Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Události: Rusko neplatí Česku nájem (zdroj: ČT24)

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.

Smlouvu o bezplatném užívání desítek nemovitostí na lukrativních pozemcích českého státu vypověděla vláda v květnu. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake řekl, že Rusové nájem neplatí a česká strana čeká, co bude dále. 

Rusové neplatí například za pozemky v Praze 6, kde si v sedmdesátých letech vybudovali bytový komplex, který dále pronajímají, uvedl Hynek. Dodal, že objekt podle označení spadá pod kancelář prezidenta ruské federace a má svoji ochranku. Její členkou je i Ruska, která na otázku, pro koho pracuje, uvedla pouze: „Nemůžete mně pokládat takové otázky.“

Na upozornění redaktora, že jde o pozemek České republiky, odpověděla: „Ale je v pronájmu. Tak v tom případě je to soukromý pozemek.“

Nájem zde lidé platí pověřenému vedoucímu z Ruska. Jeden z dotázaných nájemníků Hynkovi sdělil, že platí hotově.  

Mluvčí Drake uvedl, že česká strana předpokládá, že „Rusové budou ctít to, že jsme právní stát a budou se snažit buď s námi dohodnout nebo začnou platit. Protože za nájemné se normálně platí“.

Rusko označovalo zmíněné budovy za součást diplomatické mise. Takové nemovitosti ale podle mezinárodního práva nelze dále pronajímat, a proto chce stát získat nájem i za tři roky zpětně.

Žaloby jsou u soudů

Ministerstvo zahraničních věcí tvrdí, že Rusko své objekty k diplomatickým účelům nevyužívalo dlouhodobě. Žalobu pro bezdůvodné obohacení bude řešit Městský soud v Praze, jednání ale zatím nenařídil.

První soud o nájem za pozemky Česko na jaře prohrálo. Jde o komplex administrativních budov a bytů v Praze 5, který postavil Sovětský svaz. „Diplomatický servis podal odvolání, ale soud zatím nerozhodl, kdy to stání bude,“ informoval Drake. 

Nemovitosti vlastní firma s anonymním vlastníkem na Kypru a ruskou jednatelkou Irinou Puchininovou. Ta se již v březnu podivovala, proč Českou televizi zajímá, odkud je majitel a kdo to je. „Majitel může být z celého světa.“

Rusko neplatí Česku nájem za užívání zhruba 50 tisíc metrů čtverečních pozemků, které leží nejen v Praze, ale i ve středních Čechách, Karlových Varech a Brně, shrnul redaktor ČT Hynek.