Je dobře, že se točí o normalizaci, říká seriálový estébák Jiří Dvořák

Jiří Dvořák hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Česká televize začala vysílat seriál Volha. Odehrává se v kulisách někdejší Československé televize v období normalizace, kde vedle malých prospěchářů bez skrupulí ničí životy lidí i příslušníci státní bezpečnosti. Jedním ze seriálových estébáků je i herec Jiří Dvořák. „Je dobře, že se takové věci točí,“ uvedl v Interview ČT24.

Volha je velkým příběhem malého práskače. Sleduje řidiče Standu Pekárka (hraje ho Kryštof Hádek), který si začíná plnit sny, když začíná jezdit pro Československou televizi. Možnost vozit na natáčení Karla Gotta ale není zadarmo. Musí donášet státní bezpečnosti. Jiří Dvořák, který k seriálovým estébákům patří, jako herec takovou roli vítá.

„Oni ti padouši, to vám řekne každý herec, se prostě hrajou líp než ty chemicky čistý, neustále pozitivní. Ale vždycky říkám, že za každým zlem je schované něco, co to zlo v člověku probudí, protože člověk se narodí čistý. Potom záleží, do jakého prostředí a s kým se potká, to ho nějakým způsobem formuje,“ domnívá se.

Normalizační sedmdesátá léta, v nichž se Volha odehrává, zažil jako dítě, spoustu souvislostí a příběhů si ale dal dohromady později. Pro roli příslušníka státní bezpečnosti si v tomto ohledu proto zvláštní rešerše připravovat nemusel.

Volha
Zdroj: ČT/Yan Renelt

„Vím, že takoví lidé existovali,“ podotýká, „ale nedokážu si moc představit, co museli prožívat doma. Jestli dokázali opravdu tak rychle přepnout na hodné sousedy, a když se dostali do výslechové místnosti, tak se z nich stala zvířata. Není tajemstvím, že spoustu lidí, kteří spolupracovali s gestapem, si potom přetáhla na svou stranu StB.“

Být hrdý Čech

Podle Jiřího Dvořáka je dobře, že se seriály jako Volha točí. „Je to už klasická věta, že národ, který zapomene svou vlastní historii, je odsouzen ji zopakovat. Nikdo z nás by asi nechtěl, aby se tohle vrátilo,“ míní.

Stejně tak považuje za důležité připomínat současnými budoucím generacím témata spojená s odvahou. Jako příklad uvádí legionáře, jejichž zásluhy byly během protektorátu i následující komunistické totality potlačovány. „Důležitý je tam ještě jeden aspekt, a to je vlastenectví. Být hrdý na to, že jsem Čech, že jsem v této zemi. A neplést si to s nacionalismem, to je něco jiného,“ říká.

Příběhy československých legií docenil zejména, když se stal průvodcem dokumentárních sérií Legie 100. Po stopách boje za československou samostatnost se diváci mohou vydat v iVysílání. V archivu najdou také seriál Volha, jehož premiérové díly vysílá ČT vždy v neděli večer.