TÉMA

Evropská unie

Danko odstoupil ze slovenských prezidentských voleb
Šéf vládní Slovenské národné strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb, jejichž první kolo bude v zemi v sobotu. Danko zároveň podpořil v průzkumech třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory. Krok Danko a Harabin na pondělní společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|ČTK, ČT24
Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma
Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
včera|ČT24
Česko hledá cestu, jak zabavit ruské majetky. Většina politiků chce celoevropské řešení
Vládní strany diskutují o návrhu, který by umožnil v Česku zabavovat nemovitosti Ruské federace. Většina politiků včetně těch opozičních však prosazuje řešení na úrovni celé Evropské unie. Shoda v Bruselu na nové legislativě zatím není.
17. 3. 2024|ČT24
První humanitární pomoc z kyperské lodi dorazila na břeh Pásma Gazy
Posádka první lodi s humanitárními zásobami, která plula novým námořním koridorem z Kypru do Pásma Gazy, dokončila vykládání. V sobotu ráno o tom informovala agentura AFP. Podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu zorganizovala, jde o dvě stě tun potravin. Vyplutí druhé lodi s pěti sty tunami zásob, především cukru, mouky, těstovin a mléka, se očekává ještě během soboty. Se shazováním zásob z letadel mezitím v sobotu začalo německé letectvo, informovala agentura DPA.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 12:51|ČTK
Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem
V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|ČT24
Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil
Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|ČT24
Evropská komise vyhověla zemědělcům. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky
Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:57|ČTK
Evropská komise vyčlení 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU
Evropská komise (EK) vyčlení 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. V prohlášení informovala, že cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tím zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu. Finance získají také dvě české společnosti, oznámilo ministerstvo obrany.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:47|ČTK
Na mezinárodní scéně silný politik, na domácí půdě ale Tusk čelí kritice i sporům v koalici
Od nástupu vlády Donalda Tuska uplynuly tři měsíce a nový kabinet již obrátil kormidlem zahraniční politiky, oznámil plán na odvolání padesátky velvyslanců jmenovaných předchozí vládou a v Bruselu usilovně jedná o odblokování miliard z unijních fondů. Přes trvající spor s Kyjevem o obilí vyzývá k podpoře Ukrajiny a aktivně zbrojí. I na domácí scéně provedl nový polský premiér výrazné změny, čelí ale kritice třeba za dosud chybějící reformu potratů nebo za plán vrátit DPH na potraviny.
14. 3. 2024|ČT24
Plomby z amalgámu nahradí bílé, za něž se bude připlácet i u zubařů, kteří mají smlouvu s pojišťovnou
Zubní plomby z amalgámu skončí v půlce roku 2026. Je to přitom jediná výplň, kterou proplácí zdravotní pojišťovny a lidé ji tak mají zdarma. Amalgám nahradí bílé plomby, které si teď pacienti hradí celé. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, podle které by pojišťovny platily nejmíň 40 procent ceny. Stomatologická komora ale upozorňuje, že řada lidí na to nebude mít a obává se zhoršení zubního zdraví.
14. 3. 2024|ČT24
Při pokusu překonat Středozemní moře zemřelo několik desítek migrantů, uvádějí přeživší
Až šedesát lidí zemřelo při pokusu překonat Středozemní moře mezi Libyí a Itálií, tvrdí přeživší migranti, které ve středu zachránila po sedmi dnech na moři loď neziskové organizace, informovala agentura Reuters. Organizace SOS Méditerranée zachránila pětadvacet lidí ve velmi špatném stavu, dva z nich upadli do bezvědomí a byli helikoptérou dopraveni do sicilské nemocnice.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:01|ČTK
Čeští zemědělci se 20. března připojí k evropským protestům. Chystají jízdy po celé republice
Čeští zemědělci budou 20. března protestovat. Připojí se k celoevropským farmářským demonstracím. Po celé republice se uskuteční jízdy traktorů a další techniky, budou i na hranicích. Oznámil to předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, který není spokojen s tím, co na podporu odvětví schválila vláda. Hodnotí sice změny jako posun správným směrem, k výraznému zlepšení situace českých farmářů podle něj ale nepřispějí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) farmáře vyzval, aby při protestech neblokovali dopravu.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 16:52|ČTK
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence, jsou první svého druhu na světě
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 23:09|ČTK
Europoslanci schválili emisní normu Euro 7. Automobilkám dá více času připravit se na přísnější pravidla
Členové Evropského parlamentu (EP) ve středu schválili novou emisní normu Euro 7. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. I české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla. Nařízení zcela nově zavádí opatření zaměřená na snížení emisí z pneumatik a brzd a na zvýšení životnosti baterií.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:56|ČTK
Emisní normy Euro vládnou silnicím od roku 1992. Ve srovnání s Amerikou a Čínou jsou měkčí
Emisní norma Euro 7 je definitivně schválena. Jsou to evropská pravidla, která se týkají emisí osobních vozů, pro nákladní auta a autobusy platí jiné normy, a jak název napovídá, je to sedmá (ve skutečnosti spíše osmá) verze – sedmé (či osmé) zpřísnění. Počátky přípravy pravidel pro emise, se nesly prakticky v celospolečenské shodě, že je potřeba s tím, co čoudí z výfuků, něco udělat. Postupně ale vyvolávaly nové verze čím dál větší odpor a u „sedmičky“ nakonec prošla podstatně mírnější varianta oproti tomu, s čím původně přišla Evropská komise.
13. 3. 2024|Milan Dolejší
Europoslanci schválili plán, který do roku 2030 počítá s nulovými emisemi nových budov
Evropský parlament v úterý přijal plán na zvýšení energetické účinnosti budov. Vyžaduje, aby nové budovy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy už od roku 2028. Od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. V případě hybridních systémů vytápění, které kombinují kotel například s tepelným čerpadlem, budou finanční pobídky možné i nadále, uvádí tisková zpráva EP.
12. 3. 2024|ČTK
Čtvrtstoletí Česka v NATO. Ruská agrese vede Alianci k posilování
Česká republika vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO) přesně před 25 lety, 12. března 1999. Důležitost členství vyniká v posledních letech zvlášť s ohledem na obnovené imperialistické snahy Kremlu, v jehož sféře vlivu se české území spolu s mnoha dalšími zeměmi střední a východní Evropy nacházelo. NATO v reakci na ohrožení bezpečnostního řádu ve světě nevídaně posiluje a rozšiřuje svůj vliv.
12. 3. 2024|Jakub Chodil
Obsáhlá zpráva EU varuje před extrémně nákladnými dopady změn klimatu. Opatření nedrží krok s riziky, varuje
Evropská unie zveřejnila svou první zprávu o tom, jak změny klimatu ovlivní kontinent. Rozsáhlý materiál varuje před obrovskými ekonomickými škodami, které globální oteplování už způsobuje, a nastiňuje, jak se ještě mohou zvýšit.
11. 3. 2024|Tomáš Karlík
Příští týden se ukáže, zda budou protesty zemědělců pokračovat, řekl Pýcha. Prouza pro ně nevidí věcný důvod
Nespokojení zemědělci protestovali v Praze třikrát během krátké doby. Příští týden by se pak mělo po jednáních s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) rozhodnout, zda budou v protestech dál pokračovat, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu a obchodu Tomáš Prouza se domnívá, že pro protesty není žádný věcný důvod a jde o nátlakovou politiku.
10. 3. 2024|ČT24
Dvě firmy z holdingu Agrofert dostaly dotace, které stát dříve zamítl
Stát vyplatí evropské dotace v celkové výši přes dvanáct milionů korun společnostem Fatra a Primagra ze skupiny Agrofert. Upozornil na to iRozhlas. Dříve ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo dotace proplatit v souvislosti s prověřováním střetu zájmů Andreje Babiše, v jehož svěřenských fondech Agrofert je a který byl předsedou vlády. Změnu úřad zdůvodnil tím, že firmy z Agrofertu uspěly v některých soudních sporech, v nichž se ohrazovaly proti zamítnutým dotacím.
10. 3. 2024|ČTK
Rok Petra Pavla na Hradě
Prezident Pavel má za sebou první rok v úřadu. V rozhovoru pro ČT nevyloučil další kandidaturu
Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V exkluzivním rozhovoru pro ČT řekl, že se chce dál soustředit na priority, které si na začátku určil, tedy na funkční Ústavní soud, dobrou komunikaci s dalšími ústavními činiteli nebo na prozápadní zahraniční politiku. Zároveň také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí mandát obhájit. Petr Pavel také prozradil, že po jednání s vládou a opozicí vidí možnost, že by se strany mohly shodnout na důchodové reformě. Prezident také opět podpořil zavedení eura v Česku. Rozhovor s prezidentem a první dámou vedl Michal Kubal.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:12|ČT24
Jinou možnost naše vláda neměla, říká k roztržce Vystrčil. Přestaňme už mentorovat Slováky, oponuje Vondráček
„Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet. „Přestaňme už mentorovat Slováky, přestaňme si říkat, co je pro ně dobré nebo ne,“ reagoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Obě vlády si prý měly neshody vyříkat, uvedl v Událostech, komentářích.
8. 3. 2024|Matěj Lucovič
Fiala protest farmářů označil za vydírání, ustupovat nehodlá. Vláda nám působí potíže, říká Doležal
Pokud se neprotestuje, o problémech zemědělců se nemluví, poznamenal ke čtvrtečnímu protestu farmářů prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. To je podle něj hlavním důvodem, proč traktory opět vyjely do ulic. „Je nám líto, jestli působíme Pražanům potíže, nicméně my je zažíváme od vlády,“ podotkl. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) si je kabinet problémů farmářů vědom, prohlášení o tom, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory, ho mrzí. Premiér Petr Fiala (ODS) protest označil za vydírání, kabinet podle něj tlaku ustupovat nebude.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 22:03|ČT24, ČTK
Česko nabídne víc stipendií pro studium na elitní škole. Slibuje si od toho posílení vlivu v Evropě
Česko rozšiřuje počet stipendií pro zájemce o studium na College of Europe. Prestižní univerzitou v belgických Bruggách prošli významní politici, byznysmeni i diplomaté. Stát nově zaplatí roční magisterský program pěti lidem v rámci širší strategie posílení vlivu země v evropských institucích.
6. 3. 2024|ČT24