TÉMA

Univerzita

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

JUDr. nebo PhDr. Zájem o malé doktoráty klesá, absolventi jdou raději pracovat

Stostránková akademická práce, obhajoba před komisí a několikatisícový poplatek představují podmínky k tomu, aby se absolvent univerzity mohl pyšnit takzvaným malým doktorátem. Tituly JUDr. nebo PhDr. ale každoročně získává čím dál tím méně absolventů a například Univerzita Karlova jich loni udělila nejméně za posledních deset let. Studenti totiž místo zdlouhavé a drahé zkoušky, po níž získají titul uznávaný jen v Česku a na Slovensku, raději volí rovnou zaměstnání.
2. 3. 2024|

Pokud se lidé nevzdají pohodlí, zvítězí zlo, řekl Vystrčil v den výročí pochodu studentů proti komunistickému puči

Studenti, senátoři i zástupci protikomunistických organizací v neděli vyrazili na Pražský hrad – stejnou trasou, jakou v únoru 1948 absolvovali účastníci pochodu proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 76. výročí pochodu řekl, že pokud se lidé nevzdají svého pohodlí, zvítězí zlo a demokratů bude málo. Totalita podle něj přináší utrpení.
25. 2. 2024|

V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|

Když se začalo střílet, běžel varovat ostatní. Cítím vnitřní sílu, popsal student po návratu na fakultu

Měsíc po tragické střelbě, která si vyžádala 14 obětí, se pražská filozofická fakulta v centru metropole na několik hodin pootevřela. Podle odborníků je návrat na místo důležitou součástí vyrovnávání se s tragédií. Možnost využily stovky studentů, nechyběl mezi nimi ani Tomáš Hercík. V den střelby pomohl spolužákům i policistům – ukázal jim cestu na ochoz budovy, kde se ukrýval střelec.
21. 1. 2024|

Budova filozofické fakulty, kde došlo k tragické střelbě, zůstane uzavřena minimálně do konce ledna

Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) zůstane uzavřena minimálně do konce ledna. Informace o organizaci akademického roku na FF UK by měli zaměstnanci a studenti dostat nejpozději v pátek, uvedla po jednání s děkany všech fakult univerzity rektorka Milena Králíčková. Krizový štáb univerzity, který od úterý zasedá kvůli útoku z minulého týdne, bude dle rektorky jednat i v pátek. Králíčková věří, že na zbylých fakultách se dodrží původní studijní harmonogramy. Postup policie při střelbě na FF UK prověří vnitřní policejní kontrola, řekl Deníku N mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.
28. 12. 2023Aktualizováno28. 12. 2023, 18:48|

Střelec z filozofické fakulty disponoval arzenálem zbraní. Česko má k jejich držení odpovídající zákony, míní politici

Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy disponoval celým arzenálem zbraní. Politici napříč stranami se ale shodují, že Česko má k jejich držení odpovídající legislativu. Útokům osamělých střelců se podle nich dá předcházet jen velmi těžko.
23. 12. 2023|

Rektorka Pensylvánské státní univerzity rezignovala. Čelila kritice, že nedostatečně reagovala na antisemitismus

Rektorka prestižní Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová rezignovala na svou funkci. V posledních dnech čelila sílícímu tlaku kvůli svým slovům při úterním slyšení v Kongresu, kde se podle kritiků zcela nedostatečně postavila k protižidovským výrokům. Navzdory opakovaným dotazům nebyla schopná jasně říci, zda výzvy ke genocidě Židů porušují pravidla univerzity, připomíná agentura AP.
10. 12. 2023|

Antisemitismus na univerzitách v USA se dostal před Kongres. Sílí kritika vedení univerzit

Ve Spojených státech roste kritika vedení prestižních univerzit a volání po rezignaci jejich vedení. Ředitelky Harvardu, MIT a Pensylvánské univerzity (PU) během úterního slyšení v Kongresu jednoznačně neodsoudily antisemitské chování části studentů svých škol. K tlaku vytvářenému politiky se přidávají i absolventi univerzit – dnes vlivní a bohatí sponzoři. Instituce mohou bez změny kurzu přijít o velké částky. Například investor Ross Stevens zrušil dar PU ve výši 100 milionů dolarů.
8. 12. 2023|

Ze saúdskoarabských univerzit mizí zahraniční vědci. Je to konec roky fungujícího podvodu

Během pouhého jediného roku se o třetinu snížil počet špičkových vědců, kteří jsou spojení s univerzitami v Saúdské Arábii. Stalo se to jen několik měsíců poté, co nezávislé investigace odhalily, že tato pracoviště lákají ke spolupráci vědecké celebrity. Velmi často za to dostávají finanční odměny, univerzitám díky tomu zase stoupá hodnocení.
29. 11. 2023|

V Praze našel nové zaměstnání špičkový americký vědec, který přišel o kariéru v sexuální kauze

O Davidu Sabatinim se ještě před pár roky psalo jako o jednom z kandidátů na Nobelovu cenu. Pak ale jeho kariéru přetnula kauza spojená se sexuálním vztahem se studentkou a také s porušováním pravidel amerických vědeckých institucí. Dva roky nemohl najít nové působiště, teď ho získal v Praze.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 23:08|

Studenti několika vysokých škol stávkují za klima, upozorňují i na postoj vlády

Studentští aktivisté zahájili ve středu na pražském Klárově třídenní stávku za klima. Vysokoškoláci protestují na univerzitách celkem v pěti městech kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Upozornit chtějí třeba na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. Během zahájení představili své požadavky zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku organizuje. Po úvodních proslovech se studenti rozešli na jednotlivé fakulty, kde stávka probíhá.
15. 11. 2023|

Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
10. 11. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Maďarsko má 15 Nobelových cen, větší Česko jen dvě. Klíčovou roli hrála židovská menšina

Maďarsko má s 9,7 miliony obyvateli celkem 15 laureátů Nobelových cen – o milion lidí větší Česko jen dva a například pětimilionové Slovensko dokonce žádného. Maďarsko přitom nemá tradici tak průmyslové země, jako Čechy, Slezsko a Morava, což se obecně s vědeckým pokrokem spojuje. Jak je tedy možné, že právě tato bývalá část Rakousko-Uherské monarchie byla a je v „Nobelovkách“ tak mimořádně úspěšná?
4. 10. 2023|

Archeologové našli nejstarší dřevěnou stavbu. Vznikla statisíce let předtím, než se na Zemi objevil Homo sapiens

Archeologové, kteří zkoumali nařezané klády a další dřevěné nástroje na nalezišti poblíž vodopádů Kalambo v Zambii, zjistili, že toto osídlení je mnohem starší, než dříve předpokládali. Artefakty podle nich pocházejí z doby před téměř půl milionem let – to znamená, že je nemohl vytvořit náš druh Homo sapiens. Vědci to popsali v odborném časopise Nature.
26. 9. 2023|

Zemědělská univerzita prodala pozemky firmě bez peněz, roli hrál muž s vazbou na rektora, píše iRozhlas

Pozemky za zhruba 400 milionů korun v Praze koupila od České zemědělské univerzity (ČZU) neznámá firma Gestate, kterou vzápětí odkoupil podnikatel Milan Ouřada s vazbami na rektora ČZU Petra Skleničku. Uvedl to iRozhlas.cz. Ouřada prodal Gestate jen šest dní po jejím odkoupení i se smlouvou na pozemky investiční skupině KKCG. Cenu nechtěla KKCG uvést. Sklenička přiznal, že se s Ouřadou, který mezitím zemřel, znal. Rektor se ale hájí tím, že v jednáních Gestate s univerzitou Ouřada nefiguroval. Ouřada spolupracoval s původním majitelem Gestate Adolfem Turkem za komunistické totality ve vojenské kontrarozvědce. Turek se podle rozhlasu k obchodu nevyjádřil.
26. 9. 2023|

K učení není potřeba mít mozek. Vědci to prokázali experimentem s medúzami

Medúzy čtyřhranky mění své chování na základě předchozích zkušeností – a to přesto, že nemají centrální mozek. Podle studie vědeckého týmu z univerzit v Německu a Dánsku to ukazuje, že učení by mohlo být součástí základního fungování nervových buněk a nemusí být tedy spojené s mozkovou aktivitou, jak se doposud vědci domnívali.
25. 9. 2023|

V důchodu do školy. Obliba univerzit třetího věku roste, studentů je letos o pětinu víc než loni

Univerzity třetího věku uzavírají přihlašování do zimního akademického roku. Podle těch, které ČT oslovila, počet studentů meziročně stoupl až o pětinu a zájem se tak vrátil na předpandemickou úroveň. Senioři se nejvíce hlásí na historii, programy zaměřené na zdraví nebo cestování, a přibývá i těch, kteří se chtějí věnovat IT.
23. 9. 2023|

Archeologové objevili v dobře prozkoumané jeskyni stovku pravěkých jeskynních maleb

Archeologové objevili ve španělské jeskyni obrovské množství pravěkých maleb z doby kamenné. Jedná se podle nich o jeden z nejdůležitějších nálezů tohoto druhu za řadu let –  na východě Pyrenejského poloostrova zřejmě dokonce úplně nejvýznamnější.
20. 9. 2023|

Zájem o ruštinu poklesl. Někde téměř o polovinu

O studium ruského jazyka na vysokých školách klesl od začátku plnohodnotné války zájem. Podle dat, která oslovené univerzity poskytly České televizi, přišlo na jazykové obory se zaměřením na ruštinu letos méně přihlášek – někde až o polovinu. Důvodem je obecně nižší zájem o filologické obory a také rusko-ukrajinská válka.
16. 9. 2023|

Změny klimatu si vyžádají miliardu lidských životů, varuje studie

Pokud globální oteplování do roku 2100 dosáhne nebo překročí dva stupně Celsia, je podle vědecké studie Joshuy Pearce z kanadské Western University pravděpodobné, že v této souvislosti zemře asi miliarda lidí. Pearce proto volá po co nejrychlejší změně světových ekonomik, lepším zacházení s energiemi a rychlé dekarbonizaci. Jen tak se podle něj podaří uchránit lidské životy.
30. 8. 2023|

Lidé s psychózou mohou trpět jinými nemocemi, ukázala rozsáhlá studie

Lidé, jimž je poprvé diagnostikována psychóza, by podle psychiatrů měli vždy podstoupit skenování mozku. Mohlo by to podle nich vyloučit jiné nemoci a umožnit urychleně zahájit léčbu.
1. 8. 2023|

Grónské ledovce zcela roztály v nedávné geologické minulosti, prokázala analýza vzorku zapomenutého v mrazáku

Grónský ledovec není ani zdaleka tak stabilní, jak to ještě nedávno vypadalo. Celé kilometry ho roztály před pouhými 400 tisíci lety. Způsobilo to masivní zvýšení mořské hladiny po celém světě, popsali vědci v odborném časopise Science.
21. 7. 2023|