TÉMA

Zelení

Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence, jsou první svého druhu na světě
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 23:09|ČTK
Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů
Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|ČT24
V Liberci otevřela dvě nová kasina. Jedno nedaleko centra, druhé poblíž sociálních bytů
V centru Liberce a několik desítek metrů od nových městských sociálních bytů otevřela dvě nová kasina. Celkem je tak v krajské metropoli, která hazard už třináctým rokem reguluje, devět heren. Vznik nových kasin umožnila loňská změna vyhlášky o hazardu, kterou část opozice kritizovala.
21. 2. 2024|ČT24
Pětina Berlína opětovně volila do Spolkového sněmu. Polepšily si CDU a AfD
Opakované spolkové volby ze září 2021 v části Berlína přinesly zisky opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unii (CDU) a pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD), naopak vládní sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze a koaliční liberální svobodní demokraté (FDP) musejí počítat se ztrátami. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení takřka všech hlasů. Sociální demokracie nicméně i přes horší výsledek proti roku 2021 zůstává v Berlíně nejsilnější politickou stranou. Kvůli chybám a celkovému chaosu při volbách ze září 2021 loni německý ústavní soud rozhodl, že se zhruba v pětině volebních okrsků Berlína muselo hlasování do Spolkového sněmu opakovat.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 21:14|Petra Bahounková, ČTK, Andrea Gričová
Volba finského prezidenta je soubojem zkušených. Stubb se pokouší o politický návrat, Haavisto kandiduje potřetí
V druhém kole prezidentských voleb se Finové rozhodují mezi Alexanderem Stubbem z vládní pravicové Národní koaliční strany a zeleným kandidátem Pekkou Haavistem. Oba jsou známými tvářemi, Stubb byl předsedou vlády, Haavisto vystřídal několik ministerských funkcí. Půjde zřejmě o těsný souboj. Rozhodnou jej voliči kandidátů, kteří skončili v prvním kole, předpokládá veřejnoprávní televize Yle. Hlasování se koná v neděli 11. února.
9. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 12:19|Tereza Ondráčková
Babišova vyjádření ve sněmovně o Rakušanech si všimla média v sousední zemi, Jakob se za jeho slova omlouval
Předseda ANO Andrej Babiš zmírnil svůj výrok o občanech Rakouska, který ve středu pronesl v Poslanecké sněmovně na schůzi věnované korespondenční volbě. Jeho označení obyvatel sousedního státu slovem „magoři“ vzbudilo pozornost i za hranicemi. Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) označil Babišovy výroky za nehorázné, jeho stranický kolega Jan Jakob se za ně omlouval. Opoziční lídr později uvedl, že výrok nebyl určen rakouským občanům, ale tamní straně Zelených.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:09|ČTK
Německým zemědělcům došla trpělivost, zablokovali Berlín. Všichni musíme nést svůj díl, oslovil je ministr
Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. V pondělí hlásila blokády policie nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, například z Hamburku nebo Brém. Do hlavního města se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími stroji sjížděli už od víkendu. Na dálku protestní akci podpořili čeští zemědělci, kteří zároveň mají výhrady vůči tuzemské vládě.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 17:56|ČTK, ČT24
Německá vláda má rekordně nízkou důvěru, důvodem jsou koaliční neshody i úspory
Popularita německé vlády vadne. S týmem kancléře Olafa Scholze je spokojených jen 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1997, kdy se podobné průzkumy v sousední zemi dělají. Důvodem jsou pře v koaličním kabinetu a úspory, které chystá.
13. 1. 2024|ČT24
V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun
Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|ČT24
Zastupitelé Prahy 1 podpořili snahu radnice o noční zákazy vjezdu. Primátora obvinili ze zvůle
Zastupitelé Prahy 1 doporučili vedení městské části, aby dál usilovalo o noční zákaz vjezdu všech motorových vozidel do části Starého Města. Koncem listopadu vyvolalo osazení zákazových značek do vybraných ulic spor s magistrátem a vedlo k jejich rychlému zneplatnění a zrušení zákazu. Zastupitelstvo městské části ve svém usnesení uznalo, že Praha 1 o chystaném zákazu dostatečně neinformovala, považuje však za důležité omezit noční hluk v historickém centru.
13. 12. 2023|ČTK
V čele kandidátky Zelených do Evropského parlamentu bude Nejedlová
Kandidátku Zelených do Evropského parlamentu v příštím roce povede Johanna Nejedlová, zakladatelka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problematikou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Na tiskové konferenci v Praze ji novinářům představilo vedení strany. Zelení by chtěli mít v europarlamentu alespoň dva poslance.
13. 12. 2023|ČTK
Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS
Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 12. 2023|Adam Fiala
Scholz čelí dosud největší politické krizi. Vládě schází peníze, řešení nemá
Německo nebude mít do konce prosince schválený rozpočet na příští rok. Po verdiktu ústavního soudu nesmí spolková vláda používat peníze uvolněné v době koronavirové pandemie na zmírňování jejích dopadů pro jiné účely. Na příští rok vládě Olafa Scholze stále chybí v přepočtu 415 miliard korun.
9. 12. 2023|ČT24
Aktivisté vytáhli do boje s nelegální reklamou, na poutače nalepili vzkazy pro politiky
Města po celé republice hyzdí vizuální smog v podobě ilegálních billboardů. Zákony jsou podle radnic i hejtmanství na majitele nelegálních poutačů často krátké. Mnohdy je není možné zkontaktovat, nebo po upozornění přesunou konstrukce jen o pár metrů dál. Pardubičtí aktivisté teď chtějí, aby vedení města majitele poutačů donutilo pravidla dodržovat. Začali proto reklamní plochy přelepovat přímo se vzkazy pro radní.
16. 11. 2023|
V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo
K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|
Median: Volby by vyhrálo ANO, druhá by skončila ODS
Volby do sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent hlasů. Proti červencovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. S odstupem následují ODS a Piráti, oběma stranám podpora klesla. Občanské demokraty by volilo 13 procent lidí, Piráty 11,5 procenta lidí. Do dolní komory by se dostaly ještě SPD, STAN a TOP 09. Strany současné vládní koalice mají podporu 40,5 procenta voličů, v dolní komoře by tak hypoteticky měly 91 křesel. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 08:55|
V Hesensku i Bavorsku vyhráli konzervativci. Posílila AfD
Křesťanskodemokratická unie (CDU) premiéra Borise Rheina je jasným vítězem nedělních zemských voleb v Hesensku. Její sesterská strana Křesťansko-sociální unie (CSU) premiéra Markuse Södera pak vyhrála v Bavorsku. Obě strany tak potvrdily svou vedoucí pozici z voleb před pěti lety, informoval web listu Die Welt. Ten také uvedl, že v obou zemích se zvýšila podpora Alternativy pro Německo (AfD).
8. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 08:21|jla
Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti
V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
8. 10. 2023|
Měl tam stát sklad oceli, místo toho by se Březhradské písčiny mohly stát chráněným územím
Královéhradecký kraj se zabývá návrhem ekologů na prohlášení lokality Březhradské písčiny v Hradci Králové zvlášť chráněným územím, nebo-li přírodní památkou. Ještě nedávno tam přitom německý investor chtěl postavit sklad oceli. Aktuální územní plán to stále povoluje. Březhradské písčiny jsou mimo jiné domovem vzácného hmyzu.
15. 8. 2023|
SeČTeno z Královéhradeckého kraje: Přístup lidí k chataření se mění
Popularita chat a chalup v okolí Hradce Králové během pandemie covidu výrazně narostla. Teď  zájem o nové rekreační nemovitosti pomalu upadá. A mění se i přístup lidí k chataření. Z původně rekreačních nemovitostí se stále častěji stávají domky k trvalému užívání. Natáčel o tom pořad SeČTeno.
11. 8. 2023|
Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů
Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|
Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje
Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|
Podle Svobody vnímá většina Pražanů protesty v dopravě jako „blokádu jejich života“. Žádná neprobíhá, kontruje Davis
Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v pondělních Událostech, komentářích zkritizoval formu protestů v dopravě, kterou zvolili aktivisté z iniciativy 30 pro Prahu. Většina obyvatel metropole prý takové aktivity vnímá jako „blokádu svých životů“ a podle Svobody protestující ohrožují řidiče. Podle spolupředsedkyně Zelených Magdaleny Davis ale výzkum ukázal, že většina Pražanů chce, aby se doprava v hlavním městě zklidnila.
1. 8. 2023|
Reportéři ČT: To oni. Exministři i kraje odmítají vinu za problémy s kapacitou středních škol
Vysilující období mají za sebou letošní deváťáci a také jejich rodiče. Na střední školy se hlásilo nebývalé množství uchazečů a zdaleka ne každý z nich se dostal na školu, na niž chtěl. Bezprostředně se s následky musí potýkat nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN), ale potýká se s tím, nač se mohli posledních patnáct let připravovat jeho předchůdci – ministři za Zelené, Věci veřejné, ODS, ČSSD (dnes SOCDEM), ANO a STAN. Bylo jich od roku 2008 dvanáct. Část z nich oslovili Reportéři ČT a vesměs od nich uslyšeli, že se o dostatečnou kapacitu měly postarat hlavně kraje, které zřizují střední školy. Krajští politici ale naopak tvrdí, že je to záležitost dlouhodobé koncepce, kterou má mít ministerstvo.
27. 6. 2023|