Koruna mírně zpevnila, v dalším období ale experti očekávají spíše opačnou křivku

Události: Kurz české měny (zdroj: ČT24)

Jedno euro se prodává za více než 24 korun. Česká měna v poslední době oslabila, a to na hodnotu, kde byla naposledy začátkem ledna. Tento týden znovu mírně zpevňuje asi o deset haléřů. Ekonomové ale předpokládají, že v dalším období bude křivka spíše opačná a evropské platidlo bude zdražovat. Do konce roku by se vzájemný kurz mohl dostat na hranici 24,50.

Koruna v závěru týdne posílila k oběma hlavním světovým měnám. V pátek v podvečer se obchodovala za 23,97 za euro a za 21,72 za americký dolar. Proti čtvrtečnímu podvečeru si vůči euru polepšila o tři haléře, k dolaru získala jedenáct haléřů. 

Ekonomové však předpokládají, že v dalším období bude křivka opačná. „Nečekal bych žádné dramatické změny pro normálního člověka, který má standardní úspory a jede jednou za rok na dovolenou. Pohyby koruny přisuzujeme hlavně spekulativnímu kapitálu, který trochu více čte mezi řádky, než že by se měnilo nějaké zásadní makroekonomické podhoubí,“ míní ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal.

Výhody a nevýhody

Silnější koruna vyhovuje třeba obchodníkům, kteří prodávají zboží původem ze zahraničí. Nakupují ho totiž levněji, a tak je cena výhodnější i pro konečného zákazníka. Opačná rovnice ale platí u exportérů – slabší koruna znamená větší zisky, silnější naopak menší konkurenceschopnost.

Například firma vyrábějící tepelná čerpadla prodává sedmdesát procent své produkce do evropských zemí. Euro je tak pro ni zásadní měna. „Pokud česká koruna oslabuje, tak je to pro nás jako pro exportéra samozřejmě mírně výhodné, protože v korunovém přepočtu inkasujeme větší tržby z evropských zemí,“ vysvětluje ředitel firmy Jiří Svoboda. Některé součástky ale v zahraničí také nakupují. To výhody slabé koruny snižuje. 

Obchod specializující se na kola, cyklistické doplňky a oblečení, má pětadevadesát procent zboží z dovozu. „Všichni importéři to mají fixované na euro. Ve chvíli, kdy dojde ke změně kurzu, tak do doby, než zboží zaplatíme, jsme vlastně vázaní změnou kurzu. Tím pádem při zdražení zaplatíme více. Za běžných podmínek by to znamenalo, že se to propíše do koncové ceny,“ ujasnil majitel obchodu Jaromír Fic.

Nyní je ale situace odlišná. Na trhu je v některých segmentech více zboží, než bylo obvyklé, což platí třeba právě u kol. Tak je jejich cena často i o desítky procent nižší, než například loni, kdy jich byl nedostatek. „Jestliže na trhu obecně obchodníci zlevňují, tak ani nám nezbývá nic jiného, než pohltit výkyvy v rámci naší marže,“ dodal Fic.

Mírné oslabení není pro obchodníky větší problém

Mírné oslabení koruny pro obchodníky zatím nepředstavuje větší problém. Ten by ale nastal, pokud by euro vůči české měně sílilo razantněji a delší dobu.

„Když jde o krátkodobý výkyv, tak se to propisuje velmi málo, spíše třeba u potravin, kde se dá nakupovat často ad hoc, relativně malé objemy. Ale u elektroniky, oblečení, obecně u veškerého zboží z Asie, se drží spíše nákupy za dlouhodobé průměry než za aktuální tržby,“ ujasnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Směnárny v centru Prahy jedno euro nejčastěji prodávají za 24 korun a dvacet haléřů. Na nákup sto eur tak lidé potřebují zhruba 2400 korun. Kdo si peníze vyměnil před měsícem, mohl ušetřit kolem padesáti korun. S podobnou úsporou se do dalších měsíců nedá podle analytiků příliš počítat. Česká měna se bude zřejmě nadále držet nad 24 korunami za euro.

Vůbec nejsilnější byla letos koruna 13. dubna, k euru necelých 23,30. Na 24 korun vystoupala koncem minulého týdne. Poslední rok ale ukazuje, že z dlouhodobého hlediska česká měna zpevňuje.

Silná koruna je také jedním z nástrojů, které Česká národní banka (ČNB) používá v boji proti růstu cen. Inflace se poprvé za rok a půl dostala pod deset procent. Dalším instrumentem centrálních bankéřů je pak základní úroková sazba. Zvyšovat ji začali v červnu 2021, postupně se dostala až na sedm procent, a to loni v šestém měsíci. Od té doby stagnuje.

Guvernér Aleš Michl ve čtvrtek v Senátu sdělil, že snižování se zatím kvůli stále vysoké míře inflace nechystá. „Stále to je úroveň vysoká. Je to úroveň, která nám neumožňuje snížit úrokové sazby.“

Události, komentáře: Ekonom Skořepa o vývoji kurzu koruny (zdroj: ČT24)

V posledních měsících je komunikace ČNB nejasná, myslí si Skořepa

Výrok guvernéra centrální banky Michla je dle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy „výstřelem, aby se koruna držela spíše silnější,“ řekl v Událostech, komentářích.

„Naproti tomu máme ale i jiné výroky, například viceguvernérka Eva Zamrazilová zhruba týden zpátky údajně na půdě parlamentu prohlásila, že by koruna do roka mohla oslabit až o jednu korunu,“ uvedl s tím, že jde o velmi odvážné prohlášení. V posledních měsících je podle Skořepy problém, že je komunikace centrální banky nejasná a nepřesvědčivá.

„Výhled na další měsíce vypadá, že se koruna bude držet na čtyřiadvacítce nebo možná lehce oslabí,“ řekl Skořepa. „Dlouhodobější výhled je ale spíše lehké posilování,“ myslí si.

Upozornil ale, že nikdo nemůže přesně vědět, co se na trhu děje, jde jen o spekulace. „Nicméně se dá předpokládat, že hlavní důvod, proč koruna oslabila, je, že se zejména ve střední Evropě zhoršuje nálada. (…) Tím pádem je menší zájem o investice do příslušných měn,“ ujasnil.