Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Události, komentáře: Otevírací doba o svátcích (zdroj: ČT24)

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.

„Lidé, kteří pracují v supermarketech, by přivítali, kdyby třináct státních svátků nemuseli chodit do práce. Sami vnímají – a byly to především ženy samoživitelky, kterým by to výrazně pomohlo se starat o své děti – že by využily státní svátek pro sebe a svou rodinu,“ uvedl Zdechovský. 

Prouza trvá na tom, že stát nemá předepisovat podnikatelům, kdy mohou podnikat, a kdy nesmí. „Je to čistě na volbě obchodníků a jejich zákazníků, a pokud nemají zájem, tak obchody zkracují otevírací dobu, některé mají třeba zavřeno celý Štědrý den, i když by mohly mít do dvanácti hodin otevřeno. Já myslím, že tady má fungovat svoboda,“ poznamenal.

Prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu upozornil také na to, že praxe ukazuje, že je obrovský zájem zaměstnanců o to, aby mohli o státních svátcích pracovat vzhledem k příplatku. „A nezapomínejme, že obchody mají více zaměstnanců, protože je to provoz na směny. Ten, kdo chce pracovat, může, a ten, kdo nechce, může si směnu vyměnit,“ doplnil Prouza. Zákaz prodeje o svátcích podle něj dopadá nejen na velké obchody, ale také například na ty menší v obchodních centrech.

Co chtějí prodavači a co zákazníci?

Prouza také zmínil, že opatření je i po osmi letech po jeho zavedení zmatečné. „Ani po těch osmi letech nikdo neví, kdy je otevřeno, a kdy je zavřeno,“ dodal.

Zdechovský s ním ale nesouhlasí. Podle informací odborů zaměstnanci a zaměstnankyně říkají, že zákaz prodeje o svátcích výrazným způsobem přispěl ke zlepšení jejich života, protože nemusí během volna trávit čas v supermarketech. Za mýtus označil, že se lidé těší na svátek do práce, aby si přivydělali navíc. „Milý Tomáši, to je největší hloupost, co jsem za těch osm let slyšel, není to pravda. Primárně jim může zaměstnavatel za to nabídnout ve stejném rozsahu náhradní volno nebo mzdu, ale ty lidi se na svátky nehlásí,“ reagoval na Prouzovo tvrzení.

Europoslanec se také domnívá, že zákaz prodeje během svátků neohrožuje ani tržby obchodů, protože lidé si nakoupí většinou o den dřív a řetězce pak hlásí dvojnásobné tržby v tento den.

„Je tady velký zájem lidí, kteří si chtějí přivydělávat. Vždycky se domluví mezi sebou, kdo si směny vezme, a to je přece základní princip, který bychom měli respektovat,“ trvá na svém Prouza. „Pokud zákazníci na svátek do obchodu chodit nebudou, tak obchody mít otevřeno nebudou,“ dodal Prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu.

„Jsme bohatá společnost a máme na to, abychom si mohli dovolit trávit třináct dní jinak než nakupováním,“ uzavřel Zdechovský.