Úrokové sazby na spořicích účtech dál klesají

Události: Úrokové sazby a spoření (zdroj: ČT24)

Úrokové sazby na spořicích účtech dál klesají. Ze všech bank, které Česká televize oslovila, nabízejí pětiprocentní úrok za určitých podmínek už jen dvě. Investiční poradci upozorňují, že zejména na dlouhodobé spoření tyto produkty vhodné nejsou.

Podle průzkumu STEM/MARK mají lidé své peníze hlavně na běžných a spořicích účtech, a to i jako dlouhodobou investici. Na to však podle ekonomů tyto produkty vhodné nejsou. „Ideální varianta využívání spořicího účtu by měla být na krátkodobé rezervy, to znamená běžné výdaje domácnosti krát třeba dva, tři měsíce. Vše ostatní by mělo ležet v lepších produktech. Alternativa spořicích účtů je ideálně fondové řešení, státní dluhopisy s mixem firemních dluhopisů,“ popsal zemský ředitel 4Fin Tomáš Trauške.

Na spořicích účtech jsou totiž úroky nižší a dál postupně klesají. Na pěti procentech už je drží jen dvě banky. Navíc jimi úročí vklady jen do určité výše. Zvláštní podmínky pro získání uvedených úroků mají i ostatní banky. „Spořicí účet nám mnoho nepřináší, on spíš jen zmírňuje znehodnocování peněz vlivem inflace. Pokud tedy chci peníze zhodnotit, musím jít do investičních nástrojů – například akcií či dluhopisů,“ ujasnil výkonný ředitel Portu Martin Luňáček.

Klíčovými faktory pro spoření a investování jsou zejména výše úroku a čas. Kouzlo je totiž v takzvaném složeném úročení, kdy se zhodnocují nejen už vložené prostředky, ale i již připsaný úrok. Například když člověk bude každý měsíc investovat čtyři tisíce korun, které se mu ročně zhodnotí v průměru o sedm procent, za patnáct let bude mít přes milion dvě stě tisíc. Za dvojnásobek času už by ale naspořil téměř čtyřnásobek peněz.

„Pokud mám peníze na cíl, který přijde třeba za pět, deset nebo i více let, určitě se vyplatí peníze zainvestovat. Pokud je ten horizont opravdu dlouhý, tak bych měl sáhnout po akciových investicích,“ radí Luňáček.