TÉMA

Olomouc

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě
Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
před 20 h hodinami|ČTK
Olomouc kupuje úřednickou budovu Namiro za téměř čtyři sta milionů. Vezme si na to úvěr
Olomoucké zastupitelstvo schválilo nákup administrativní budovy Namiro, ve které od roku 2013 sídlí dvě stovky úředníků magistrátu. Radnice má nyní nemovitost v dlouhodobém pronájmu a za její převod zaplatí 398 milionů korun. Zastupitelé kvůli této realitní transakci schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun, jehož polovina bude použita i na plánovaný nákup a rekonstrukci rozlehlého areálu poštovní pobočky v Ladově ulici.
14. 3. 2024|ČTK, ČT24
Kauza převodu bytů v Olomouci neskončila. Lidé čekají na vrácení nájemného, město chce zaplatit náklady soudního řízení
Spor o převod olomouckých družstevních bytů do vlastnictví nájemníků není ani po posledním převodu u konce. Lidé stále čekají na vrácení nájemného, které zaplatili navíc během průtahů. Některým teď dokonce hrozí, že budou městu platit náklady na soudní řízení.
11. 3. 2024|ČT24
Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci
Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|ČTK, ČT24
Začala stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce
Dlouho plánovaná stavba olomouckého obchvatu, která je součástí dálnice D35, začala. Kvůli chybějícímu úseku zatím řidiči často stojí v dlouhých kolonách před kruhovým objezdem u nákupního centra na okraji města. Po dokončení stavby by měla být doprava mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové plynulá. Stavbu poslední části dálničního obchvatu dlouho komplikovaly spory o vedení trasy.
27. 2. 2024|ČT24
Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze
Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|ČTK
Čeští vědci popsali, jak vzniká nový druh organismu. Sledovali jeho adaptaci na měnící se životní podmínky
Nový výzkum popsal, jak to vypadá, když se z jednoho druhu organismu začnou vytvářet jiné. Podařilo se to u mikroskopické řasy – vědci u ní ukázali, jak získávala nové vlastnosti.
23. 2. 2024|Tomáš Karlík
Křesťanský spolek otevřel centrum pro bývalé vězně. Místní proti službě podepisují petici
Tři klienti už využívají služeb pobytového zařízení pro bývalé vězně v Olomouci. Na Svatém Kopečku ho otevřel křesťanský spolek Druhá míle, postupně nabídne zázemí až dvanácti mužům. Místní obyvatelé s centrem nesouhlasí. Přes tisíc z nich podepsalo petici, jako nezákonnou napadli i registraci služby.
21. 2. 2024|ČT24
Drama Želary vypráví v Olomouci tancem, zahraniční tanečníci se učili moravský folklór
Moravské divadlo Olomouc se inspirovalo novelou Květy Legátové a filmem Ondřeje Trojana. Příběh Želary, odehrávající se v horské vsi za nacistické okupace, odvypráví jako taneční drama. Zásadní roli v premiérové inscenaci hraje hudba cimbalistky Zuzany Lapčíkové.
16. 2. 2024|ČT24, ČTK
V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších
Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané
Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|ČT24, ČTK
Papež jmenoval olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka
Olomouckým arcibiskupem jmenoval papež František biskupa Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. V katedrále svatého Václava v Olomouci to oznámil apoštolský nuncius v Česku arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do úřadu bude Nuzik uveden v sobotu 13. dubna, oznámil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Místo metropolity moravského bylo uvolněné po odchodu Jana Graubnera, který se stal v polovině roku 2022 primasem českým.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 12:48|ČTK
Olomoucké kapitule se vrátila dlouho ztracená kniha z 16. století. Našli ji a přivezli italští policisté
Do Olomouce se vrátila historická kniha Postilla super epistolas et evangelia, je stará přes šest set let. Z metropolitní kapituly zmizela ve 40. letech minulého století. Předloni ji zadrželi italští celníci v aukční síni a nyní ji velitel italských četníků předal děkanovi svatováclavské metropolitní kapituly.
16. 1. 2024|ČTK
V olomouckých městských bytech zdraží nájemné. O některé jednotky se bude soutěžit v aukcích
V Olomouci začala platit nová pravidla pro pronajímání městských bytů. Největší změnou je, že o pronájem některých jednotek budou zájemci od jara soutěžit v aukcích. Od března také po pěti letech zdraží nájemné – v běžných bytech o pětinu.
15. 1. 2024|ČT24
Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku
Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|ČTK
Z výlohy strhal potréty unesených Hamásem. Muzeum v odvetě vylepilo jeho fotografii
Muzeum umění v Olomouci vylepilo na jednu ze svých výloh fotografie zaznamenávající vandalský čin neznámého pachatele, který z těchto ploch minulý týden strhl většinu plakátů s portréty lidí unesených teroristickým palestinským hnutím Hamás. Mladého muže maskovaného kapucí při činu zachytily bezpečnostní kamery. Na vylepených fotografiích má přes obličej černý pásek, aby ho nebylo možné identifikovat. Netradičně obnovenou expozici na výloze doplňují snímky z listopadové instalace plakátů. Případem se zabývají strážníci i policie.
18. 12. 2023|ČTK
Kraje a obce omezily investice. Hospodaří s přebytkem
Radnice omezují investiční plány na příští rok. Podle Svazu měst a obcí kvůli ekonomické nejistotě zadávají až o třetinu méně veřejných zakázek než dříve. Proto také obce hospodaří s výrazným přebytkem, který jen letos od ledna do září přesáhl 55 miliard korun.
9. 12. 2023|ČT24
V některých olomouckých školách teče voda s nadlimitním obsahem olova. Může za to staré potrubí
Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé musejí pít vodu z náhradních barelů, nebo si ji nosí z domova. Město už řeší výměnu starých závadných rozvodů.
6. 12. 2023|ČT24
V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel
V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|
Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení
Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|Jaroslav Synčák
Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci
Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:09|
Olomouckým krajským předsedou ODS se stal Major, nahradil obviněného Záchu
Novým předsedou olomouckého regionálního sdružení ODS se stal dosavadní místopředseda sdružení a poslanec Martin Major. Ve funkci nahradil bývalého krajského náměstka a přerovského radního Michala Záchu, který je obviněn v kauze silničních zakázek. Majora zvolil regionální sněm, byl jediným kandidátem na tuto funkci. Jeho místopředsedou se stal Petr Sokol.
27. 11. 2023|
Konec olomoucké kauzy s byty. Nájemníci je získali, ale s doplatkem
Město Olomouc udělalo tečku za sporem o převodu 350 družstevních bytů na jejich nájemníky. Při výstavbě v roce 2000 hradil část nákladů na vybudování domů stát, část nájemníci hotově a zbytek spláceli formou nájemného. Po dvaceti letech měly byty přejít do jejich osobního vlastnictví za symbolickou korunu, jenže se tak nestalo. Po tříletých dohadech je nakonec získali s doplatkem. Nájemníci nakonec přeplatili celkem 51 milionů korun.
23. 11. 2023|
Letošní Noc divadel připomíná výročí znovuotevření pražské první scény
Začíná jedenáctý ročník Noci divadel. Zúčastní se ho téměř stovka scén v republice. Akce označovaná jako divadelní svátek nabízí zdarma nebo za symbolické vstupné prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, které nejsou v běžném programu.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 20:25|