TÉMA

Hmyz

Námluvy termitů se nemění už desítky milionů let, ukázal nález pářící se dvojice v jantaru
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale ani jeho chování se příliš nemění celé desítky milionů let. Na výzkumu se podíleli významným způsobem i čeští experti.
7. 3. 2024|Tomáš Karlík
Klíšťata jsou kvůli nezvykle teplému počasí již aktivní. Odborníci radí, aby se lidé důkladně prohlíželi
Nezvykle teplé únorové počasí podpořilo i aktivitu klíšťat. Ta začínají být aktivní, když teploty několik dní přesahují pět stupňů Celsia. Nejsou pouze v lese, ale také například v městských parcích. Odborníci proto varují, aby se lidé po procházkách prohlédli, a to zejména kvůli nemocem, které tito paraziti přenášejí – borelióze a encefalitidě. Proti druhé zmíněné nemoci se dá očkovat a podle odborníků je nyní na vakcínu nejvhodnější doba. „Člověku, který nebyl ještě očkován, se doporučuje, aby si nechal co nejdřív aplikovat první dávku vakcíny. Za měsíc druhou dávku vakcíny a čtrnáct dní poté, to znamená za jeden a půl měsíce, je již chráněn,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Očkovaní lidé by si měli zkontrolovat, jestli není čas na posilovací dávku. Nejdřív tři roky po prvním dokončení základního očkování, potom po pěti letech.
26. 2. 2024|ČT24
Motýli ignorují evoluční kvalt. Jejich genom se za 250 milionů let téměř nezměnil
Genomy motýlů a můr zůstaly po více než 250 milionů let z velké části nezměněné. A to přes jejich obrovskou druhovou rozmanitost i množství změn, které mezitím Země zažila. Vědci to popsali ve studii, která naznačuje, proč je právě tento hmyzí řád odolný vůči dramatickým změnám, a která by mohla pomoci s jeho ochranou v budoucnu.
24. 2. 2024|ČTK
Po kůrovcové kalamitě se podle vědců v českých lesích objevili ohrožení živočichové i rostliny
V lesích, které v Česku v uplynulých letech narušila kůrovcová kalamita, se objevily desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Například jeden druh potemníka, který nebyl v Čechách vůbec znám a na Moravě byl velmi vzácný, nebo atraktivní druhy nočních motýlů. Vědci zkoumali pětačtyřicet míst v Nízkém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách. Studii s jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Forest Ecology and Management.
22. 2. 2024|ČTK
Nevyzpytatelné počasí způsobené změnami klimatu rozšíří prostor pro invaze sarančat, uvádí studie
Sarančata jsou jedním z nejničivějších druhů hmyzu. Jejich roje, které mohou obsahovat desítky miliard zvířat, působí značné škody zejména v chudých afrických zemích. Podle nového výzkumu ale změny klimatu mohou nahrávat jejich rychlejšímu šíření i mimo tradiční oblasti výskytu.
19. 2. 2024|Tomáš Karlík
České domácnosti zápasí se štěnicemi. Pocházet mohou z dovolených, přelezou i ze sousedního bytu
Přemnožené štěnice jezdí deratizátoři v českých městech likvidovat každý den. Lidé si parazita často přivážejí třeba z dovolených. Po kousnutí se objeví svědění, v horším případě i vyrážka nebo horečka. Štěnice jsou velmi odolné a volně prodávané postřiky na ně nestačí.
15. 2. 2024|ČT24
Chrobáci valí své kuličky geniálním způsobem. Jejich koordinace překonává schopnosti jiného hmyzu
Chrobáci byli ve starověkém Egyptě uctíváni jako nadpřirozené bytosti: sluneční bůh Cheprer byl zpodobňovaný jako skarab valící před sebou sluneční kotouč. Vědci teď popsali, že i některé reálné schopnosti chrobáků jsou výjimečné.
19. 1. 2024|Tomáš Karlík
Vírník by mohl inspirovat drony. Kdyby byl velký jako člověk, plaval by pětkrát rychleji než torpédo
Malý vodní brouk se pohybuje rychlostí, která zdánlivě porušuje fyzikální zákony. Jak je to možné, teď poprvé vysvětlil tým amerických vědců. Výsledky by se daly využít pro konstrukci rychlejších a obratnějších dronů.
9. 1. 2024|Tomáš Karlík
Mravenci léčí své válečné invalidy pomocí antibiotik. A jsou v tom velmi úspěšní, prokázal výzkum
Afričtí mravenci dokáží u svých zraněných bojovníků odhalit bakteriální infekci. A potom na ni aplikují účinná antibiotika, která snižují smrtnost z devadesáti procent na dvacet, popsala nová studie.
6. 1. 2024|Tomáš Karlík
Křídla hmyzu se mohla vyvinout z žáber, naznačuje český výzkum
Jak vznikla hmyzí křídla? To je otázka, která představuje dosud nevyřešenou záhadu evoluce hmyzu. Navzdory dlouholetému výzkumu stále není zcela jasné, z jaké tělní struktury se hmyzí křídla vlastně vyvinula a jaká byla jejich původní funkce, když ještě nebyla dost dokonalá na zvládání aktivního letu. Odpovědi hledali i vědci z Biologického centra AV ČR v nově objevených prvohorních zkamenělinách starobylé skupiny hmyzu a kloní se k možnosti, že křídlům předcházely žábry.
5. 1. 2024|Tomáš Karlík
Rostliny se pokoušejí adaptovat na hmyzí apokalypsu. Mění své rozmnožování
Když ubývá opylovačů, pokoušejí se tomu rostliny přizpůsobit. A místo toho, aby spoléhaly na včely, čmeláky a motýly, začínají se stále více opylovat samy. Podle nové studie to má značné důsledky.
29. 12. 2023|Tomáš Karlík
Český výzkum objevil přes sto nových druhů mravenců. Myrmekologové popsali, co jim chutná
Vědci na třech místech na různých kontinentech objevili několik druhů doposud neobjevených mravenců. Vyskytují se v Keni, Papui Nové Guineji a Jižní Americe. Mezinárodní tým, který se projektu věnoval, vedli experti z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR.
6. 11. 2023|
Invazní slunéčka z Asie posedla Česko. Pronikají okny i do domovů a zapáchají
Slunéčka východní zahltila Česko. Invazní druh hmyzu, který se mimo jiné vyznačuje nepříjemným pachem, hledá místa, kde by mohl přezimovat. Lákají ho obytné domy a proniká i do domácností. Hmyz z východní Asie přitom ohrožuje původní evropská slunéčka, kterých ubývá.
25. 10. 2023|
Hmyz si s podzimem neláme hlavu. Klimatická změna mu pomáhá množit se až do zimy
Listí na stromech pomalu žloutne, ale sršně asijské vesele dál bzučí, komáři tygrovaní bodali ještě na začátku října a ploštice zaplavily zahrady i domácnosti, upozornila francouzská tisková agentura AFP. Mnoho druhů hmyzu je tak zmatených změnami klimatu, že se ještě uprostřed podzimu rozmnožuje.
23. 10. 2023|
Vypátrat hnízdo na Plzeňsku pomohly přírodovědcům samy hladové sršně asijské
Hnízdo invazního druhu asijské sršně vytrasovali v minulých dnech přírodovědci s pomocí lidí v Předních Skvrňanech na Plzeňsku. Uvnitř asi osmikilového hnízda, které snesli hasiči, bylo sto trubců a pět královen. Právě trubci, které přírodovědci chytili, nechali vyhladovět a pak jim dali med, je k hnízdu přivedli. V Událostech, komentářích to popsal specialista na blanokřídlé Luděk Šulda.
14. 10. 2023|
Sršně v Brně pobodaly několik dětí, devět jich záchranáři převezli do nemocnice
Několik dětí školního věku ve středu v brněnské městské části Židenice pobodaly sršně. Zdravotníci ošetřili čtrnáct pacientů, devět z nich poté převezli do Dětské nemocnice v Brně. Žádné dítě nebylo ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Hnízdo zlikvidovali hasiči, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.
27. 9. 2023|
Do Evropy pronikli invazivní ohniví mravenci. Kvůli oteplování by mohli ovládnout čtvrtinu kontinentu
Jižní část Evropy zažívá invazi nebezpečných mravenců, varují vědci. Tento druh nemá potíže s překonáváním řek, vytlačuje původní druhy a působí obrovské škody na majetku, a dokonce i lidském zdraví. Jejich šíření je navíc nesmírně složité zastavit, ukazují zkušenosti ze zahraničí.
18. 9. 2023|
Doporučujeme
Úbytek ptactva má na lesy bleskový dopad, ukázala česká studie
Co by se stalo, kdyby z lesů zmizeli ptáci? Rozsáhlá experimentální studie českých vědců v pralesích na Papui Nové Guineji sledovala fungování potravních sítí mezi hmyzem, ptáky a netopýry a přinesla znepokojivé odpovědi. Ukázala, že dlouhodobý úbytek ptáků a netopýrů může mít vážné dopady na životní prostředí a fungování lesů. Důležité to je hlavně pro oblasti, kde dochází k masivní těžbě dřeva, a tím i k velkému poklesu populací ptáků.
12. 9. 2023|
Včely samotářky jsou klíčové pro opylování. Experti zkoumají, jak je ochránit před pesticidy
Podporou hnízdění včel samotářek, jejich odchovem i ochranou před pesticidy používanými v zemědělství se zabývali čeští vědci. Samotářské včely se podle nich významně podílejí na opylování rostlin, někdy dokonce více než včely medonosné nebo čmeláci, proto jsou užitečné pro zemědělce. Jejich množství ale klesá, ztrácí své přirozené životní prostředí.
1. 9. 2023|
V Číně objevili fosilii pravěkého členovce. Žil před půl miliardou let a měl tři oči
Mezinárodní vědecký tým objevil a popsal pravěkého tvora, jehož vlastnosti pomáhají pochopit, jak vypadala evoluce v dobách, o nichž máme jen minimum informací.
30. 8. 2023|
Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím
Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|
Testy repelentních náramků ukázaly, že slibovaná ochrana proti hmyzu neexistuje
Na Státní zdravotní ústav (SZÚ) se obrátila řada rodičů s podezřením, že „repelentní náramky“, které jsou podle výrobců určené pro osobní ochranu proti komárům a klíšťatům, příliš nefungují. Vědci čtyři běžné výrobky tohoto druhu prozkoumali a zjistili, že neposkytují žádnou ochranu.
30. 6. 2023|
Nad trávníky v Českých Budějovicích létá vzácný čmelák. Rozkvetlý jetel proto neposečou
Biologové objevili v Českých Budějovicích kriticky ohrožený druh čmeláka klamavého. Prospívá mu, že město některé části parků neseče tak často. Vznikají tím pro čmeláka ideální podmínky, informoval v tiskové zprávě Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.
14. 6. 2023|
Výstava v botanické zahradě ukáže všechna vývojová stadia motýlů
V pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana bude možné od pátku navštívit výstavu „Motýli, kouzlo proměny“. Zahrada představí přes pět tisíc jedinců motýlů, kromě všech vývojových fází tohoto impozantního hmyzu bude k vidění i jeho kuklení. Jako každý rok si botanická zahrada nechala přivézt kukly z motýlí farmy ze Stratfordu nad Avonou.
6. 4. 2023|