Hodnota licencí pro export zbrojní techniky na Ukrajinu dosáhla 117 miliard, oznámila Černochová

Bilanční projev ministryně obrany Jany Černochové (zdroj: ČT24)

Česká republika vydala zhruba 117 miliard korun na licence na komerční dodávky vojenského materiálu Ukrajině, řekla na bilanční tiskové konferenci ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Informovaný odhad již realizovaných projektů z této částky je necelá polovina, asi 51,2 miliardy. Od začátku plnohodnotné ruské invaze Česko dodalo Kyjevu vojenské vybavení v hodnotě 6,2 miliardy korun. Jde třeba o bitevní vrtulníky, tanky nebo bojová vozidla pěchoty.

„Pomohli jsme koordinovat komerční dodávky, kdy hodnota vydaných licencí dosáhla circa 117 miliard korun,“ oznámila Černochová. „Samozřejmě i toto je výrazná vzpruha pro náš obranný průmysl a ekonomiku – toto se opět v naší ekonomice projeví,“ dodala.

Na Ukrajinu dodává podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka vojenský materiál celá řada českých výrobců. „Mezi největší dodavatele patří Czechoslovak Group a STV Group. Ale kromě nich se jedná o desítky dalších firem,“ řekl v úterý. „Z praxe vím, že ne všechny licence se nakonec zrealizují," upozornil. V roce 2022 se na Ukrajinu podle něj vyvezl vojenský materiál za 13 miliard korun, 80 procent z něj tvořila munice, většina pocházela z firemních zásob.

„Osobně si myslím, že letošní objem exportu vojenského materiálu na Ukrajinu nebude vyšší než loni,“ míní Hynek. Oproti počátku války se podle něj udělování exportních licencí na Ukrajinu výrazně zpomalilo. „A Polsko začalo vyžadovat tranzitní licence, což dodávkám na Ukrajinu také nepřispívá,“ doplnil.

Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu Česká republika dodala podle Černochové Kyjevu vojenské vybavení v hodnotě 6,2 miliardy korun. „Jednalo se například o bitevní vrtulníky, tanky, bojová vozidla pěchoty či samohybné houfnice, raketomety včetně munice,“ uvedla ministryně.

Česko už dle Černochové nemá mnoho vojenského materiálu, který by napadené zemi mohlo poskytnout, má ale možnost pomáhat prostřednictvím soukromých společností.

Ministryně zmínila také výcvik ukrajinských vojáků na území Česka, jehož pokračování v příštím roce schválila sněmovna na konci listopadu. V rámci Asistenční mise Evropské unie na podporu Ukrajiny (EUMAM), kterou EU schválila v době českého předsednictví, Česko dosud podle Černochové vycvičilo zhruba čtyři tisíce ukrajinských vojáků.

Resort obrany uzavřel memorandum o porozumění s ministerstvem strategického průmyslu Ukrajiny, což dle ministryně umožní užší spolupráci na opravách. „Pracujeme také v rámci různých koalic s Dánskem, Nizozemskem při dodávkách urgentně potřebné vojenské techniky a munice ze zdrojů českého obranného průmyslu,“ připomněla také Černochová. „Tato naše pomoc otevírá i budoucí cestu zapojení České republiky do – doufejme – poválečné obnovy Ukrajiny,“ sdělila.

Předseda výboru pro obranu Lubomír Metnar o stavu české armády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany mezitím pracuje i na posilování české armády. Od Německa již dostalo čtrnáct tanků Leopard a vyjednává o koupi dalších sedmdesáti sedmi kusů v nejmodernější verzi. Výsledek chce oznámit v prvním čtvrtletí.

K tomu vláda už letos rozhodla o jiných dvou nákupech, historicky největších v resortu obrany. V květnu schválila pořízení bojových vozidel pěchoty a v září letadel F-35. Ta včetně potřebné úpravy infrastruktury přijdou na 150 miliard korun.

Události: Zbraně pro armádu (zdroj: ČT24)