Počet lidí z EU v Británii klesá, zemi chybí pracovníci. Politici přesto mluví o zpřísnění vízových pravidel

Události: Ve Velké Británii ubylo Evropanů (zdroj: ČT24)

Počet obyvatel ze zemí Evropské unie ve Velké Británii dál klesá. Podle aktuální statistiky ubylo na ostrovech meziročně dalších 50 tisíc Evropanů. Pro tamní ekonomiku je to problém především kvůli nedostatku pracovníků. Vláda přesto chce migraci i nadále omezovat. Extrémně totiž narostl počet migrantů z Asie a Afriky.

Pracovat a uspět v Británii je pro mnohé sen. Třeba čtyřnásobná nejlepší česká hráčka fotbalu Kateřina Svitková si šla za svým cílem – hrát v ženském týmu Chelsea. To se jí povedlo.

Jenže pracovat a žít v Británii není pro mnohé občany EU jednoduché. Země po brexitu zavedla pro Evropany přísný vízový a bodový systém, a to i pro sportovce. „Musíte splnit určité body, abyste vůbec mohli přijít do země. Hromada dalších hráček z Česka nebo i jiných zemí má problémy,“ nastínila Svitková.

Práce v Británii je pro mnohé Evropany nedosažitelná, pro jiné zase neatraktivní. Počet obyvatel pocházejících z EU tak v zemi trvale klesá. Podle aktuální statistiky se snížil o dalších padesát tisíc. Problém je to především pro trh práce, kde chybí na 300 tisíc pracovníků.

Do Británie i za studiem

Jednoduchým řešením by se zdálo být uvolnění vízových pravidel. Jenže Spojené království chce paradoxně udělat opak a ještě tato pravidla zpřísnit. Má k tomu důvod. Zatímco Evropany už Británie neláká, dorazilo místo nich do země obrovské množství Indů, Pákistánců nebo Nigerijců. V roce 2022 přišlo celkem 606 tisíc imigrantů, což je rekordní počet. Jenže ani tito lidé nezaplnili volná místa. Velká část z nich totiž přijela na studentská víza.

Současná konzervativní vláda přesto tvrdí, že brexit byl výhodou a nikoli chybou. Volná místa by podle ní měli zaplnit sami Britové. „Neexistuje žádný pádný důvod, proč bychom si nemohli vyškolit dostatek řidičů kamionů, řezníků, sběračů ovoce, stavitelů nebo svářečů. Brexit nám umožnil vybudovat ekonomiku s vysokými mzdami, která je méně závislá na nekvalifikované zahraniční pracovní síle,“ řekla ministryně vnitra Suella Bravermanová.

Politici ve Velké Británii tak fandí spíš domácím. A doufají, že brexitová naděje umírá poslední.