Skoro milionu klientů hrozí, že ztratí státní podporu důchodového spoření

Události: Změny ve státní podpoře penzijního spoření (zdroj: ČT24)

Už jen do konce června zbývá, než se změní nastavení státní podpory na penzijní spoření. Devět set tisíc lidí tak o ni může přijít – pokud tedy nezvýší částku, kterou si měsíčně na důchod spoří, alespoň na 500 korun. Zatím to většina z nich neudělala.

Zbyněk Škodáček si na důchod začal spořit už před deseti lety, a to tisíc korun měsíčně. Nyní bude částku zvyšovat. „V souvislosti s těmi změnami, které přijdou od července, ji chci navýšit tak, abych dosáhl toho nejvyššího státního příspěvku,“ řekl. Spořit tedy bude 1700 korun měsíčně a stát mu bude přispívat 340 korun.

Změny, které začnou platit od července, mají lidi motivovat, aby si na důchod odkládali více než dosud. Státní příspěvek tak získají nově až ti, kteří si na penzijní spoření posílají alespoň pět set korun. Na vyšší podporu než dosud pak dosáhnou ti, kteří spoří dvanáct set a více.

„Zhruba třetina, to znamená zhruba sedmdesát tisíc klientů, si od ledna navýšilo měsíční úložku v průměru o sedm set korun právě proto, aby o státní příspěvek nepřišli,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Navyšování zaznamenali i v Penzijní společnosti Komerční banky. „Zhruba deset procent, to znamená asi deset tisíc klientů, si stávající příspěvek již navýšilo nad 500 korun. Nemohu říct, že bychom evidovali klienty, kteří by rušili smlouvy,“ sdělila členka představenstva Jana Petrovská.

Nestačí ale pouze posílat víc peněz, lidé musejí tuto změnu nahlásit penzijní společnosti – osobně, telefonicky nebo přes bankovnictví a klientské portály, a to nejpozději do konce června.

Vyšší daňové odpočty

Zvyšuje se ale také možnost daňových odpočtů, a to na 48 tisíc korun. Daňové zvýhodnění platí dohromady pro spoření na penzi, životní pojištění a nově také na dlouhodobý investiční produkt. Ten má podle odhadů zatím asi jen 20 tisíc Čechů. Lidé musejí ale i u tohoto produktu dodržet pravidla – vybrat peníze si mohou nejdříve v šedesáti letech a po deseti letech investování.