TÉMA

Spoření

Investuje 39 procent Čechů. Nejvíc si cení nákupu bydlení

Více než třetina dospělých v Česku si uvědomuje, že své přebytečné peníze měli investovat. Za nejlepší životní investici Češi stále považují nemovitost. Hlavní bariérou v investování pro ně zůstává obava z podvodů, vyplývá z průzkumu agentury Perfect Crowd mezi více než tisícovkou respondentů pro Asociaci pro kapitálový trh ČR.
20. 2. 2024|

Peníze na důchod si pravidelně odkládají dvě třetiny Čechů. Začněte co nejdříve, radí odborníci

Dvě třetiny Čechů si pravidelně odkládají peníze na důchod. Více než polovina lidí, kteří tak z různých důvodů nečiní, nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, který pro investiční platformu Portu vypracovala na přelomu roku agentura Ipsos. Ekonomové se však shodují, že je důležité myslet na stáří už od mládí.
18. 2. 2024|

První banky jdou dolů s úroky u spořicích účtů, reagují na prosincové rozhodnutí centrální banky

První banky už začaly snižovat úrokové sazby u spořicích účtů a další finanční domy se na to chystají. Změnu vysvětlují prosincovým rozhodnutím České národní banky (ČNB), která snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.
8. 1. 2024|

Stavební spořitelny slibují dorovnání snížené státní podpory. Ale jen novým klientům a dočasně

Od příštího roku klesne maximální státní podpora stavebního spoření, místo dvou tisíc dostanou střadatelé pouze tisíc korun. Platit to bude u všech smluv, kterých jsou zhruba tři miliony. Některé stavební spořitelny už oznámily, že novým klientům částku dorovnají. Nabídka je ale časově omezena.
20. 12. 2023|

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|

Sněmovna schválila novelu, která má pomoci omezit výpadky léků. Řešila i úložiště radioaktivního odpadu

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou ve středu schválila sněmovna s některými úpravami. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu teď posoudí horní parlamentní komora. Poslanci zároveň schválili pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a také novelu o organizaci sociálního zabezpečení.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:54|

Každý šestý dospělý Čech nemá dlouhodobou finanční rezervu, varují odborníci

Zhruba každý šestý dospělý si podle průzkumu agentury Ipsos nevytváří žádnou dlouhodobou finanční rezervu. U těch, kdo si spoří, pak podle bank většinou není dostatečná. Třeba při odchodu do penze doporučují lidem ideálně mít na kontě dva miliony korun. Takové částky se dá podle zástupců bank dosáhnout odkládáním nižších jednotek tisíc korun měsíčně.
17. 9. 2023|

Změny v důchodovém spoření ministerstvo financí odloží o půl roku

Ministerstvo financí o půl roku odloží některé chystané změny, které se týkají státní podpory penzijního spoření, napsal v pátek deník Právo. Podle něj budou moci lidé, kteří pobírají starobní důchod, ještě rok dostávat státní příspěvky na penzijní spoření. Týká se to čtvrt milionu střadatelů. Výše příspěvků u důchodového spoření, kdy maximální měsíční podpora stoupne z 230 na 340 korun, se změní také až od července 2024, uvedl deník.
30. 6. 2023|

Češi loni zvedli své úspory. Rostl ale také dluh domácností

České domácnosti loni navýšily své úspory o sedm procent na skoro šest bilionů korun. Více ukládají zejména do termínovaných produktů a také do investic. Zároveň se domácnosti loni rekordně zadlužovaly u bank i nebankovních subjektů, podle dat resortu financí dluh stoupl téměř o pět procent.
23. 6. 2023|

U penzijního spoření se má zvýšit práh pro získání státního příspěvku, odsouhlasila vláda

Státní podpora penzijního spoření by se od příštího roku měla změnit. Zvýšit se má práh pro čerpání státního příspěvku i maximální výše příspěvku a u nových smluv se zřejmě prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. Nově bude nejspíš možné také využít daňové zvýhodnění dlouhodobých investičních produktů, které slouží k zajištění na stáří. Předpokládá to návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Novelu ještě musí posoudit parlament.
14. 6. 2023|

ČNB vládní snahu o úspory vítá, řekl Michl. Na snižování sazeb dle svých slov nemá pomyšlení

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve velkém rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že oceňuje, že se vláda snaží hledat úspory. Konkrétní opatření představená minulý týden ale komentovat nechtěl, prý to není v jeho kompetenci. Zdůraznil, že on osobně bude spokojený až v momentě, kdy inflace spadne ze současných necelých třinácti procent na procenta dvě. Do té doby s ní dle jeho slov bude centrální banka dál bojovat. Také řekl, silná koruna je alfou a omegou jeho přístupu k ekonomice.
15. 5. 2023|

„Snad se toho dožiju“. Vládní plány změn systému penzí vyvolaly rozporuplné reakce

Změny v důchodovém systému, které ve čtvrtek představila vláda, se budou týkat převážně lidí, kterým ještě nebylo čtyřicet a částečně i dnešních padesátníků. Opatření mají pomoct k tomu, aby měl stát peníze na důchody i pro ně. Představené změny mají ve státním rozpočtu uspořit přes 200 miliard korun. Zástupci různých generací oslovení ČT vnímají vládní reformu odlišně – někteří s ní souhlasí, další jsou proti.
13. 5. 2023|

Stavební spoření podle Bartoše neslouží původnímu účelu. Dostálová vidí smysl v motivaci k úsporám

Stávající systém stavebního spoření je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v současnosti neefektivní a neplní svou původní funkci. Připouští konec státní podpory. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že by podpora stavebního spoření měla zůstat, mělo by být ale limitováno z hlediska účelu a do budoucna by stát mohl uvažovat i o zvýšení příspěvku. Oba politici to řekli v pořadu Otázky Václava Moravce.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 19:58|

Dva pracující na jednoho důchodce místo tří. Penzijní systém potřebuje reformu, ukazuje analýza

Pokud stát nepřistoupí k reformě důchodového systému, začne se od 30. let rychle snižovat poměr penze k průměrné mzdě. V roce 2059 by dosáhl minima na 27,2 procenta, v současnosti poměr činí 48 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Pokud si budou chtít mladí lidé v budoucnu udržet standard dnešních důchodců, budou se muset spolehnout na vlastní investování, upozornili ve čtvrtek analytici Cyrrusu.
23. 3. 2023|

Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.
19. 3. 2023|

Inflace a nejistota mění přístup lidí ke spoření, více investují do mincí

Čím dál více lidí v Česku investuje do zlatých a stříbrných mincí. České televizi to potvrdila Česká národní banka, která část investičních mincí vydává, i soukromí prodejci. V některých případech zájem vzrostl až trojnásobně. Podle finančních analytiků za to může doba, která je plná nejistot a vysoké inflace. Zájem o nákup mincí ovlivnila i ruská invaze na Ukrajinu.
4. 3. 2023|

Ministr financí se chystá proškrtat daňové slevy. Zaniknout by mohla i ta na manžela či manželku

Vládní koalice pro příští rok plánuje zrušení zhruba desítky daňových výjimek a úlev. Informaci potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Česká televize zjistila, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) vážně uvažuje například o zrušení školkovného či o konci daňové slevy na nepracující manželku nebo manžela. Stanjura také při koaličních jednáních navrhl, aby prezident musel nově odvádět ze svého platu sociální a zdravotní pojištění.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 19:44|

Drahé Česko: Jak efektivně zhodnotit své úspory?

Spoření na budoucnost nebo příprava finančního polštáře na těžké časy je vždy rozumným rozhodnutím. Kde ale začít? Jaký způsob spoření je nejvýhodnější a do čeho je vhodné investovat, poradil v pořadu Drahé Česko Martin Luňáček, výkonný ředitel Portu.
21. 12. 2022|

Základní úroková sazba je podle Michla už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu

Základní úroková sazba je už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Další zvyšování by mohlo prohloubit hospodářskou recesi, protože se účinek zvýšení sazeb projeví až se zpožděním. V přednášce na Masarykově univerzitě v Brně to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. Základní úroková sazba je od června sedm procent, což je nejvyšší úroveň od roku 1999. Od Michlova červencového nástupu do čela ČNB se neměnila.
23. 11. 2022|

Zvýšení úrokových sazeb zdraží úvěry. Lidé mají nyní větší zájem o investice

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvedla úrokové sazby, což se kromě hypoték projeví i v ceně dalších úvěrů, které zdražením reagovaly už na předchozí kroky ČNB. Suma, kterou mají lidi půjčenou, se blíží dvěma bilionům a je větší než jeden státní rozpočet. Lidé také nyní stále častěji řeší spořicí účty a především investice. Podle některých analytiků jde navíc, s ohledem na inflaci, o výhodnější cestu. Menší banky se vyššími úroky na spořicích účtech snaží přilákat nové klienty.
6. 5. 2022|

Na hypotéku kvůli vyšším sazbám dosáhne méně lidí, spořicí účet peníze neochrání. Experti radí investovat

Zvýšení základní úrokové sazby na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních 20 let, může řadě Čechů například ztížit pořízení vlastního bydlení. Po aktuálním kroku České národní banky (ČNB) by ale měli zpozornět třeba i lidé, kteří mají uložené peníze na spořicích účtech nebo ve stavebním spoření. Experti tak radí investovat.
3. 2. 2022|

Poslanci podpořili zákon, který zakáže jednorázové plastové výrobky

Poslanci schválili v prvním čtení zákaz některých jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, talíře nebo brčka, jak to vyžadují předpisy Evropské unie. Sněmovna o tom rozhodla téměř jednomyslně. Lhůtu na další projednávání zákona ve výboru pro životní prostředí prodloužila na osmdesát dní, i když se norma měla do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Dolní komora také v prvním čtení schválila vládní novelu, která upravuje pravidla pro oznámení a žádosti o nakládání s geneticky modifikovanými organismy. Projednání zákona o panevropském penzijním pojištění poslanci odložili.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 15:40|

Češi rekordně střádají, na běžných účtech jim ale na úsporách hoduje inflace

Úspory českých domácností podle České národní banky dosahují téměř tří bilionů korun, přičemž téměř polovina peněz leží na běžných účtech. Kvůli inflaci ale lidé o část z nich mnohdy nevědomky přicházejí, protože během posledních čtyř let inflace překročila úroveň úrokových sazeb jak na běžných, tak i na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Podle aktuální prognózy ČNB by letos na konci roku měla inflace dosáhnout až čtyř procent.
17. 8. 2021|

30 let zpět: Teorie a praxe tankování

Přídělový systém na benzin umožňoval každému řidiči natankovat 25 litrů na měsíc. Našli se však někteří, kteří si dokázali i přes velmi omezené možnosti nějaké palivo uspořit. Jenže poněkud nestandardním způsobem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 11. 2020|