TÉMA

Evakuace

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
včera|

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizovánovčera v 18:30|

Voda zaplavila v Rusku tři tisíce domů, Kazachstán evakuoval skoro sto tisíc lidí

Ruská Orenburská oblast se dál potýká s ničivými záplavami. Úřady evakuovaly skoro osm tisíc lidí, zničeny byly téměř tři tisíce domů. Povodně si vynutily evakuaci více než 96 tisíc obyvatel také v sousedním Kazachstánu. Tamní vládce Kasym-Žomart Tokajev mluví o „možná nejhorší katastrofě za více než osmdesát let“, uvedl ruský nezávislý server Meduza.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 13:25|

Hamás neporazíme bez vstupu do Rafáhu, už máme datum operace, řekl Netanjahu

Izraelská vláda už má stanovené datum zahájení operace v Rafáhu, řekl v pondělí její předseda Benjamin Netanjahu, aniž by to blíže specifikoval. Spojené státy americké podle svých slov nemají indicie, že by operace v této oblasti na jihu Pásma Gazy měla „bezprostředně“ začít. Nejdřív se podle Bílého domu uskuteční americko-izraelská jednání. Washington tlačí Jeruzalém k tomu, aby zajistil evakuaci civilistů.
8. 4. 2024|

Několik tisíc obyvatel v ruské Orenburské oblasti muselo kvůli povodním opustit své domovy

V ruské Orenburské oblasti se k pondělku potýká s povodněmi přes šest tisíc obyvatel. Podle hydrometeorologického ústavu má povodeň kulminovat ve středu. Nejhorší situace je v Orsku, v druhém největším městě v oblasti.
8. 4. 2024|

Gangy na Haiti nemají slitování. Místní před nimi prchají, zahraniční vlády evakuují občany

Porušování lidských práv na Haiti dosáhlo podle OSN zcela nebývalé míry. Vinu nese chaos vyprovokovaný zločineckými gangy. Jejich přestřelky s policií tentokrát ohrožovaly lidi v okolí prezidentského paláce. Zůstalo po nich nejméně pět mrtvých civilistů. Zahraniční vlády proto pokračují v evakuaci svých občanů z ostrova. Politické řešení současné krize přitom zůstává v nedohlednu.
2. 4. 2024|

Mladý šatnář před terorem v Moskvě zachránil přes sto lidí. Podezřelí se u soudu objevili zbití a zkrvavení

Tisícům návštěvníků koncertu pomohla včasná reakce záchranných složek i jeden odvážný čin. Během pátečního teroristického útoku v ruském Krasnogorsku se podařilo z tamní koncertní haly evakuovat přes pět tisíc lidí. Více než stovku lidí vyvedl zadním vchodem patnáctiletý šatnář Islam Chalilov. Útok spáchali islamisté, prohlásil ruský lídr Vladimir Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:49|

Bělgorodský gubernátor chystá evakuaci tisíců dětí. Reaguje na ostřelování i tlak dobrovolnických jednotek

Ukrajinská armáda, která vzdoruje agresi Moskvy, pokračuje v ostřelování ruské Bělgorodské oblasti u hranic. Při posledním úderu zemřeli dva lidé a dva utrpěli zranění. Oznámil to tamní gubernátor s tím, že chystá evakuaci tisíců dětí a další preventivní opatření.
20. 3. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|

Desítky lidí se musely evakuovat po úniku 25 tun oxidu uhličitého v Chebu

V průmyslové zóně v Chebu uniklo z cisterny 25 tun oxidu uhličitého. Na místě zasahují desítky hasičů i policistů. Z tamní firmy evakuovali šedesát lidí, vysoká koncentrace tohoto plynu totiž může způsobovat zdravotní potíže.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:29|

Izraelské speciální jednotky zasahovaly v Rafáhu. Z Pásma Gazy dostaly dva rukojmí

Izraelská armáda oznámila, že speciální jednotky osvobodily v Rafáhu na jihu Pásma Gazy dva rukojmí unesené Hamásem při jeho teroristickém útoku na Izrael ze 7. října. Podle serveru The Times of Israel jde o teprve druhou úspěšnou vojenskou operaci na osvobození rukojmí od začátku války v Pásmu Gazy před více než čtyřmi měsíci. Izraelská armáda dříve oznámila v oblasti Rafáhu sérii útoků proti „teroristickým cílům“. Palestinské úřady ovládané Hamásem hovoří o desítkách obětí, informace však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Prezident USA Joe Biden oznámil, že Spojené státy pracují na vyjednání nejméně šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy. Operace v Rafáhu by podle něj neměla pokračovat bez ochrany civilistů.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:26|

Izrael chystá evakuaci civilistů před vpádem do Rafáhu. Egypt vyslal desítky tanků k hranicím s Gazou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nařídil armádě, aby připravila evakuaci Rafáhu před očekávanou pozemní invazí, píše agentura AP. Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam uchýlilo mnoho civilistů. Podle dvou egyptských bezpečnostních zdrojů agentury Reuters Káhira na severovýchod Sinaje v posledních dvou týdnech kvůli posílení bezpečnosti vyslala zhruba čtyřicet tanků a obrněných vozidel. Kancelář předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse v reakci uvedla, že cílem izraelské operace v Rafáhu je vyhnat Palestince z Pásma Gazy.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 19:45|

Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 15:12|

Při požáru baru v Liberci se zranilo 15 lidí, policisté pátrají po muži s kanystrem

Patnáct lidí utrpělo zranění, z toho sedm vážné, při nočním požáru baru Black Panther v Liberci. Někteří byli popálení, další se nadýchali škodlivin. U jednoho byla nutná resuscitace. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře už nikdo není v ohrožení života. Podle svědků začala událost hádkou mezi obsluhou a jedním z hostů. Ten poté zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru. Okolnosti požáru vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení, zároveň prosí veřejnost o pomoc s pátráním po muži, který se měl na místě pohybovat se světlým plastovým kanystrem.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:02|

Sesuv půdy v Číně zavalil desítky lidí

Sesuv půdy na jihozápadě Číny zasypal v pondělí ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informovala agentura AFP, podle níž bylo dosud nalezeno osm mrtvých a dva zranění, ostatní zavalené osoby jsou zatím pohřešovány. Jestli bude ještě možné někoho zachránit, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 12:31|

Kvůli požáru nákupního komplexu v Chomutově policie evakuovala šedesát bytů

Policie kvůli požáru nákupního komplexu Flora v Písečné ulici v Chomutově zajišťuje okolí, evakuovala návštěvníky dvou restaurací a asi šedesáti bytů z blízkého panelového domu, informovala mluvčí policie Miroslava Glogovská. Záchranáři odvezli dvě osoby do chomutovské nemocnice, uvedl také mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Vyhlášen je druhý stupeň poplachu, na místě je asi třicet hasičů. Podařilo se jim zastavit šíření, nasazení hasiči se pravidelně střídají, uvedl jejich mluvčí Lukáš Faják.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:16|

Sopečná aktivita u Grindavíku se zřejmě zmírnila, k městu se ale dále valí láva

Sopečná aktivita v okolí města Grindavík na jihozápadě Islandu, které úřady kompletně evakuovaly, se v pondělí zřejmě zmírnila, píše agentura Reuters. Na kraj rybářského městečka se v neděli dostala láva a tři domy zachvátil oheň.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 22:56|

KLDR ostřelovala námořní nárazníkové pásmo, Soul evakuoval ostrov

Severní Korea v pátek odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou na dvě stě dělostřeleckých granátů. Podle tiskových agentur to uvedla jihokorejská armáda. Soul nařídil evakuaci ostrova Jeonpchjong, který se nachází deset kilometrů od severokorejských hranic. Jihokorejská armáda později uvedla, že v oblasti po severokorejské střelbě provedla odpovídající cvičení s ostrou municí.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 13:39|

Při střelbě je důležité neriskovat, utéct a schovat se. Pomoct mohou i nácviky správné evakuace

Nádraží, centra měst nebo obchodní domy jsou místa, kde může s vyšší pravděpodobností dojít k nebezpečnému incidentu. Bezpečnostní experti po tragédii na pražské filosofické fakultě radí v případě hrozícího útoku zbytečně neriskovat, utéct nebo se schovat a počkat na příjezd policie. Aktivní odpor doporučují pouze při bezprostředním ohrožení života.
5. 1. 2024|

Prázdné ulice a opuštěné domy. Izraelci kvůli Hizballáhu odcházejí z měst u hranic s Libanonem

Na pomezí Izraele a Libanonu se stupňuje neklid. Teroristické hnutí Hizballáh dál vyhrožuje židovskému státu kvůli bojům v Pásmu Gazy a ostřeluje protější stranu hranice. Z Izraele zase míří granáty i drony. Jeruzalém se obává možné nové severní fronty, lidé proto opouštějí mnoho pohraničních měst. V severoizraelském městě Kirjat Šmona natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.
26. 12. 2023|

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Voda podemlela hráz rybníka v Mrákotíně. Hasiči ji zpevnili, evakuovaní se mohou vrátit domů

Kvůli narušení hráze rybníka Řibřid muselo opustit domovy asi padesát obyvatel části městysu Mrákotín na Jihlavsku, které stojí poblíž. Voda dopoledne narušila hráz. Hasiči ji zpevnili s pomocí téměř tří set tun kamení. Lidé se tak mohou vrátit do svých domovů, informovala před 16. hodinou mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci předtím ještě posoudil odborník na bezpečnost vodních děl. Ohrožených bylo asi dvacet domů, řekl starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Situaci dopoledne označil za vážnou.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 20:20|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|