TÉMA

Kazachstán

České součástky do vrtulníků skončily navzdory sankcím v Rusku, tvrdí ukrajinská média
Klíčové součástky pro vojenské vrtulníky, které vyrábí První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš, se dostaly do Ruska i po začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Ukrajinský server The Kyiv Independent (TKI) tvrdí, že k tomu došlo pomocí třetích podniků v Kazachstánu a v Indii a že tím česká společnost mohla porušit sankce zavedené proti Rusku Evropskou unií. PBS pochybení odmítá a na svých stránkách v úterý uvedla, že ukrajinská analýza čerpá informace z nespolehlivého zdroje. Jde prý o „falešné obvinění“ a o „špinavou hru ruských služeb“.
21. 11. 2023|
Důlní neštěstí v Kazachstánu má už 45 obětí. Jeden horník se stále pohřešuje
Počet obětí požáru uhelného dolu Kostěnko u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se nadále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 18:01|
Tři desítky horníků zahynuly při důlním neštěstí v Kazachstánu
Nejméně 32 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdejší úřady. V dole bylo v době neštěstí 252 horníků, z nichž 205 se podařilo dostat na povrch. Po dalších se pátrá. Zatím není jasné, co neštěstí způsobilo.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 12:39|
Fiala přivítal premiéra Uzbekistánu. Česko má zájem o tamní uran a měď
Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ráno ve Strakově akademii předsedu uzbecké vlády Abdullu Aripova. Po jednáních, v nichž se probírala hospodářská spolupráce a kterých se účastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), oba premiéři odjeli do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh. Ve středu Fiala s Aripovem zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 13:59|jch
Burger King navzdory slibům dále podniká v Rusku. Západní zboží se na tamní trh dostává i přes třetí země
Ruská agrese na Ukrajině vyhnala z ruského trhu stovky zahraničních společností, mezi nimi McDonald's, Starbucks nebo KFC. Před více než rokem se mezi tyto značky nedostupné v Rusku slíbil zařadit také Burger King, podle BBC ale v zemi dále podniká. Další západní zboží, včetně výrobků firem, které z Ruska odešly, se na tamní trh dostává z třetích zemí. Kyjev vyzývá k dalším sankcím.
4. 10. 2023|
Zemřít v zákopu kvůli ambicím jednoho šílence? Rozhodně ne, říkají ruští dezertéři
V Rusku jsou označováni za zrádce, rodina se jich zřekla, ale svůj postoj k válečnému konfliktu by nezměnili. I proto, že na vlastní oči viděli, co se na frontě ve jménu „speciální vojenské operace“, jak Kreml oficiálně nazývá svou agresi, děje. Ruská nezávislá zpravodajská stanice iStories hovořila s několika dezertéry, kterým jejich svědomí nedovolilo dále bojovat na Ukrajině, kam se původně přesunuli v únoru loňského roku na tréninkové cvičení.
23. 8. 2023|
Jednou vystřelí a jdou na frontu. Ruští dezertéři popisují chaos a nelidské zacházení
Ruskou federaci podle tamních lidskoprávních organizací nadále opouštějí tisíce mužů. Snaží se tím vyhnout možnému odvodu do armády a následnému zapojení do války na Ukrajině. Odvedenci mnohdy neprojdou ani základním výcvikem. V médiích se také objevují zprávy o nelidském zacházení s novými vojáky od ruských velitelů.
19. 7. 2023|Matěj Lucovič
Blažek souhlasí s vydáním údajného vora v zakoně Omarova do USA
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podepsal souhlas s vydáním gruzínského občana Polada Omarova do USA, píše Právo. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. Předání by se mělo uskutečnit v řádu dnů, uvedl deník.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:59|
Norsko objevilo obří naleziště fosfátů. Je v něm stejně zásob, jako má zbytek světa dohromady
Obrovské podzemní naleziště vysoce kvalitních fosfátů v Norsku, které je označováno za největší na světě, je podle společnosti, která ho využívá, dostatečně velké na to, aby uspokojilo světovou poptávku po hnojivech, materiálech nutných pro výrobu solárních panelů a baterií do elektromobilů nejméně na příštích sto let.
3. 7. 2023|
EU schválila jedenáctý balík sankcí proti Rusku, cílí i na obcházení ropného embarga
Země Evropské unie formálně přijaly jedenáctý balík sankcí proti Rusku, jehož cílem je především znemožnit Moskvě obcházení dříve zavedených omezení, informovala o tom Rada EU. Unijní země budou nově moci zakázat přístup do svých přístavů lodím, které tajně převážejí ruskou ropu. V krajním případě hodlá EU omezit vývoz vojensky využitelných technologií do zemí, které je budou poskytovat Rusku. Unie také zakáže vysílat na svém území dalším pěti ruským televizním stanicím.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:11|
Česko chce s Moldavskem prohlubovat spolupráci v obraně, řekl Fiala v Kišiněvě
Česká republika má zájem prohlubovat s Moldavskem spolupráci v obranném průmyslu, prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS) po jednáních s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a premiérem země Dorinem Receanem. Česká republika tak například plánuje otevřít kancelář vojenského přidělence v Kišiněvě, přiblížil předseda vlády.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 13:00|
Lukašenko hraje s jadernou kartou a stále víc sklouzává do ruského sevření
Sotva překonal neznámé onemocnění, začal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko znovu hrát s jadernou kartou. Vojenští odborníci však upozorňují, že zdaleka nejde o tak silnou kartu, jak by se mohlo zdát. Politologové pak dodávají, že jeho už tak značná závislost na Moskvě se tím bude ještě zvyšovat. Podle některých dokonce natolik, že Bělorusko může ještě v tomto desetiletí dojít z nadstandardních integračních vazeb se svým mocným sousedem až do stavu úplného pohlcení Ruskem.
29. 5. 2023|
Soud připustil vydání takzvaného vora v zakoně do USA, Gruzie i Kazachstánu
Vydání gruzínského občana Polada Omarova do USA, Gruzie i Kazachstánu je přípustné. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. Rozhodnutí není pravomocné, musí ho ještě potvrdit Vrchní soud v Praze. Spojené státy označují Omarova za takzvaného vora v zakoně, tedy vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin. USA podle dřívějších informací médií žádají o jeho vydání kvůli podezření, že byl součástí spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou.
25. 5. 2023|
Západ chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se i na Čínu, která mu pomáhá s jejich obcházením
Čína už několik měsíců pomáhá obcházet Rusku sankce, které na něj uvalily Spojené státy či Evropská unie (EU). Moskvě dodává mimo jiné technologie využitelné k civilním, ale i vojenským účelům. A přes Hongkong dokonce proudí citlivé zboží západní výroby. Unijní sedmadvacítka proto chystá další zostření sankcí. Nové balík naopak ve čtvrtek oznámily Spojené státy, krátce před začátkem summitu G7 v Japonské Hirošimě.
18. 5. 2023|Matěj Lucovič
Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika
Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|
EU má na stole nový sankční balík. Chce zamezit obchodování s Ruskem přes Čínu nebo Kazachstán
Evropská unie jedná už o jedenáctém sankčním balíku. Ten by měl zamezit obcházení dosavadních sankcí namířených proti Rusku. Jde například o vývoz do třetích zemí, jako je Čína nebo Kazachstán, přes které se pak embargované zboží dostává právě do Ruska. Česko zavedení nových opatření podporuje.
16. 5. 2023|
Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice
Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|
Lukašenko slavil konec války v Moskvě, v Minsku už nepromluvil. Média spekulují o nemoci
Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se po boku ruského prezidenta Vladimira Putina účastnil moskevských oslav konce druhé světové války, jeho program byl ale redukovaný a po přeletu do Minsku navzdory očekávání nepronesl projev k domácímu publiku. Média nyní – i s ohledem na zveřejněné záběry – spekulují o jeho špatném zdravotním stavu.
9. 5. 2023|Matěj Lucovič
Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala
Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|
Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý
Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|
Rusko uvádí, že otestovalo balistickou střelu s doletem 11 tisíc kilometrů
Rusko v úterý otestovalo mezikontinentální balistickou raketu, napsala s odvoláním na ruské ministerstvo obrany ve středu agentura TASS s tím, že se test v Astrachaňské oblasti zdařil, když raketa zasáhla „simulovaný cíl“ v Kazachstánu.
12. 4. 2023|
Putin je izolovaný a paranoidní, tvrdí zběhlý člen ochranky. Ruský vůdce odmítá mobil a jezdí obrněným vlakem
Ze šéfa Kremlu Vladimira Putina se stal paranoidní muž, který nepoužívá internet ani mobilní telefon a sleduje pouze ruskou státní televizi. V rozhovoru pro nevládní organizaci The Dossier Center (DC) to uvedl uprchlý člen ochranky ruského prezidenta Gleb Karakulov. Putin se podle něj stále bojí covidu a místo letadla volí raději obrněný vlak. To, že zběhlý kapitán Federální ochranné služby (FSO) skutečně sloužil v Putinově blízkosti, ověřili kritici Kremlu i agentura AP.
5. 4. 2023|
Poškozený Sojuz přistál v kazašské stepi. Vracel se bez posádky kvůli poškození meteoritem
Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi jen necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeorit, který způsobil únik chladicí kapaliny, a vracelo se tak bez posádky.
28. 3. 2023|
Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví
Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.
21. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 00:03|