TÉMA

Vítr

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 13:32|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 19:32|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 12:07|

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:58|

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
26. 3. 2024|

V Česku řádil silný vítr. Strhával střechy a kosil stromy, hasiči hlásí stovky výjezdů

Silný vítr v sobotu po poledni zaměstnal hasiče na pomezí Čech a Moravy. V Litomyšli museli odstraňovat utrženou střechu z kancelářské budovy. V Hustopečích na Brněnsku, kde silný vítr poškodil statiku pódia, kvůli bezpečnosti zrušili program tradičních Slavností mandloní. Podobná situace byla také v Moravskoslezském kraji, kde hasiči vyjížděli k téměř dvěma stovkám případů. Celkem v Česku zaznamenali na pět set incidentů.
23. 3. 2024|

Jihomoravské hasiče zaměstnal silný vítr, lámal stromy

Silný vítr zasáhl část republiky, především východ Čech a jižní Moravu. Právě tam vyjížděli hasiči hlavně k popadaným stromům a větvím. Český hydrometeorologický ústav rozšířil původní výstrahu, která se týkala především českomoravského pomezí a jižní Moravy. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 20:56|

Část Česka o víkendu zasáhne silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Část České republiky o víkendu zasáhne silný vítr. Foukat bude zejména ve východní části Čech a na Českomoravské vrchovině, v neděli i na Moravě. Nárazy mohou mít rychlost 70 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů je s nízkým stupněm nebezpečí.
9. 3. 2024|

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí

Ve čtvrtek se mohou rozvodnit řeky na Šumavě. Až na druhý povodňový stupeň by se mohly dostat Otava, Vydra a Křemelná, vzestupy hladin pak hrozí i v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli odtávání sněhu na horách dál platí varování před vzestupem hladin v Polabí. Do středečního večera je v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.
7. 2. 2024|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Týden přinese nadprůměrné teploty, zpočátku bude větrno

Tento týden bude v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. V některých dnech budou odpolední maxima až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti lze očekávat také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 2. 2024|

Chile spalují plameny. Mrtvých je přes devadesát, stovky lidí se pohřešují

Už 99 lidí zahynulo při rozsáhlých požárech v Chile. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v přímořské centrální části země stav nouze. Podle úřadů jde o nejhorší katastrofu od zemětřesení v roce 2010. Počet obětí ještě nemusí být konečný. Požár se šíří v hustě zalidněné oblasti a spálil nebo poškodil až šest tisíc domů. Na vině je sucho, vítr a čtyřicetistupňové teploty.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 22:00|

Taje a prší. Pod horami na severu republiky hrozí povodně

Pod Jizerskými, Orlickými horami a Jeseníky mohou hladiny řek vystoupat na první stupeň povodňové aktivity, v Podkrkonoší hrozí i dosažení druhého stupně. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která souvisí s aktuálním počasím – na horách prší a zároveň po oteplení taje sníh. Řeky by se mohly rozvodnit večer, případně v pondělí přes den. Dál platí i výstraha před silným větrem, která se týká celé republiky, ale nejdůraznější je pro Českomoravskou vrchovinu, případně Podyjí.
4. 2. 2024|

V neděli a pondělí bude silně foukat, nejprudší vítr bude na Vysočině

Velmi silný vítr se v neděli prožene Českem. Nejprudší poryvy budou na Českomoravské vrchovině, případně v Podyjí. Pro tuto oblast vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm rizika, pro zbytek republiky bude platit výstraha s nízkým stupněm rizika. Meteorologové také očekávají vydatné srážky na návětří hor, zejména v Krkonoších a Orlických horách.
3. 2. 2024|

Na západě Čech mohou být v noci mrznoucí mlhy, během soboty bude v části Česka ještě větrno

Na západě Čech se v noci a v neděli dopoledne mohou tvořit mrznoucí mlhy, případně slabá námraza. Vliv na to bude mít postupné slábnutí větru. Na východě Čech a v severozápadní polovině Moravy a Slezska má v sobotu ale stále hodně foukat. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 1. 2024|

O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 11:33|

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|

Na Vysočině, východě Čech a většině Moravy komplikuje dopravu ledovka. Kdo nemusí, ať nevyjíždí, nabádá policie

V Pardubickém kraji se v pondělí večer vytvořila velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána. Předznamená výrazné oteplení, v polovině týdne by se měly teploty dostat až nad deset stupňů Celsia. Potom se bude zase pozvolna ochlazovat, mrznout však zřejmě již nebude.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:56|

Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu

Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:05|

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr

Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:50|

Na Sněžce měl vítr ráno sílu orkánu, popadané stromy přerušily dodávky elektřiny i železniční dopravu

Až 120kilometrovou rychlostí vál dopoledne vítr na Sněžce. Dosáhl tedy síly orkánu. Vítr pak zeslábl, přestala také platit výstraha meteorologů. Následky prudkých poryvů ale ještě trvají. Větru leckde neodolaly stromy, některé popadaly na elektrické vedení. Jsou proto téměř čtyři tisíce domácností bez proudu. Vážné potíže byly na železnici zejména v okolí Jihlavy a Havlíčkova Brodu, kde byly kvůli padlým stromům a poškozenému trakčnímu vedení některé tratě od Štědrého dne neprůjezdné. Situace se ale zlepšila, kvůli počasí zůstával přerušený provoz už pouze na dvou železničních úsecích.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 18:43|