TÉMA

Zima

Leckde sněží. Chladno povládne Česku až do příštího týdne

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci na pátek, neděli a pondělí budou mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Zima může poškodit zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.
26. 3. 2024|

Sníh roztál, silnice u přehrady Souš zůstává zavřená. Ještě by mohl napadnout, obávají se silničáři

Silnice, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách, zůstává zavřená. Liberečtí krajští silničáři ji zavírají vždy, když nasněží – kvůli ochraně pitné vody ji nemohou v zimě udržovat. Nyní už jsou sněhu jen nepatrné zbytky, přesto zůstává nad Desnou spuštěná závora, která brání průjezdu. Silničáři to vysvětlují předpovědí počasí, podle níž by ještě mohlo nasněžit. Pro řidiče to znamená, že když jedou třeba z Tanvaldu nebo Harrachova do Hejnic či Frýdlantu, výrazně si zajedou. Horskou silnici využívají turisté, ale i lidé, kteří jezdí do práce či za příbuznými.
21. 3. 2024|

Letošní zima může být jedna z nejteplejších v dějinách měření, předpokládají klimatologové

Letošní zima by mohla být podle odhadů klimatologů jednou z nejteplejších, více při ní pršelo a sníh tál. Začátek prosince byl studenější než dlouhodobý normál, celkově byl ale tento měsíc teplejší, než bývá zvykem. Leden byl průměrný a teploty v první polovině února jsou zatím vysoce nadprůměrné. Tento měsíc ale zatím neskončil, upozornil Peter Huszár z Katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.
16. 2. 2024|

Před pětadevadesáti lety sevřela Československo zima tisíciletí. Teplota klesla až 42 stupňů pod nulu

Zima roku 1929 byla ta nejhorší, jakou Československo zažilo – 11. února to je přesně 95 let, kdy byl v Litvínovicích u Českých Budějovic naměřen absolutní rekord minimální teploty vzduchu na území Česka, a to minus 42,2 stupně Celsia. Na základě statistické analýzy českobudějovické teplotní řady meteorologové odhadují, že pravděpodobnost výskytu tak nízké teploty je jednou za tisíc let.
11. 2. 2024|

Hrozí, že bez sněhu zůstane polovina ski areálů v Evropě

Uplynulých dvanáct měsíců bylo o víc než jeden a půl stupně teplejších než v době před začátkem průmyslové revoluce. Je to vůbec poprvé, kdy se globální teplota za celý rok dostala nad tuto hranici. S extrémy v počasí byli lidé konfrontováni celý minulý rok a nyní oteplování potvrzují i data. Od začátku roku je také možné sledovat to, že po ochlazení sotva na průměrné teploty následuje prudká obleva. Sníh, jako viditelný symbol zimy, je tak v přírodním stavu jen v nejvyšších polohách hor. S jeho nedostatkem se aktuálně potýkají i v Alpách. Detailní snímky z družice ukazují, že údolí jsou často úplně bez sněhu a podle odhadů bude při celkovém oteplení o dalšího půl stupně bez přírodního sněhu až polovina všech ski areálů v Evropě.
8. 2. 2024|

Na západě Čech mohou být v noci mrznoucí mlhy, během soboty bude v části Česka ještě větrno

Na západě Čech se v noci a v neděli dopoledne mohou tvořit mrznoucí mlhy, případně slabá námraza. Vliv na to bude mít postupné slábnutí větru. Na východě Čech a v severozápadní polovině Moravy a Slezska má v sobotu ale stále hodně foukat. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 1. 2024|

Přituhne. Na severozápadě Čech může být v noci až minus dvanáct stupňů

V severozápadních Čechách mohou v noci na neděli teploty klesat pod minus dvanáct stupňů Celsia, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil i na to, že v pondělí se zejména ve východní polovině republiky mohou objevit mrznoucí srážky a ledovka. Ve Frýdlantském výběžku, na severní Moravě a ve Slezsku bude foukat silný vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů v hodině.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 11:48|

V Rusku přibývá havárií na energetické infrastruktuře, tisíce obyvatel jsou v mrazech bez tepla

Tisíce Rusů jsou během letošní zimy, kterou doprovázejí silné mrazy, bez dodávek tepla, neboť přibývá havárií komunálních zařízení. Může za to zastaralá infrastruktura a nedostatek peněz na její opravu. Do podobné situace se přitom snaží uvrhnout Ukrajince ruská armáda svými útoky na energetiku. Také Evropě Kreml před rokem vyhrožoval krutou zimou, když varoval, že pozastaví dodávky plynu.
16. 1. 2024|

Sever Spojených států svírá mráz. Sněhová bouře připravila o elektřinu statisíce lidí

Americkým Středozápadem během noci na sobotu postupovala sněhová bouře, která podle monitorovacího serveru PowerOutage připravila o přístup k elektřině nejméně 368 tisíc odběratelů. Přiměla také aerolinky napříč celými Spojenými státy zrušit až 7600 letů, informovala agentura AP. Severní státy Montana, Severní Dakota i části Wyomingu se až do neděle budou potýkat s extrémně nízkými teplotami sahajícími až k minus čtyřiceti stupňům Celsia, napsal list The New York Times.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 19:30|

Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.
8. 1. 2024|

Česko čekají mrazivé dny a noci. Do Evropy pronikne ledový vzduch ze severu

O víkendu se prudce ochladí. Od neděle budou panovat celodenní mrazy, v noci teploty klesnou až k patnácti stupňům pod nulou. Během týdne se pak ale začne pomalu oteplovat.
3. 1. 2024|

Bílé Vánoce v Česku nebyly už třináct let. Praha je zažila za poslední půlstoletí jen dvakrát

Na Adama a Evu čekejte oblevu. Tak zní jedna z velmi známých pranostik, která si všímá výskytu teplejšího počasí během vánočních svátků. Ostatně sousloví „vánoční obleva“ se v médiích vyskytuje velmi často a samozřejmě o ní mluví občas i meteorologové. Jak to s ní ale je? A opravdu o Vánocích teplejší perioda přichází tak často?
25. 12. 2023|

Ukrajinské vesnice se připravují na tuhou zimu. Humanitární organizace rozvážejí palivo či pitnou vodu

Teploty na Ukrajině na řadě míst sahají pod bod mrazu. Pro mnoho obyvatel vesnic poničených ruskou agresí to znamená potíže. Milionům lidí musí pomáhat humanitární organizace. V Dněpropetrovské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
16. 12. 2023|

168 hodin: Najít zázemí pro bezdomovce na vozíku je těžké. Ubytovny mají schody, nebo dlouhé pořadníky

Mezi lidmi bez domova je mnoho těch, kteří mají závažný zdravotní handicap. Někteří jsou odkázáni na invalidní vozík. Najít pro ně ubytování je těžké. Klasické ubytovny a azylové domy je většinou ubytovat nedokážou – nejsou bezbariérové a nemají potřebný personál. Existují sice specializované ubytovny, ale těch je málo. A tak musí vozíčkáři bez domova často nocovat v mrazivých dnech na ulici. Pro 168 hodin s nimi natáčela Darina Vlková.
11. 12. 2023|

Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|

Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí

Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.
7. 12. 2023|

Víkend přinese oteplení, v příštím týdnu mohou teploty vystoupat k deseti stupňům

V Česku se o víkendu oteplí, denní teploty v průměru vyšplhají nad nula stupňů Celsia. I tak ale bude v noci stále mrznout. O víkendu by mělo sněžit nebo pršet, při mrznoucím dešti pak hrozí tvorba ledovky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výraznější oteplení očekávají meteorologové v příštím týdnu, v Čechách až k deseti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji.
7. 12. 2023|

Sníh v kupé, cestující v kabátech. Silné mrazy zkomplikovaly jízdu některými vlaky

Mrazy komplikují cestování po železnici. Některé vlaky kvůli nízkým teplotám vůbec nevyjely, jiné soupravy mají problémy s topením. Výměna poškozených dílů přitom může trvat i delší dobu. U spojů placených z veřejných rozpočtů za to dopravci dostávají pokuty.
7. 12. 2023|

Na zledovatělých chodnících hrozí úrazy, poranění lidé mohou žádat náhradu škody u správců komunikací

Po celém Česku jsou sice v terénu stovky pracovníků technických služeb a správy komunikací, kteří pracují na chodnících pokrytých sněhem a ledem, uklidit všechny cesty pro pěší se jim ale nedaří. Nemocnice se v těchto dnech plní lidmi, kteří se po pádu na zasněženém terénu nebo ledových zmrazcích zranili. Lékaři ošetřují hlavně pohmožděniny, vymknuté kotníky a zlomeniny. Nejohroženější jsou přitom senioři.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 22:39|

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|

Lůžka pro lidi bez domova jsou kvůli mrazům plná. Organizace nabízejí alespoň židli v teple

V Česku udeřily silné mrazy. Spolu s nimi nastávají problémy hlavně pro lidi bez domova. Noclehárny jsou mnohde navíc právě kvůli velmi nízkým teplotám už plné. Organizace proto nabízejí takzvané teplé židle – tedy možnost přečkat noc sice vsedě, ale v teple.
4. 12. 2023|

V Krkonoších zavřeli 19 cest. Vedou přes obory, kde na zimu zavírají jeleny, aby neničili lesy

V Krkonošském národním parku (KRNAP) začal platit dočasný zákaz vstupu na devatenáct lesních cest kvůli přezimování jelení zvěře, a to do 30. dubna. K přezimování jelení zvěře slouží na území KRNAP osmnáct přezimovacích obor a krmelišť, jsou většinou v údolích. Na české straně Krkonoš žije šest set padesát jedinců jelena lesního.
1. 12. 2023|

Víkend bude mrazivý, může nasněžit i přes třicet centimetrů

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu. Za pátek a sobotu může na většině území napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, čeká se tam maximálně 15 centimetrů nového sněhu. Na mnoha místech se pak budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. Ani přes den teploty o víkendu nevystoupají nad nula stupňů Celsia, v noci se dostanou až k minus devíti stupňům Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a aktuálního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na Facebooku.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 12:21|