TÉMA

Tomáš Prouza

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|

„Žije se mi dobře, proto je pro mě přirozené pomáhat.“ Česko plnilo potravinové banky

Skončilo jarní kolo potravinové sbírky. Lidé v sobotu mohli ve vybraných obchodech znovu přispět na pomoc potřebným, kterých přibývá. Loni využilo služeb potravinových bank 400 tisíc lidí v nouzi, což je téměř o třetinu víc než rok předtím.
14. 4. 2024|

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
29. 3. 2024|

Roste zájem o regionální potraviny. Malí farmáři míří mimo supermarkety

Zájem zákazníků o regionální potraviny znovu roste. Z analýz prodeje vyplývá, že už zčásti pominuly obavy z dražších lokálních produktů způsobené vysokou inflací. Někteří drobní výrobci ale mají problém dostat své zboží do velkých řetězců.
18. 2. 2024|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Ceny potravin jsou stabilizované, řekl Výborný. Ohledně dalšího vývoje prý bude ostražitý

Ceny potravin v Česku jsou podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stabilizované. Žádný důvod, aby potraviny zdražily, není, řekl v Otázkách Václava Moravce. Bude prý ostražitý, jak se ceny potravin budou vyvíjet. Snížení DPH na potraviny, které platí od začátku roku, se do cen podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítlo. Hosté pořadu debatovali také o situaci v zemědělství. Výborný sdělil, že vláda neomezí podporu takzvané zelené nafty pro zemědělce. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala přesto hrozí, že se tuzemští zemědělci na jaře přidají k celoevropskému protestu.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 16:25|

Výrobní ceny rostou jen pozvolna, v zemědělství klesají. Potraviny by měly zlevnit, říkají analytici

Jen velmi mírně rostly v listopadu ceny výrobců, které mohou naznačit, jak se budou vyvíjet koncové ceny pro spotřebitele. V zemědělství ceny dokonce meziročně klesly o 16 procent, podle analytiků to ukazuje, že není důvod k tomu, aby v lednu zdražovaly potraviny. Ceny v zemědělství klesly v listopadu i meziměsíčně, a to o 4,9 procenta.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:32|

Potraviny zlevní o tři procenta, pokud dodavatelé zohlední pomoc s energiemi, tvrdí Prouza. Výborný viní z drahoty přirážky obchodníků

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza vítá nově schválenou pomoc energeticky náročným firmám, kterou ve středu schválila vláda. Ta by se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) měla týkat i některých zemědělských společností. Prouza tvrdí, že potraviny tak v lednu zlevní, pokud dodavatelé pomoc zohlední, Výborný ale vidí velkého původce zdražování v prodejcích, které Prouza zastupuje.
14. 12. 2023|

Potraviny od ledna zdraží, přestože se jim sníží daňová sazba, avizují řetězce

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne daňová sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH dvanáct procent, nyní jsou v první snížené sazbě patnáct procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:41|

Zaměstnanecké benefity od nového roku omezí dvě pětiny firem, tvrdí Hospodářská komora

Dvě pětiny firem podle Hospodářské komory omezí benefity, které poskytují svým zaměstnancům. Reagují tím na vládní úspory, které snižují limit pro osvobození benefitů od daně. Pomalejší rušení bonusů se podle odborníků bude týkat firem s velkým počtem zaměstnanců nebo těch, kde fungují kolektivní smlouvy. Aktuálně benefity poskytuje 92 procent podniků – ať už ve formě příspěvků na stravování, kulturu, nebo sport.
25. 11. 2023|

Dražší energie budou znamenat výrazný růst cen potravin, míní Prouza. Výborný nevidí důvod k obavám

Jakékoliv navýšení cen energií od ledna 2024 znamená výrazné navýšení cen potravin, prohlásil v Otázkách Václava Moravce prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Připomněl, že konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny. Dopadů růstu cen energií se obává i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Snížení daně z přidané hodnoty o tři procenta se podle ní nemůže projevit. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 14:19|

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 5,2 procenta

Tržby ve službách ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně klesly o 5,2 procenta. Největší pokles zaznamenala doprava a skladování. Naopak rostly tržby v ubytování a stravování a také ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby se snížily třetí čtvrtletí v řadě a zrychlily pokles. V letošním druhém čtvrtletí vykázaly tržby ve službách meziroční snížení podle revidovaných údajů o 3,3 procenta.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 20:23|

Začíná podzimní kolo sbírky potravin. Zapojit se lze už on-line

Otevírá se možnost zapojit se do letošního kola sbírky potravin, a to on-line již od 7. listopadu. Potravinové banky jsou letos prázdnější než obvykle. Podle očekávání Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) by do ní mohlo přispět přes dva tisíce prodejen, loni jich bylo 1470. Na tiskové konferenci to novinářům řekli prezident SOCR Tomáš Prouza a předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 16:53|

Zdravější jídlo i na úkor vyšší ceny. Češi mění své stravovací návyky

Stravování Čechů se zlepšilo, ukazují oborové průzkumy. Třeba i díky tomu, že častěji vyměňují slazené nápoje a alkohol za vodu. Zdravější jídlo přitom s sebou obvykle nese i vyšší cenu. Tuzemsko na druhou stranu ovšem stále zaostává za evropským průměrem zdravého stravování, mimo jiné kvůli nepravidelnosti nebo nízké konzumaci zeleniny a ovoce.
23. 10. 2023|

Výborný chce přimět výrobce a prodejce potravin ke zlevnění neformálně. Pýcha navrhuje omezit objem slev

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu Otázky Václava Moravce zopakoval, že chce přimět producenty i prodejce potravin ke zlevnění neformálními rozhovory. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy by bylo vhodné omezit legislativou množství zboží prodávaného ve slevových akcích. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza je proti zásahům státu do obchodu.
3. 9. 2023|

Doprava, jádro, lithium, čipy či trendy v IT mají potenciál změnit Česko, řekl Fiala

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. Proto tam musí směřovat velká část strategických investic, řekl v pátek na konferenci Česko na křižovatce premiér Petr Fiala (ODS). Problémem Česka je podle něj hlavně absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. Vyzval k dostavbě české dopravní infrastruktury a zásadnímu posílení české energetiky.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 20:35|

Je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu, řekl Fiala po jednání se zástupci oboru

Firmy mají velké zisky, je třeba to poznat na cenách. Po jednání s potravináři na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. Předseda vlády už ve svém projevu při zahájení akce řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a předpokládá rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude také apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 20:03|

Koruna mírně zpevnila, v dalším období ale experti očekávají spíše opačnou křivku

Jedno euro se prodává za více než 24 korun. Česká měna v poslední době oslabila, a to na hodnotu, kde byla naposledy začátkem ledna. Tento týden znovu mírně zpevňuje asi o deset haléřů. Ekonomové ale předpokládají, že v dalším období bude křivka spíše opačná a evropské platidlo bude zdražovat. Do konce roku by se vzájemný kurz mohl dostat na hranici 24,50.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:06|

Tržby v maloobchodu v květnu klesly třináctý měsíc za sebou

Maloobchodní tržby v Česku klesly třináctý měsíc v řadě. V květnu jejich meziroční pokles zpomalil na 6,1 procenta z dubnových 8,4 procenta, vyplývá z revidovaných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziměsíčně se tržby obchodníků zvýšily o půl procenta. Podle analytiků zůstávají Češi s utrácením opatrní a jejich důvěra v tuzemskou ekonomiku je otřesená.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 18:30|

Zálohování PET lahví se blíží, už teď jich lidé v rámci zpětného odběru vracejí tisíce týdně

V průměru 24 tisíc PET lahví a plechovek týdně vrátí zákazníci do prodejen, které testují jejich zpětný odběr. Od února, kdy s tím začaly, jich shromáždily přes 260 tisíc. Podle řetězců je to ale pořád jen asi desetina množství, které by se vybralo při zálohování. To teď chystá ministerstvo životního prostředí.
7. 6. 2023|

Hospodářskou komoru povede Zdeněk Zajíček, odejde z předsednictva ODS

Podnikatelé ve středu na celostátním sněmu v Praze zvolili za prezidenta Hospodářské komory na další tři roky dosavadního viceprezidenta komory a místopředsedu ODS Zdeňka Zajíčka. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který ve funkci po devíti letech skončí. Zajíček oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ODS. Na sněmu vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) či šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj ministerstva práce a vnitra připravují změny k urychlení přijímání zahraničních pracovníků.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:46|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Odbory vyhlásily kvůli úspornému balíčku stávkovou pohotovost. Nezodpovědnost, reaguje Fiala

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku, řekl po jednání zástupců odborových svazů předseda jejich konfederace Josef Středula. Ten již krátce poté, co vláda úsporná opatření představila, prohlásil, že jej považuje za nespravedlivou „deformu“. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o nezodpovědnost; vláda si za opatřeními stojí a je připravena svá rozhodnutí hájit.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 22:53|

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|