TÉMA

Seriál

Animovaného štamgasta Larryho ze seriálu Simpsonovi nechali tvůrci zemřít

Larry Dalrymple si už pivo v baru u Vočka nedá. Vedlejší postava štamgasta ze Simpsonových v seriálu zemřela po pětatřiceti letech od svého prvního uvedení. Postava proplešatělého chlapíka se sice objevila už v prvním díle, přesto ho příliš lidí dobře neznalo.
včera|

Jsme dysfunkční rodina lůzrů, říkají herci z Červeného trpaslíka

V Praze „přistála“ část posádky těžařské lodi Červený trpaslík. O víkendu se totiž konal festival popkultury Comic-Con, k jehož hostům patřili i dva herci ze stejnojmenného britského sci-fi sitcomu. Oba – Chris Barrie, jehož diváci znají jako hologram Arnolda Rimmera, a Craig Charles, tedy v seriálu technik Dave Lister – poskytli při té příležitosti rozhovor.
8. 4. 2024|

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Řešení situace v Gaze musí být komplexní, cílem je forma státnosti pro Palestince, řekl Petr Pavel v Kataru

Katar patří k umírněným zemím v regionu, a s takovými je zapotřebí vést dialog, řekl prezident Petr Pavel po jednání s tamním emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. „Shodli jsme se, že bezpečnostní situaci v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku, který má konkrétní cíl – a tím je forma státnosti pro Palestince,“ konstatoval český prezident.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:27|

Ročně se drogami předávkuje na sto lidí, šíří se i mezi mladistvými. Na nebezpečí upozorňují Zkratky

Zkušenosti s nelegálními drogami má podle evropské studie každý třetí nezletilý ve věku 15 a 16 let. Zakázané látky v Česku užívá pravidelně skoro 47 tisíc lidí, na předávkování jich ročně umírá zhruba sto. Na nebezpečí upozorňuje nová kampaň nazvaná Zkratky.
25. 11. 2023|

Bebjak natáčí minisérii o vyšetřování na hraně zákona, spoluscenáristou je kriminalista

Peter Bebjak, režisér například oceňovaných Případů 1. oddělení, natáčí pro Českou televizi další napínavou minisérii. Psychologické drama Vedlejší produkt se zabývá otázkou, zda jsme si před spravedlností skutečně všichni rovni. Jedním z autorů scénáře je kriminalista Aleš Preis. V hlavních roli detektiva, který se snaží vyřešit vraždu těsně před promlčením, se představí Tomáš Maštalír.
23. 11. 2023|

Robert De Niro v osmdesáti debutuje v seriálu. Užívá si argentinské nadávky a jídlo

Robert De Niro má za sebou jako filmový herec slušnou bilanci, čítající dva Oscary a třikrát tolik oscarových nominací. Seriálové tvorbě se ale dosud, až na skromné výjimky, vyhýbal. V hlavní roli seriálu tak debutuje až nyní, v osmdesáti letech, v argentinském počinu Nada. A další seriál s De Nirem v obsazení vzniká.
11. 10. 2023|

Festival Serial Killer prověří, jestli mají Češi a Finové stejný smysl pro humor

Festival televizních a webových seriálů Serial Killer představí od 19. do 24. září v Brně, co se točí v české i evropské seriálové tvorbě. Program se letos zaměřuje na finskou produkci. Mezi premiérami tuzemských tvůrců najdou diváci mimo jiné Smysl pro tumor, který natočila Česká televize. Podstatnou součástí festivalu je odborný program pro profesionály.
19. 9. 2023|

Režisér Sedlák zůstává u drog. Do superhrdinského seriálu o závislostech obsadil i Dusilovou

Režisér a scenárista Adam Sedlák na sebe loni upozornil dramatem Banger. Na telefon natočený snímek se dotýkal tématu drog, na něž se zaměřuje i chystaný seriál, který Sedlák připravuje v koprodukci České televize jako součást preventivní protidrogové kampaně. Závislost v seriálu Adikts rámuje superhrdinský žánr.
28. 8. 2023|

Do seriálové Osady se vrací od září chataři

V nových dílech seriálu Osada se opět sejde skupina víceméně svérázných postav, které si jezdí užít víkendy do Záhoří. Začíná se prvního září od 20:10 na ČT1. Dosavadní osazenstvo zůstává z větší části stejné, jeden pár v pokračování chybí, ale zároveň přibydou noví chataři.
22. 8. 2023|

Nový seriál ČT se vrací k odloženým případům. Před promlčením je prošetří Krobot a Šoposká

On je detektiv ze staré školy, ona mladá, na první pohlední pohled nepřístupná vyšetřovatelka. Přesto musí najít společnou řeč, aby vyřešili odložené případy, než budou promlčeny. Herci Miroslav Krobot a Marika Šoposká se potkávají v kriminálním seriálu Oktopus. První ze třinácti dílů odvysílá Česká televize 28. srpna. V realitě takzvané pomníčky řeší skupina Tempus, zabývá se zejména nevyřešenými případy vražd a násilných úmrtí.
17. 8. 2023|

Česká televize na podzim uvede seriál s Krobotem, pokračování Osady i návrat StarDance

Česká televize odhalila podzimní program, který nabídne například seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v roli detektiva, nebo druhou řadu komediálního seriálu Osada. Známé osobnosti se utkají o titul královny či krále tanečního parketu ve dvanácté sezoně StarDance a Jiří Havelka v premiérovém dokumentárním cyklu odhalí, Jak se dělá dobrá škola. Z kin se na televizní obrazovky přesune Buko, Betlémské světlo nebo BANGER. a novinky představí také iVysílání.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 16:44|

Samantha se na jednu scénu vrátí, slibuje pokračování seriálového Sexu ve městě

V dalším pokračování seriálu Sex ve městě se vrátí divácky oblíbená postava Samanthy, píše magazín Variety. Herečka Kim Cattrallová přitom před šesti lety prohlásila, že se ke své nejslavnější roli už nevrátí, objevily se také informace o údajných sporech mezi herečkami seriálu. Cattrallová se objeví v jedné scéně ve druhé řadě seriálu A jak to bylo dál…, jenž volně navazuje na původní sérii, kterou několik let vysílala i Česká televize.
5. 6. 2023|

Boj o moc zná své smutné vítěze. Ve finále seriálu se rozhodlo, kdo převezme rodinnou firmu

Otázka, kdo z dětí miliardáře Logana Roye převezme rodinný podnik, je po pěti letech a čtyřech sezonách seriálu Boje o moc zodpovězena. O víkendu se odvysílal poslední díl. Titul, za nímž stojí britský autor Jesse Armstrong, balancoval mezi ironickou černou komedií a temným rodinným dramatem. Diváci i kritika devětatřicet epizod oceňovali za konstantní úroveň kvality – seriál v minulých letech vyhrál dva Zlaté glóby i dvě ceny Emmy za nejlepší televizní drama.
31. 5. 2023|

To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.
11. 5. 2023|

Dobré ráno, Brno, podruhé. Chystané pokračování prozradí víc ze soukromí postav

První řada komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! přilákala na začátku roku k obrazovkám více než půl milionu diváků. Tvůrci v čele s režisérem Janem Prušinovským nyní připravují druhou řadu. I ta nahlédne do zákulisí České televize s notnou nadsázkou. Natáčí se tam, kde se seriál odehrává – v brněnském studiu.
6. 5. 2023|

Harry Potter se stane hrdinou seriálu. S „užitečnými postřehy“ J. K. Rowlingové

Po filmovém zpracování se bestseller J. K. Rowlingové dočká i seriálu. Své kouzelnické dobrodružství prožije Harry Potter na streamovací platformě Max, která vznikne transformací platformy HBO Max. Jedna série by měla odpovídat jedné knize. Počítá se s novým hereckým obsazením.
13. 4. 2023|

Je dobře, že se točí o normalizaci, říká seriálový estébák Jiří Dvořák

Česká televize začala vysílat seriál Volha. Odehrává se v kulisách někdejší Československé televize v období normalizace, kde vedle malých prospěchářů bez skrupulí ničí životy lidí i příslušníci státní bezpečnosti. Jedním ze seriálových estébáků je i herec Jiří Dvořák. „Je dobře, že se takové věci točí,“ uvedl v Interview ČT24.
11. 4. 2023|

Strach opět straší strachem. Seriálový Lovec v jeho režii chytá démony

Česká televize natáčí nový kriminální seriál. Režisér Jiří Strach se sérií Lovec vrací k žánru mysteriózního krimi. Do hlavních rolí obsadil Pavla Kříže a Janu Kolesárovou. Na obrazovkách by se napínavý příběh měl objevit příští rok.
10. 4. 2023|

Špalková a Vyorálek ještě nepochytali všechny Stíny v mlze. Točí se pokračování krimiseriálu

Začalo natáčení druhé série kriminálního seriálu České televize Stíny v mlze. Na první řadu naváže s odstupem zhruba tří let. Do vyšetřování se jako seriáloví kriminalisté opět pustí Petra Špalková a Jiří Vyorálek, dějištěm zůstává Ostrava a její okolí.
22. 3. 2023|

Nové technologie dávají světu Hvězdných válek nevídané možnosti, míní Jon Favreau

Po dvou letech se vrací další příběh ze světa Hvězdných válek. Streamovací platforma společnosti Disney uvádí premiérové díly svého nejsledovanějšího seriálu Mandalorian. Dobrodružství galaktického nájemného lovce a jeho výjimečného adoptivního dítěte je jen jedním z mnoha rozšíření původní filmové ságy.
6. 3. 2023|

Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.
23. 2. 2023|

Krobot a Šoposká točí krimiseriál, rozkrývají v něm odložené případy

Česká televize natáčí nový kriminální seriál. Pod názvem Oktopus se seriáloví kriminalisté vrací k odloženým případům. Kauzy, kterým hrozí promlčení, řeší Miroslav Krobot a Marika Šoposká. Diváci se mohou těšit na třináct na sobě nezávislých dílů.
6. 2. 2023|

Postapokalyptická videohra The Last of Us funguje i jako seriál. Dobrý příběh, shodují se kritici

Svět je ohrožen pandemií, na kterou se lidstvo zoufale snaží najít lék. Postapokalyptický příběh si nejprve prožili hráči adventury The Last of Us a nyní i diváci seriálové adaptace. Recenzenti na zfilmovanou verzi zombie hry nešetří chválou, zejména proto, že seriáloví tvůrci se drželi původního scénáře, aniž by se ho snažili za každou cenu vylepšit – už totiž byl dobrý dost.
19. 1. 2023|