TÉMA

Jižní Korea

Kim Čong-un dohlédl na cvičení dělostřelectva se „supervelkými“ odpalovacími zařízeními
Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí dohlížel na cvičení dělostřeleckých jednotek na západě země. Podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA jsou „nově vybavené supervelkými“ odpalovacími zařízeními. Odehrálo se v době návštěvy Jižní Koreje americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.
před 2 h hodinami|ČTK
Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu
Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|ČT24
Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni
Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|ČTK
Konec nostalgie, zní z KLDR. Napětí a obavy z konfliktu mezi Korejemi rostou
Na Korejském poloostrově to zase jednou vře. Pchjongjang zostřuje rétoriku vůči jižnímu sousedovi a diktátor Kim Čong-un vydává příkazy k přípravám na válku, zatímco zpřetrhává diplomatické kanály a strhává pomníky jednoty korejského národa. Region se může stát dalším ohniskem nestability a tamní situaci sledují všichni významní hráči.
3. 2. 2024|Adam Musil
Kim Čong-un vyzval k přípravě na válku. Jihokorejci zaznamenali odpal několika raket
Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 22:29|ČTK
Velká Británie zmapovala severokorejské dodávky do Ruska. Bude se jimi zabývat i OSN
V únoru plánuje expertní panel Organizace spojených národů vydat první zprávu o dodávkách severokorejské munice do Ruska, kterou podle Kyjeva i Washingtonu Moskva nasazuje ve válce proti Ukrajině. Vývoz zbraní z KLDR zakazuje několik rezolucí Rady bezpečnosti, jíž je Moskva stálým členem. Důkazy o severokorejských zásilkách na ruský Dálný východ se množí od října minulého roku. Ty poslední dodala OSN Velká Británie tento týden.
25. 1. 2024|ČT24
Video ukazuje, jak Severní Korea trestá studenty. Za šíření „prohnilé kultury“ dostali roky nucených prací
Jihokorejští aktivisté zveřejnili video, na kterém severokorejské úřady odsuzují dva šestnáctileté studenty k dvanácti letům nucených prací. Provinili se tím, že se dívali na filmy vyrobené v sousední demokratické zemi. To je v totalitní KLDR zakázáno, stejně jako veškerá produkce jihokorejského zábavního průmyslu. Jde o případ z roku 2022, jeden z jihokorejských think-tanků se k záběrům dostal teď a předal je britské BBC. Pravost záběrů nelze nezávisle ověřit.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:11|Tamara Kejlová, ČTK
KLDR testovala systém podmořských jaderných dronů. Soul hrozí „drtivou odpovědí“
Severní Korea oznámila, že u východního pobřeží provedla test svého podmořského systému „Heil-5-23“. Podle agentury Reuters se pod názvem skrývají podvodní útočné drony schopné nést jaderné zbraně. Pchjongjang zkouškou reagoval na společné námořní cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska, které se konalo tento týden. Soul severokorejský test označil za provokaci.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:07|ČTK
Jižní Korea jako nepřítel číslo jedna. Pchjongjang chce zlikvidovat i přeshraniční železnici
Severní Korea zrušila vládní úřady, které mají na starosti vztahy s Jižní Koreou, včetně záležitostí sjednocování a mezikorejského turistického ruchu. Vůdce KLDR Kim Čong-un kromě toho vyzval parlament k přijetí ústavního dodatku, jenž by Jižní Koreu označil za striktně oddělenou zemi a nepřítele číslo jedna. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na severokorejská státní média.
16. 1. 2024|ČTK
Chov psů na maso v Jižní Koreji skončí. Většina společnosti už staletou tradici opustila
Jihokorejský parlament v úterý drtivou většinou 208 hlasů ku nule (dva poslanci se zdrželi hlasování) schválil zákaz prodeje psího masa. Od roku 2027 tak skončí staletí trvající tradice, která byla pod rostoucím tlakem veřejnosti.
9. 1. 2024|ČT24
KLDR ostřelovala námořní nárazníkové pásmo, Soul evakuoval ostrov
Severní Korea v pátek odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou na dvě stě dělostřeleckých granátů. Podle tiskových agentur to uvedla jihokorejská armáda. Soul nařídil evakuaci ostrova Jeonpchjong, který se nachází deset kilometrů od severokorejských hranic. Jihokorejská armáda později uvedla, že v oblasti po severokorejské střelbě provedla odpovídající cvičení s ostrou municí.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 13:39|ČTK, ČT24
Lídr jihokorejské opozice I Če-mjong byl napaden, útočník ho bodl do krku
Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga bodl útočník do krku, když byl na návštěvě ve městě Pusan na jihovýchodě země. Politik byl s krvácivým zraněním letecky přepraven do nemocnice v Soulu, kde podstoupil operaci. V současné době je při vědomí na jednotce intenzivní péče, informoval podle agentury Reuters mluvčí I Če-mjongovy strany. Útočníka na místě zadržela policie. I Če-mjong je předsedou Korejské demokratické strany, kterou připravuje na dubnové parlamentní volby, připomněla stanice CNN.
2. 1. 2024|ČTK
Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé
Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|ČTK
Na Korejském poloostrově roste napětí. Kim Čong-un mluví o schopnosti „vést plnohodnotnou válku“
Vůdce KLDR Kim Čong-un vyzval severokorejskou armádu, aby byla připravena reagovat na provokace ze strany nepřátel. V pátek to podle agentury Reuters uvedla severokorejská státní média. Na Korejském poloostrově se znovu zvýšilo napětí poté, co KLDR vypustila v listopadu na oběžnou dráhu svou špionážní družici.
1. 12. 2023|
Suchý zápal plic se po Číně šíří i v Evropě. Případů přibývá ve Francii i Nizozemsku
Čína se už několik týdnů potýká s velkým množstvím dětských hospitalizací. Podle vyjádření, které na konci minulého týdne poskytla Světové zdravotnické organizaci, jsou způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae, která způsobuje nemoc nazývanou suchý nebo také studený zápal plic. Tento týden informují o zvýšené nemocnosti tímto patogenem už i evropské státy.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 19:50|
Pchjongjang poslal na hranici s Jižní Koreou těžce ozbrojené vojáky
Severní Korea rozmístila těžce ozbrojené vojáky na strážních stanovištích u hranic s Jižní Koreou v reakci na pozastavení vojenské dohody mezi oběma zeměmi. Informovala o tom v pondělí agentura Jonhap s odvoláním na armádu.
27. 11. 2023|
Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici
Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|
Dostavba Dukovan má pomoci z jádra udělat hlavní zdroj české energie
Stavební firmy podávají své finální nabídky na vybudování nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany, projekt by se měl stát nejvyšší investicí České republiky v její novodobé historii. Cena nového reaktoru se totiž zřejmě vyšplhá až do výše zhruba 160 miliard korun v cenách z roku 2020, uvedli zástupci vlády i energetické společnosti ČEZ. Přesná cena nicméně bude známa až po skončení soutěže. Dostavba Dukovan je přitom součástí Státní energetické koncepce (ASEK), která chce z jaderné energetiky učinit hlavní zdroj elektrické energie.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 19:10|
Ve světě vzniká šedesát nových jaderných reaktorů, v Evropě jednotky
Svět postupně zvyšuje svou výrobní kapacitu jaderné energie, v současnosti se po celé planetě pracuje na šedesáti nových jaderných reaktorech. V Evropě staví Francie či Británie, čtyři reaktory připravuje Turecko, první z nich má spustit ještě letos. Plány má také Ukrajina, ale kvůli ruské invazi je musela pozdržet. Naopak třeba Německo od jádra couvá.
31. 10. 2023|jch
Americká armáda zadržela vojáka, který uprchl do KLDR, dle AP čelí osmi obviněním
Americká armáda zadržela vojína Travise Kinga, který v létě uprchl do Severní Koreje. Agentura AP s odkazem na dva nejmenované představitele uvedla, že jej armáda obviní z dezerce a držení dětské pornografie.
20. 10. 2023|Matěj Lucovič
Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí
Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.
17. 10. 2023|
KLDR vyhostila amerického vojáka, který v létě přešel hranici z Jižní Koreje
Severní Korea vyhostila amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci bez povolení překročil demarkační linii mezi KLDR a Jižní Koreou. Ve středu o tom informovala televize CNN s odvoláním na severokorejskou státní agenturu KCNA. Agentura AP s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že už byl předán americké straně a je nyní v Číně. Podle večerních zpráv je voják již na cestě do Spojených států.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 19:57|
Kapitán lodě na Dunaji dostal 5,5 roku vězení. Nehoda s desítkami obětí otřásla Maďarskem
Maďarský soud poslal na 5,5 roku za mříže ukrajinského kapitána Jurije Čaplinského, který je zodpovědný za potopení výletní lodi na Dunaji v Budapešti v roce 2019. Neštěstí se stalo, když jeho loď narazila do menšího plavidla. Na palubě tehdy zemřelo 26 jihokorejských turistů a dva členové posádky z Maďarska. Jednalo se o nejhorší říční neštěstí na Dunaji za více než půlstoletí.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 10:41|
Pavel odlétá na Valné shromáždění OSN. Očekává tam i „konfrontační okamžiky“ na téma konflikt na Ukrajině
Prezident Petr Pavel před odletem do Spojených států na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku řekl, že předpokládá, že tam bude mnoho příležitostí hovořit o ruské vojenské invazi na Ukrajinu. Očekává na toto téma i konfrontační okamžiky. Uvedl také, že bude usilovat o podporu českého nestálého členství v Radě bezpečnosti této organizace.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 16:50|