„To není brexit, který jsem chtěl.“ Britským podnikatelům chybí pracovníci z Evropské unie

Události: Británii po brexitu chybí pracovníci z EU (zdroj: ČT24)

Velkou Británii opouštějí lidé původem z Evropské unie. Podle aktuálně zveřejněných statistik se jejich počet ročně sníží o 50 tisíc. Spojené království naopak zažívá největší nápor žadatelů o azyl ze zemí mimo EU, například Afghánistánu, Albánie nebo Ukrajiny.

Převzetí kontroly nad Velkou Británií a omezení migrace ze zemí EU byly požadavky zastánců brexitu. Odchod z Evropské unie je splnil. Počty lidí z Unie na ostrovech klesají, země však nyní hlásí nejvyšší počty žadatelů o azyl ze zemí jako třeba Albánie a Afghánistán.

Na britském trhu teď ale zahraniční pracovníci z EU chybí. To způsobuje problémy například pro podnikatele, kteří jinak brexit často podporovali. Výkonný ředitel prodejen s oblečením Next Simon Wolfson býval silným stoupencem odchodu z EU, v současnosti se ale potýká s obtížemi. „Tohle rozhodně není ten brexit, který jsem chtěl. A vlastně ani ten, pro který spousta lidí hlasovala,“ popsal.

Podnikatelé nyní mluví o tom, že by vláda měla do země pustit více kvalifikovaných pracovníků, což však není jednoduché. „Pro lidi, kteří nebyli v Británii před brexitem, je to hodně složité. Nemají právo zůstat tady v Anglii,“ popsala krajanka a právnička Denisa Gannonová, která po odchodu z EU pomáhala těm, kteří v zemi chtěli zůstat.

Mnoho Britů si podle ní důsledky nedokázalo představit. „Myslím, že brexit byl nedorozumění pro celou britskou společnost,“ dodala.