TÉMA

Martin Kolovratník

Policisté vyrazili na tisícovku míst v Česku měřit rychlost

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté vyrazili hlídat dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtěli ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kam hlídky zamířily, policie zveřejnila již dříve na svém webu.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 22:57|

Sněmovna souhlasí s rozvojem labské vodní cesty. Vláda také čelila interpelacím poslanců

Poslanci ve čtvrtek v úvodním kole podpořili smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Ta mimo jiné stanoví základní parametry pro fungování vodní cesty z Pardubic do Hamburku. Sněmovna se také věnovala interpelacím. Premiér Petr Fiala (ODS) se při nich vyjádřil k ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací, které podle něj neznamená, že se nebudou konat jiná jednání či debaty o spolupráci.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:48|

Je to nepopulární, ale nutné, říká Kupka o zdražení dálničních známek. Podle Kolovratníka je částka příliš vysoká

Lidé zaplatí víc peněz za jízdu po dálnicích. Od pátku roční známka zdražila o osm stovek, na 2300 korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Událostech, komentářích nové ceny hájil s tím, že je to sice nepopulární krok, ale motoristé prý uvidí, že se dálniční síť rozrůstá. Místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO) naopak míní, že jde o příliš vysoké, skokové zdražení.
2. 3. 2024|

Poslanci zvolili do rozhlasové rady ředitele pražské zoo Bobka. Podpořili i možnost vystavit plnou moc elektronicky

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Sněmovna také podpořila v úvodním kole zřejmě nejrozsáhlejší novelu o cenách od roku 2009, která mimo jiné upravuje působnost úřadů kontrolujících dodržování cenových předpisů a mění pravidla pro ukládání a vymáhání pokut. Ke schvalování ve sněmovně míří po pátečním jednání rovněž vládní novela vodního zákona, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Sněmovna zrychleně už v prvním čtení podpořila možnost vystavovat plnou moc i v elektronické podobě. Nyní předlohu dostanou k posouzení senátoři.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 14:44|

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

Kupka slíbil, že se příští rok otevře rekordní množství nových úseků dálnic

Dálniční síť v Česku se v příštím roce rozroste o 118,1 kilometru nových dálnic, což je dosud nejvíc, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Letos bylo otevřeno jen 15,4 kilometru dálnic. Největší část v příštím roce podle plánu přibude na písecké D4, dále jihočeské D3 a jihomoravské D55. Práce pak nově mají začít na dalších 117,8 kilometrech dálnic.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 23:10|

Poslanecká sněmovna schválila návrh rozpočtu na příští rok

Poslanci schválili návrh rozpočtu na rok 2024. Počítá s meziročním snížením schodku o 43 miliard na 252 miliard korun. Jednání o návrhu provázely hodiny projevů a připomínek členů opozice i zástupců vládních stran. Dále dostane návrh státního rozpočtu k podpisu prezident Petr Pavel. Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 22:01|

Stavební výroba v září meziročně vzrostla, průmysl naopak zrychlil pokles

Stavební výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, přičemž předchozí dva měsíce klesala. V meziměsíčním srovnání byla stavební produkce nižší o 0,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). ČSÚ také uveřejnil, že průmysl v září zrychlil meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta, což je třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 21:17|

Sněmovna schválila přísnější pravidla pro agentury práce

Agentury práce se zřejmě budou řídit přísnějšími pravidly a nelegální práce získá nové vymezení. Změny přinese vládní novela o zaměstnanosti, kterou v pátek schválila sněmovna. Na programu měli poslanci i další zákony – mimo jiné schválili novelu, která zavádí pravidelnou valorizaci odměn obecních a krajských zastupitelů, nebo novelu liniového zákona, z nějž nově bude zákon o strategické infrastruktuře.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 21:35|

Volkswagen gigafactory v Česku nepostaví, vláda jedná s pěti investory

Novou továrnu na baterie Volkswagen v Česku zatím nepostaví. Předseda představenstva Oliver Blume uvedl, že vzhledem k situaci na trhu, včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě, prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách. Vláda jedná s dalšími investory, opozice mluví o debaklu.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 22:18|

Poslanci během interpelací řešili nábor policistů. Jejich počet se zvýšil o 800, řekl Rakušan

Poslanci měli ve čtvrtek na programu pravidelné ústní a písemné interpelace. Dopoledne však projednali jen čtyři ze čtrnácti, a to kvůli omluvám členů vlády, ale i zákonodárců. Z jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo dvanáct z osmnácti zástupců kabinetu včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a skoro čtvrtina poslanců. Během odpoledne pak padly dotazy například na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně stavů u policie nebo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli přesčasům lékařů.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 18:47|

Program schůze sněmovny byl přijat po šesti hodinách. Poslanci schválili přesčasy lékařů

Úpravy programu schůze zabraly sněmovně více než šest a půl hodiny úterního jednání. Zasloužili se o to především poslanci opozice, zejména předseda SPD Tomio Okamura s třičtvrtěhodinovou řečí a předseda ANO Andrej Babiš, jehož projev trval dvě a půl hodiny. První řadoví poslanci se dostali k přednesení svých návrhů po více než pěti hodinách od začátku úterního jednání, koalice jejich snahy o dodatečné zařazení debatních bodů odmítla. Sněmovna pak ve večerních hodinách znovu schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví, která budí spory. Jednání sněmovny pak bylo v jedenáct hodin večer přerušeno, pokračovat bude ve středu.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 23:31|

Rodičovský příspěvek asi vzroste o 50 tisíc, poslanci schválili i on-line žádosti o důchod

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, novelu v úvodním kole podpořila sněmovna. Růst se bude týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD prosazují vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Prvním čtením prošla i novela, která zkracuje dobu pro oddlužení.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 22:57|

Morawiecki po jednání s Fialou: Wagnerovci představují hrozbu pro východní křídlo NATO

V Katovicích se za účasti českého premiéra Petra Fialy (ODS) a devíti ministrů jeho kabinetu uskutečnila osmá česko-polská mezivládní konzultace. Diskutovalo se mimo jiné o pomoci Ukrajině, spolupráci v energetice a dopravní infrastruktuře či aktuální agendě Evropské unie. Polský premiér Mateusz Morawiecki zároveň oznámil, že Wagnerova skupina je v Bělorusku ve stále větším počtu a že představuje ohrožení pro Polsko a východní křídlo NATO.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 22:37|

Poslanci podpořili návrat spotřební daně z nafty do původní výše. Schválili rovněž novelu o státním podniku

Sněmovna ve středu schválila vrácení daně z nafty na úroveň před loňskou úlevou v souvislosti s extrémně vysokými cenami pohonných hmot. Poslanci rovněž schválili další novely, mezi nimi například tu, podle níž bude vláda moci zvyšovat základní jmění státních podniků, pokud si takový krok vyžádají bezpečnostní zájmy státu nebo zajištění důležitých veřejných potřeb.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:40|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Zjednodušení bodového systému prošlo druhým čtením. Při interpelacích zněla kritika úsporného balíčku

Poslanci ve čtvrtek podpořili ve druhém čtení navrhované změny bodového systému řidičů. Vznesli tři desítky pozměňovacích návrhů. Ze zákona by tak například mohla zmizet povinnost dodržovat minimální odstup při předjíždění cyklistů. Sněmovna řešila i návrh zákona, který má podnikatelům v přechodných potížích pomoct předejít úpadku, a předlohu ke zrychlení a zjednodušení procesu veřejných dražeb. V úvodu poslance zaměstnaly písemné interpelace na členy vlády. Od půl třetí odpoledne začaly ústní interpelace. Nejčastěji se dotazy poslanců na členy vlády týkají konsolidačního balíčku, od opozice zněla jeho kritika.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 18:06|

Do výběru radních ČT a ČRo se zřejmě zapojí Senát. Poslanci změnu podpořili

Část členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě bude volit Senát. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny ale budou účinné až od letošního října, a neměly by tak zasáhnout do nynějšího výběru nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Vládní novelu s odkladem účinnosti ve středu schválila sněmovna. Na odkladu se dohodla koalice s opozičním ANO. Opozice přijetí předlohy v dolní komoře měsíce blokovala, její zamítnutí neprosadila. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.
17. 5. 2023|

Ministerstvo dopravy slibuje jednodenní dálniční známku. Zavede ji zároveň se zdražením té roční

Od března příštího roku by mělo být možné koupit si jednodenní dálniční známku, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Doplní stávající nabídku desetidenních, měsíčních a ročních známek, jejichž ceny se zároveň změní. Roční známka docela výrazně zdraží na 2300 korun, krátkodobé budou naopak levnější.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 20:29|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

Snížení výnosů daně z neočekávaných zisků neprohloubí schodek, řekl poslancům Stanjura

Poslance ve čtvrtek zaměstnávaly pravidelné interpelace na členy vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během nich zmínil, že snížení výnosu z daně z neočekávaných zisků a z odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny neprohloubí schodek letošního státního rozpočtu. Podle ministra budou nižší i kompenzace vyšších cen energií, na něž je výnos těchto mimořádných opatření určen.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 18:10|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Unijní země odložily rozhodnutí o zákazu výroby aut se spalovacím motorem po roce 2035

Velvyslanci členských zemí při Evropské unii se rozhodli odložit konečné schválení návrhu, který by prakticky znemožnil koupit si od roku 2035 nový automobil na benzín či naftu. Oznámilo to švédské předsednictví v Radě EU, neupřesnilo ale, kdy by mohlo rozhodnutí padnout. Původně bylo plánováno na úterý, proti schválení nových emisních standardů pro automobily se však na poslední chvíli staví některé země včetně Německa.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 14:49|

Euro 7 je podle Kolaji potřeba, norma ale musí být realistická. Kolovratník by ji chtěl až místo zákazu spalovacích motorů

Evropské státy by měly využít revizní termín v roce 2026 a ještě odložit termín zákazu prodeje nových aut se spalovacím motorem, míní opoziční poslanec Martin Kolovratník (ANO). Ačkoli termín pro revizi stávajícího plánu v evropském právu je, europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) neočekává, že by výsledkem skutečně byl odklad. Automobilky podle něj samy již předem plánovaly přechod k elektrickému pohonu. Připustil však, že může být problém s normou Euro 7, která by měla výrobce aut přinutit ještě před úplným ukončením výroby benzinových a naftových motorů tuto technologii výrazně modernizovat. Přinejmenším některé prvky si ale podle něj zaslouží zavést do praxe. Martin Kolovratník a Marcel Kolaja diskutovali o Euro 7 a přechodu k elektromobilitě v Událostech, komentářích.
17. 2. 2023|