TÉMA

BESIP

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek

Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|

Stejná pravidla pro pěší, cyklisty i řidiče. V Brně platí první sdílená zóna v Česku

Nová dopravní značka „sdílená zóna“ od pondělka stojí v brněnské ulici Nádražní ve směru na Nové sady. Značí místo pro chodce, auta, cyklisty i motorky. Všichni na silnici by se měli vzájemně respektovat. Umístit ji do lokalit se smíšenou dopravou je možné teprve od začátku roku. Brněnská sdílená zóna je tak první svého druhu v Česku. Město ji vytvořilo proto, že loni vytvořenou pěší zónu zrušil krajský úřad.
22. 1. 2024|

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Bezpečnost na silnicích se podle NKÚ zvýšila, stále ale umírá příliš mnoho lidí

Bezpečnost na silnicích se zvyšuje, ale ne tak rychle, jak si stát vytyčil. To je hlavní závěr zprávy, kterou v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten zároveň předpokládá, že snížit počty obětí dopravních nehod zhruba na polovinu se nepodaří ani do konce roku 2030. Podle ministerstva má pomoct třeba novela silničního zákona. Platit začne od ledna.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 23:18|

Bodový systém čeká zpřísnění, současně budou moci řídit už sedmnáctiletí

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní. Zpřísňuje například tresty u nejzávažnějších přestupků a zvyšuje některé pokuty. Auto zároveň budou moci řídit lidé už od sedmnácti let, a to pod dozorem dospělého. Zahájit kurz autoškoly k řízení osobního automobilu bude možné už v patnácti letech a šesti měsících. Zavedou se také mimo jiné řidičské průkazy na zkoušku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 20:57|

Přibývá dopravních nehod s dětmi. Riziko zvyšují rodiče, kteří vozí potomky do škol autem

Září patří dlouhodobě k měsícům s nadprůměrným počtem závažných dopravních nehod, při kterých utrpí zranění dítě. K sedmnácti procentům z nich dojde podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v době, kdy jdou děti ráno do školy. Například v Pardubicích srazila v první školní den auta hned dva školáky mladší deseti let. Obě nehody se staly na přechodu pro chodce. Nejvíc nehod u škol je podle neziskové organizace Pěšky městem ve středních Čechách, naopak nejméně jich je na Vysočině a jižní Moravě.
5. 9. 2023|

Cyklistů výrazně přibývá. S tím i smrtelných nehod

V prvním pololetí na českých silnicích zemřelo 23 cyklistů, to je nejvíc za posledních sedm let. Loni za stejné období to bylo o šest lidí méně. Data České televizi poskytlo policejní prezidium. Nejčastější příčinou nehod je podle policie nezvládnutí řízení nebo nedostatečná pozornost při řízení, a to řidičů aut i samotných cyklistů. Vyšší úmrtnost podle policie způsobuje i to, že se stále více cyklistů pohybuje ve městech, zvýšený prodej elektrokol nebo jejich celoroční používání.
11. 7. 2023|

Bezpečnost a rychlost jízdy v Českém Krumlově znovu kontrolují radary

Tři silniční úseky v Českém Krumlově opět kontrolují radary. Zařízení na měření rychlosti vedení města znovu nainstalovalo zhruba po roční pauze. Jejich fungování se tam osvědčilo. Vybrané peníze pak poslouží dalšímu rozvoji. Inspirují se tím i další města.
3. 7. 2023|

Letní dovolená často přináší stres z cesty. Dopravní experti radí dobře plánovat a dodržovat přestávky

Únava řidičů bývá příčinou každé desáté dopravní nehody. Na dálnici každé páté. Právě nyní před letními prázdninami na to upozorňují zástupci BESIP, kanceláře pojistitelů a platformy Vize 0. Dopravní psychologové tak radí cestu k moři včas a dobře naplánovat.
20. 6. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Do silniční novely míří poslanecké úpravy. Pře bude třeba o odebírání řidičáku za rychlost

Konec odebírání řidičského oprávnění za rychlost, kumulace trestů i volání policie při zastavení na dálnici patří mezi část změn, které poslanci hospodářského výboru prosazují do novely silničního zákona. Předlohu v úterý čeká druhé čtení. Obecně zpřísňuje pokuty, upravuje bodový systém a zavádí pravidla pro začínající řidiče. Podle ministerstva dopravy jsou dodatečně navržené úpravy v rozporu s bezpečností provozu.
13. 5. 2023|

Dálnice D6 by mohla vést k mostu přes přehradu Skalka

Vedení Karlovarského kraje usiluje o propojení německé dálnice s českou D6. Německé ministerstvo dopravy ale rozšíření své strany dálnice neplánuje, protože komunikace není dostatečně vytížená. Stejný názor zastává i Ředitelství silnici a dálnic. To nyní přišlo s kompromisní variantou – postavit dálnici pouze k mostu přes přehradu Skalka, odkud je to k německým hranicím už jen kilometr a půl.
15. 3. 2023|

Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.
3. 2. 2023|

S tímto outfitem vás nikdo nepřehlédne. Liberecká univerzita představila svítivé oblečení

Liberecká univerzita vyvinula se společností VÚB (Výzkumný ústav bavlnářský) nové textilie, které zvyšují viditelnost chodců, cyklistů nebo koloběžkářů v silničním provozu. Od jiných reflexních oděvů se odlišují využitím fotoluminiscenčního efektu. Oděvy s tímto prvkem jsou tak viditelné za tmy, i když nejsou osvícené jiným světelným zdrojem, řekl vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (KOD) Zdeněk Kůs.
2. 11. 2022|

Centrum Ostravy zakázalo elektrokoloběžky. S městskou částí ale nesouhlasí magistrát

Do centra Ostravy se od tohoto týdne nesmí na elektrokole ani na elektrokoloběžce. Vyhlášku omezující provoz na pěší zóně vydala městská část, chce tím chránit bezpečnost chodců. Ostravský magistrát ale elektromobilitu podporuje a s rozhodnutím obvodu nesouhlasí.
7. 10. 2022|

Za velké překročení rychlosti by mohla řidičům hrozit vysoká pokuta i odebrání průkazu

Za překročení rychlosti o víc než čtyřicet kilometrů v hodině by mohla hrozit vysoká pokuta a okamžité odebrání řidičského oprávnění. BESIP a dopravní policie to navrhují zapracovat do novely silničního zákona, která je nyní v připomínkovém meziresortním řízení. Nepřiměřená rychlost v souvislosti dalšími faktory patří mezi příčiny nejtragičtějších nehod, ročně při nich umírá až dvě stě lidí, což odpovídá čtyřicetiprocentnímu podílu na celkovém počtu obětí.
26. 9. 2022|

Mnoho řidičů špatně vidí. I část těch, kteří mají předepsané brýle, je za volantem nenosí

Část řidičů, kteří dostali řidičský průkaz pod podmínkou, že budou nosit za volantem brýle nebo kontaktní čočky, tak nečiní. Někteří motoristé také zanedbávají kontroly zraku, upozornil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Besip proto na rizika spojená se slabým zrakem při řízení upozorní v říjnové kampani. Zaměří se kromě řidičů i na cyklisty. Až polovina lidí, kteří mají špatný zrak a usedají za řídítka, nenosí brýle.
19. 9. 2022|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

České Budějovice čekají změny v dopravě. Mají zklidnit situaci v centru

Od příštího týdne začnou v Českých Budějovicích platit velké dopravní změny. Původně chtělo město omezit tranzitní dopravu v historickém jádru už v pátek, firma ale potřebuje tři dny na osazení nových značek. Radnice chce novými omezeními zklidnit dopravu v historické části.
8. 7. 2022|

Ostrava a Olomouc chtějí cyklistům usnadnit život. Novinky se ale podle cyklistů ani BESIP nepovedly

Města Ostrava a Olomouc se rozhodla, že vyjdou vstříc cyklistům a zajistí jim bezpečnější jízdu. Například v moravskoslezské metropoli vznikají nové cyklopruhy za tři miliony, vedou například přes Frýdlantské mosty. Cyklisté ale pruhy považují za nebezpečné. V Olomouci zase budí rozruch piktogramy, které se objevily na rekonstruované Masarykově třídě. Samo město přiznává, že takzvaný cyklokoridor je s ohledem na bezpečnost cyklistů legislativně nejslabší, na jiné řešení ale prý není prostor.
14. 6. 2022|

Uzavírka Branišovské ulice komplikuje dopravu v Českých Budějovicích

České Budějovice se stávají městem uzavírek a kolon. Po zahájení rekonstrukce jedné z nejrušnějších ulic se v pondělí autům zavírá i další příjezd do města. Na křižovatce Branišovské a Milady Horákové totiž začala výstavba kruhového objezdu. Část Branišovské ulice je proto uzavřena.
16. 5. 2022|

Policie využívá drony k měření bezpečné vzdálenosti mezi auty, zatím ale nepokutuje

Středočeské hlídky začaly využívat drony k měření bezpečné vzdálenosti mezi auty. Pokuty zatím nerozdávají, parametry a sankce totiž nejsou zákonem stanovené. Jde tak zatím o preventivní projekt, na kterém se podílí i krajský úřad.
7. 5. 2022|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|