TÉMA

Pákistán

Firma chtěla bez povolení vyvézt do Pákistánu vrtné hlavice, soud jí uložil podmínku

Krajský soud v Brně v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný trest. Firma chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení vrtné hlavice, které spadají do zboží takzvaného dvojího užití, šlo by je totiž použít i při výrobě jaderných zbraní. Firmu soud potrestal propadnutím věci, o dotyčné vrtné hlavice tak přišla, podmíněný trest soud uložil jednatelce ruského původu Irině Iščukové. Žena dříve vinu popřela, za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití jí hrozilo až osm let vězení. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce ženy i zmocněnec firmy se odvolali.
16. 4. 2024|

Pákistán zasáhly deště. Úřady hlásí desítky obětí po záplavách a sesuvech půdy

V Pákistánu zemřelo nejméně 29 lidí a 50 jich bylo raněno kvůli silným zimním dešťům, které se v uplynulých 48 hodinách přehnaly celou zemí a způsobily zřícení několika domů a sesuvy půdy. Zvláště zasažený je severozápad země. Pákistán se zároveň potýká se silným sněžením, informovala v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady. Ty zrazují turisty od pobytu na severu země, kde minulý týden kvůli vydatným dešťům uvázlo několik cestovatelů.
3. 3. 2024|

Pákistán má po povolební nejistotě nakročeno k vládě

Strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa a Pákistánská lidová strana (PPP) v úterý večer oznámily, že se dohodly na vytvoření koaliční vlády. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž strany prozatím ukončily nejistotu ohledně příštího kabinetu po nedávných parlamentních volbách, ve kterých žádné politické uskupení nezískalo většinu.
13. 2. 2024|

Ve volbách v Pákistánu zvítězili spojenci vězněného expremiéra Chána, většinu ale nemají

Více než šedesát hodin po uzavření volebních místností skončilo v Pákistánu sčítání hlasů po čtvrtečních parlamentních volbách, v nichž podle konečných výsledků zvítězili nezávislí kandidáti sdružení kolem vězněného bývalého premiéra Imrana Chána. Získali jich celkem 101, uvedla agentura Reuters s odkazem na nejnovější sdělení volební komise. Volilo se do 266 křesel, parlament má dále šedesát křesel pro ženy a deset křesl pro nemuslimy.
11. 2. 2024|

Jaderný obr Pákistán volil, sčítání hlasů provází napětí

Chaos i násilné střety zasáhly Pákistán po parlamentních volbách. Za vítěze se prohlásili oba hlavní rivalové: expremiéři Naváz Šaríf i vězněný Imran Chán, jehož stoupenci kandidovali jako nezávislí. Armáda, která před volbami stála spíše na straně Šarífa, po volbách vyzvala ke klidu a jednotě. Sčítání stále pokračuje, na mnoha místech panují obavy z volebních podvodů.
10. 2. 2024|

Pumové útoky a mrtví. Volby v Pákistánu provázejí násilnosti

V Pákistánu se konají parlamentní volby. Při třech útocích na policisty, kteří na hlasování dohlíželi, zemřelo nejméně osm lidí. Pákistánská vláda pozastavila i fungování mobilních sítí. Ve středu si dva pumové útoky na kanceláře volebních kandidátů a stran v Balúčistánu vyžádaly nejméně tři desítky obětí, informovala agentura AP.
8. 2. 2024|

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Parlamentním volbám v Pákistánu předcházejí bombové útoky i silný tlak armády

Nejméně 26 lidí zemřelo a desítky dalších se zranily při dvou bombových útocích v pákistánském Balúčistánu. Došlo k tomu v předvečer parlamentních voleb. I přes stoupající počet útoků slibuje vláda zajistit 127 milionům voličů bezpečnost. Hlavní obavy ale panují o férovost voleb. Oblíbený bývalý premiér Imran Chán byl odsouzen k mnohaletému vězení a účastnit se jich nesmí. Podle analytiků se chystá nejotevřenější manipulace politiky armádou za poslední roky.
7. 2. 2024|

Pákistánského expremiéra a jeho manželku poslal soud v Islámábádu na 14 let do vězení

Pákistánský soud ve středu odsoudil expremiéra Imrana Chána a jeho manželku ke 14 letům vězení za korupci, informovaly světové agentury. V úterý jiný soud uložil Chánovi desetiletý trest za vyzrazení obsahu tajného státního dokumentu. V zemi se příští týden konají parlamentní volby. V nich Chán kandidovat nemůže a od loňska je ve vazbě.
31. 1. 2024|

Soud v Brně řeší záměr vyvézt díly pro jaderné zbraně. „Nebyla jsem v obraze,“ hájí se jednatelka firmy

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem firmy NRB – New Rock Bits z Turnova, která podle obžaloby chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení díly využitelné k výrobě jaderných zbraní. Obžalobě kromě firmy čelí i její jednatelka ruského původu Irina Iščuková. Žena vinu popřela. Uvedla, že „nebyla v obraze“, co se týče tohoto obchodu. Soud pokračuje výslechem svědků, pokračovat v dokazování bude i v úterý. Obžalované hrozí za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití až osm let vězení.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:37|

Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.
26. 1. 2024|

Pákistán zaútočil na balúčské povstalecké skupiny v Íránu

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu, exploze bylo slyšet na jihovýchodě této blízkovýchodní země. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Íránská státní média v úterý večer informovala o tom, že Teherán podnikl vzdušné údery na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:13|

Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.
14. 12. 2023|

Část Afghánců zůstává tajně v Pákistánu. Potichu a potmě se skrývají před úřady

Rozhodnutí Pákistánu vyhostit všechny přistěhovalce bez dokumentů se týká hlavně statisíců Afghánců. Vyhlídky na přijatelný život v původní vlasti jsou ale velmi malé, a tak část uprchlíků v zemi zůstává tajně a riskuje zatčení. Afghánci se bojí vyjít ven nebo rozsvítit světla, aby je úřady nenašly. Další skončili v Afghánistánu v nuzných podmínkách v táborech ovládaných islamisty.
10. 11. 2023|

Dva miliony Afghánců musí opustit Pákistán. V jejich vlasti ale vládne Taliban, před nímž mnozí z nich prchli

Skončila lhůta, kterou dala pákistánská vláda všem imigrantům bez potřebného povolení na to, aby opustili zemi. Týká se to především Afghánců, kterých jsou v Pákistánu bez dokladů necelé dva miliony. Na 140 tisíc jich už odešlo. Úřady začaly se zatýkáním a připravují deportace.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:12|

Afghánští migranti bez dokladů opouštějí Pákistán, který už je odmítá hostit. Celkem jich je přes milion

Tisíce Afghánců v osobních a nákladních automobilech zaplněných nábytkem, oblečením a dalšími věcmi se ve středu zařadily do dlouhé fronty na hraničním přechodu Torcham. Chtějí se vrátit z Pákistánu do své vlasti. Pákistánské úřady daly migrantům bez platných dokladů čas na dobrovolný odchod ze země právě do středy, poté je začnou zatýkat a vyhošťovat.
1. 11. 2023|

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Místo Indie Bhárat. Země by se mohla přejmenovat, aby se zbavila britského odkazu

V Indii sílí diskuse o možném přejmenování země – nově by se mohla jmenovat Bhárat. Je to označení, které běžně používá premiér Narénda Módí a nově ho začala užívat i prezidentka Draupadí Murmúová. Původní pojmenování se podle některých Indů váže ke koloniální minulosti, od které se země chce odstřihnout.
8. 9. 2023|

Korupční kauzu pákistánského expremiéra znovu projedná soud

Pákistánský odvolací soud nařídil v úterý opětovné projednání korupčního případu, v němž byl bývalý pákistánský premiér Imran Chán odsouzen k tříletému vězení. Soud zároveň rozhodl o propuštění Chána na kauci, informovala agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Expremiér se ale nedostane na svobodu minimálně do středy, protože bylo nařízeno jeho zadržení v jiném případu týkajícím se vyzrazení státního tajemství.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 14:58|

V Pákistánu se zasekla po domácku vyrobená lanovka, záchranáři vyprostili všech osm lidí

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla lanovka s osmi osobami, a to 275 metrů nad roklí. Podle tamních médií mělo jít o sedm studentů a jednoho učitele, kteří tak cestovali do školy. Pákistánské záchranné složky na místě zasahovaly s pomocí dvou vojenských vrtulníků, ty podle zpravodajských agentur vyprostily dvě děti. Stroje následně armáda s příchodem noci stáhla. Pákistánské ministerstvo vnitra ve večerních hodinách informovalo o tom, že se podařilo evakuovat všech osm osob. Záchranné práce komplikoval silný vítr. Ze svízelné situace se dostali díky vrtulníku i improvizované „sedačce“, píše agentura AP.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:55|

V Pákistánu před volbami zatkli šéfa opozice Kurešího

V Pákistánu ze zatím neznámých důvodů policie zatkla Šáha Mahmúda Kurešího, bývalého ministra zahraničí a opozičního lídra z Pákistánského hnutí za spravedlnost (PTI). Zatčení se odehrálo jen několik hodin poté, co strana oznámila, že případné snahy vlády zdržet vyhlášení voleb napadne u soudu, píše agentura Reuters. Volby by se po rozpuštění parlamentu minulý týden měly konat do 90 dnů, tedy do listopadu, nad termínem však visí otazník kvůli politické, ústavní a ekonomické krizi, jež zmítají Pákistánem.
19. 8. 2023|

Dav muslimů zapálil několik kostelů v Pákistánu, ničil i domy křesťanů. Rozlítilo je údajné hanobení koránu

Pákistánská policie zatkla více než sto muslimů v reakci na středeční útoky na křesťanskou menšinu. Tisícihlavý dav muslimů v provincii Paňdžáb na severovýchodě země podpálil nejméně čtyři kostely, poničil křesťanský hřbitov a zaútočil na domy křesťanů, kteří jsou v této převážně muslimské zemi dvouprocentní menšinou. Místní křesťané se už vracejí do svých domovů a střeží je vojáci, píše agentura AP.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:50|

Hrachor může nasytit lidstvo. Je výživný a snáší sucho, vědci jen musí vyšlechtit odrůdu bez toxických účinků

Hrachor setý je rostlina známá tím, že roste v nehostinných a suchých oblastech a je bohatým zdrojem bílkovin. Tato odolná a výživná plodina ale zároveň obsahuje jedovatou látku, která může způsobit nezvratnou paralýzu, především u lidí, kteří již trpí podvýživou. Vědci by však už brzy mohli vyšlechtit odrůdu bez vedlejších toxických účinků.
10. 8. 2023|