TÉMA

Jiří Hynek

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

Jak zrychlit zbrojení Evropy? EIB a komerční banky musí změnit politiku, míní Hynek a Sklenář

Do popředí se stále naléhavěji dostává problém pomalého zbrojení Evropy, jak z hlediska pomoci Ruskem napadené Ukrajině, tak zajištění vlastní bezpečnosti. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka platí vůči zbrojařům z hlediska bank jisté „stigma“. Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář souhlasí, že je třeba pro tyto potřeby odblokovat fungování běžného bankovního sektoru. „I kdybychom odhlédli od Ukrajiny, ta léta bezpečí jsou za námi,“ shrnul dále v pořadu Události, komentáře velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský.
23. 3. 2024|

Stát by měl více podporovat zbrojařský průmysl, shodli se Hynek s Petrášem

Podpora českého obranného průmyslu ze strany státu by měla být větší, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií univerzity obrany Zdeněk Petráš. Podobně se vyjádřil i prezident a výkonný ředitel Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, který ale zopakoval, že s navyšováním výroby je na tom Česko v rámci EU lépe než ostatní země.
26. 2. 2024|

Černochová slibuje řešení pro zbrojaře, kteří mají problém získat bankovní úvěry

České zbrojařské firmy mají stále problém získat úvěr od soukromých bank, zpravidla těch zahraničních, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Brání to podle ní navyšování investic a výrobních kapacit. Potíže se ale vyskytují také při zakládání účtů v bankách nebo běžných platbách do zahraničí. Jednat o tom Černochová bude s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), jehož resort připravuje kroky ke zlepšení situace firem, uvedla ministryně.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:50|

Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.
8. 2. 2024|

Česko podepsalo nákup letounů F-35

Česko pořídí pro armádu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun. Nákup stíhaček stvrdili podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. Jde o nejdražší český armádní nákup. První stroje by do Česka měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si tuzemsko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 23:40|

Alianční země se musejí připravit na možný budoucí ruský útok, zní z Německa. Zdroje máme, chybí vůle, míní analytik

Země NATO pracují s možností, že v řádu několika let by Rusko mohlo zaútočit na alianční zemi. Hovořil o tom německý ministr, přičemž sousední země se na takový scénář připravuje. Aliance jako odstrašující prostředek uspořádá největší cvičení od konce studené války, podle expertů ale musí také nastartovat svůj obranný průmysl. Nechybí nám zdroje, ale vůle, Rusku chybí zdroje, ale nechybí mu vůle, shrnul situaci analytik Otakar Foltýn.
20. 1. 2024|

Hodnota licencí pro export zbrojní techniky na Ukrajinu dosáhla 117 miliard, oznámila Černochová

Česká republika vydala zhruba 117 miliard korun na licence na komerční dodávky vojenského materiálu Ukrajině, řekla na bilanční tiskové konferenci ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Informovaný odhad již realizovaných projektů z této částky je necelá polovina, asi 51,2 miliardy. Od začátku plnohodnotné ruské invaze Česko dodalo Kyjevu vojenské vybavení v hodnotě 6,2 miliardy korun. Jde třeba o bitevní vrtulníky, tanky nebo bojová vozidla pěchoty.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 21:02|

Uzavřené hranice Finska s Ruskem komplikují situaci v Estonsku. Tamní přechody zažívají velký provoz

Rozhodnutí Finska uzavřít kvůli hranice s Ruskem poté, co na ni Moskva začala vozit zájemce o azyl z Afriky a Blízkého východu, zkomplikovalo situaci v Estonsku. Tamní přechody zaznamenaly o čtvrtinu vyšší provoz a také nápor uprchlíků. Na estonsko-ruském pomezí v Narvě natáčel redaktor ČT Jiří Hynek.
10. 12. 2023|

Tuzemské zbrojní firmy loni zdvojnásobily export, letos se takové výsledky opakovat asi nebudou

Zatímco v minulosti firmy českého zbrojního průmyslu exportovaly ročně materiál přibližně za patnáct až osmnáct miliard, loni to bylo za skoro 34 miliard korun. Letos podobný výsledek nejspíš nezopakují, podniky totiž vyprodaly dlouholeté skladové zásoby a výrobu se jim často nedaří zvyšovat potřebným tempem. Podle profesní asociace mířila necelá polovina loňského vývozu na Ukrajinu. Letos by mohly zbrojařům přibýt zakázky z Izraele.
22. 10. 2023|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|

České úřady prověřují ruské kulturní středisko. Je aktivní na webu i sociálních sítích

V Česku stále funguje ruské kulturní středisko, jehož provozovatelem je sankcionovaná moskevská státní agentura. Známé je například kvůli tomu, že nechalo do češtiny přeložit brožuru s protiukrajinskou tematikou. České úřady činnost střediska prověřují. Jeho provozu se věnoval i redaktor ČT Jiří Hynek.
1. 7. 2023|

Soud poslal bývalé manažery Mostecké uhelné na 7,5 a šest let do vězení

Pražský městský soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Koláček byl odsouzen na 7,5 roku vězení a propadne mu několik set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele společnosti Oldřicha Klimeckého potrestal soud šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Verdikt není pravomocný. Bývalí manažeři těžební firmy podle rozsudku způsobili státu podvodem škodu nejméně 2,3 miliardy, když vládě zatajili, že menšinový státní podíl v MUS kupují oni. Škodu mají uhradit. Muži vinu odmítají, proti verdiktu se obratem odvolali.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 22:40|

Reportéři ČT: Putinův dvorní zbrojař vlastní v Česku majetky za sto milionů, sankcím se vyhýbá

Rodina majitele jednoho z nejvlivnějších ruských zbrojařů Borise Obnosova vlastní v Česku majetky za sto milionů korun. Blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož společnost vyrábí rakety dopadající na Ukrajinu, ale víc než rok po napadení této země Ruskem nefiguruje na českém ani evropském sankčním seznamu. Stopy majitele ruského zbrojařského impéria v Česku a jeho úzké propojení s Kremlem pro Českou televizi popsala Marija Pevčichová – zástupkyně investigativního týmu ruského opozičního politika Alexeje Navalného, jež na jeho případ upozornila. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnoval redaktor Ondřej Golis, v Událostech o problematice rovněž informoval redaktor Jiří Hynek.
29. 5. 2023|

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence, říká šéf asociace

Ruská agrese na Ukrajině, ale také rostoucí vůle české vlády i okolních evropských zemí investovat do obrany zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá tuzemsko v tomto odvětví největší boom za dobu samostatné České republiky. V rozhovoru pro ČT to řekl na brněnském výstavišti, kde ve středu začal třídenní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Výrobky potenciálním zákazníkům z řad armád nebo soukromých firem představuje rekordní počet vystavovatelů.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:35|

Rodina ruského oligarchy Vorobeje prodává vilu v Karlových Varech. Sleduje to analytický úřad

Rodina ruského oligarchy Igora Vorobeje vlastní v Karlových Varech vilu za desítky milionů korun. Nyní je objekt na prodej. Podnikatel je majitelem farmaceutického koncernu a měl také problémy se zákonem. Případu se věnují redaktoři ČT Jiří Hynek a Jevhenija Vachničenko.
14. 5. 2023|

V Česku žijí rodiče ruského ministra školství. Majetky, které nakoupili v 90. letech, prověřují české úřady

České úřady prověřují další nemovitosti kvůli vazbám na lidi blízké režimu Vladimira Putina. Jsou mezi nimi i karlovarské byty rodiny ruského ministra školství Sergeje Kravcova, který mimo jiné nařizuje školám, aby hájily ruskou agresi proti Ukrajině. V jednom z karlovarských bytů bydlí jeho rodiče.
6. 2. 2023|

Policisté obvinili muže za výhrůžky redaktorovi ČT Jiřímu Hynkovi

Pražští kriminalisté obvinili z vydírání devětatřicetiletého muže z Berounska, který předloni v dubnu podle nich vyhrožoval ze smyšleného profilu na sociální síti redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi. Důvodem byly jeho reportáže o tehdejší člence rady ČT Haně Lipovské. Informoval o tom deník Právo.
26. 1. 2023|

Jsme ve válce a poptávka je znásobená, zní od českých zbrojovek. Shánějí stovky zaměstnanců

České zbrojařské firmy kvůli válce na Ukrajině, která výrazně ovlivnila i celosvětovou poptávku, navyšují výrobu. Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by mohl být letos export zmíněného odvětví zhruba dvakrát vyšší než v minulých letech. Řada společností ovšem čelí hned několika problémům.
15. 1. 2023|

Modernizovat armádu není jednoduché a teď to doháníme, shodují se politici

Ministerstvo obrany v poslední době výrazně pokročilo ve vyzbrojování české armády. Tuzemské zbrojařské firmy v současnosti mají také co dělat, aby poptávku uspokojily, podílejí se i na pomoci Ukrajině. Podle politiků to není jednoduchá situace. Považují ale za nutné v této době myslet na obranyschopnost Česka a mezinárodní závazky vůči svým partnerům. O zbrojení v době války debatovali v Událostech, komentářích.
12. 1. 2023|

Stát nemá k odhalování ruského majetku v Česku dostatečné kapacity, upozorňuje redaktor Hynek

Na konci dubna ministerstvo financí informovalo, že v Česku se podařilo zabavit ruský majetek v celkové hodnotě přibližně jedné miliardy korun. Reportér ČT Jiří Hynek, který se této problematice věnuje již dvě dekády, ale upozorňuje, že jde pouze o zlomek skutečně investovaného objemu peněz. Podle Jiřího Skuhrovce z Datlab Institutu je k odhalování ruského majetku v Česku potřeba „spousta datové alchymie“.
25. 11. 2022|

Zbrojní firmy v Česku dostávají velké zakázky, chybí jim však kvalifikovaná pracovní síla

Válka vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu několikanásobně zvýšila zájem o vojenský materiál, zbraně nebo střelivo. Potvrzuje to i pardubická Explosia, která vyrábí výbušniny. Státní podnik chce proto výrazně navýšit svou produkci a chystá investice za stovky milionů korun. Plány ale komplikuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků.
20. 10. 2022|