor. Zavádíme tady novou závislostní kategorii, které dáváme komerční rozměr, varuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
9. 8. 2023|

EU zpřísňuje pravidla pro on-line prostředí. Mají chránit před nelegálním obsahem či zprůhlednit reklamu

On-line prostředí v Evropské unii se bude od 25. srpna řídit novými pravidly. Největší sociální sítě a vyhledávače budou muset splnit požadavky takzvaného Aktu o digitálních službách, který má chránit uživatele před nelegálním obsahem nebo zprůhlednit doporučování příspěvků a reklamu. Mluví se o celosvětově nejrobustnější regulaci v tomto odvětví.
4. 8. 2023|

Praha podá správní žalobu kvůli pokutě od antimonopolního úřadu za vyhlášku o hazardu

Pražský magistrát podá správní žalobu proti rozhodnutí o pokutě od antimonopolního úřadu (ÚOHS) za chyby v dřívější vyhlášce regulující hazardní hry na území města. V pondělí o tom rozhodla městská rada. Magistrát už dříve proti pokutě ve výši asi 2,7 milionu korun podal neúspěšně rozklad a bude ji muset do konce července zaplatit, protože žaloba nemá odkladný účinek. Úřad vyměřil městu pokutu i za novou vyhlášku, která začala platit v roce 2021.
25. 7. 2023|

Přední firmy z oblasti AI v USA slibují zkoumat rizika i testovat bezpečnost systémů

Skupina sedmi předních amerických podniků v oblasti umělé inteligence (AI) se zavázala dodržovat soubor pravidel k zajištění bezpečnosti této technologie, oznámil Bílý dům. Opatření zahrnují důkladné testování bezpečnosti systémů založených na umělé inteligenci nebo označování obsahu vytvořeného umělou inteligencí digitálním vodoznakem.
21. 7. 2023|

Soud vyhověl stížnosti obcí a firem. Zrušil regulaci větrných elektráren v Ústeckém kraji

Nejvyšší správní soud zrušil regulaci umisťování vysokých větrných elektráren v Ústeckém kraji. Vyhověl tak kasační stížnosti skupiny samospráv, lidí a firem, podle kterých krajské zásady rozvoje v podstatě znemožnily jejich budování na více než devadesáti devíti procentech území kraje.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 14:37|

Uber sice vyhrál výběrové řízení, jeho řidiči ale zatím na pražské letiště nesmí

Společnost Uber stále nemůže nabízet své taxislužby na pražském Letišti Václava Havla, a to ani přesto, že vyhrála výběrové řízení. Antimonopolní úřad ještě řeší námitky firmy Tick Tack, která v tendru neuspěla. Spor se vede o koncesní podmínky, řidiče i o dodržování cen stanovených pražským magistrátem.
5. 7. 2023|

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|

Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil

Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.
27. 6. 2023|