Situaci jsme stabilizovali, hlásí ukrajinský velitel o Bachmutu

Expert Koštoval: Ruská armáda možná nemá síly na průlom, ale na denní útoky ano (zdroj: ČT24)

Ukrajinským silám se daří stabilizovat situaci u Bachmutu, situace je však nadále komplikovaná, informoval náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Podle Londýna se ruská ofenziva zčásti zastavila. Americký Institut pro studium války (ISW) naopak tvrdí, že ruské síly si v poslední době v okolí Bachmutu i ve městě samotném připsaly určité územní zisky.

Podle amerických analytiků z ISW Rusové postoupili jihozápadně od Bachmutu směrem k silnici spojující obléhané město s nedalekým Časiv Jarem a Kosťantynivkou. Určitých územních zisků měly ruské síly dosáhnout také severozápadně od Bachmutu a v severní části města samotného. Ukrajinská armáda v rámci jednoho z protiútoků naopak zřejmě dobyla jeden úsek dálnice směřující z Bachmutu do Slovjansku.

Ze všech úseků fronty na východě Ukrajiny je podle Zalužného situace u Bachmutu nejsložitější. „Díky obrovskému úsilí obranných sil se nám daří situaci stabilizovat,“ zdůraznil ale Zalužnyj v příspěvku na Facebooku.

Ruská ofenziva stojí, tvrdí Londýn

Město Bachmut je jedním z hlavních cílů současné ruské ofenzivy v Donbasu. Dobytí města by Rusům otevřelo cestu směrem na další východoukrajinská města jako Slovjansk či Kramatorsk. Ruské síly se proto snaží dobýt Bachmut už řadu měsíců v nejvražednější pěchotní bitvě od druhé světové války, píše agentura Reuters. Podle řady analytiků však ruský nápor u Bachmutu v posledních dnech spíše slábne.

Britské ministerstvo obrany v sobotní zprávě tvrdí, že ofenziva se zčásti zastavila. „Je to pravděpodobně především důsledkem krajního vyčerpání ruských sil. Ukrajina při své obraně rovněž utrpěla velké ztráty,“ uvedl resort. Ke zhoršení situace z pohledu Ruska zřejmě přispělo také napětí, které v současnosti panuje mezi regulérní armádou a žoldnéřskou Wagnerovou skupinou, míní Londýn.

Rusko zřejmě nyní upře svou operační pozornost na Avdijivku jižně od Bachmutu a také na severní sektor mezi městy Kreminna a Svatove, domnívají se Britové. „To naznačuje celkový návrat k defenzivnějšímu operačnímu pojetí po nepřesvědčivých výsledcích pokusů o vedení všeobecné ofenzivy od ledna 2023,“ dodalo ministerstvo.

Desítky útoků

Generální štáb ukrajinské armády v sobotu oznámil odražení 59 útoků na pěti frontových úsecích. Podle něj Rusové pokračují v útocích na Bachmut a okolní vesnice, ostřelovány byly také obce ležící dále od fronty. Neúspěšné útoky údajně provedly ruské síly také v okolí Avdijivky, Marjinky či Vuhledaru. 

V pátek na Ukrajině zemřelo v důsledku ruských útoků deset lidí, polovina z toho v obci Kosťantynivka, která se nachází zhruba dvacet kilometrů od Bachmutu. Podle zpravodaje ČT Jana Šilhana bylo zničeno i humanitární centrum, kam mířili uprchlíci z okolí.

„Co se týče posledních útoků, jako třeba na město Kosťantynivka, ale i další – nepřítel musí vědět, že Ukrajina nezapomene na tyto zločiny na našem lidu, nezapomene na všechny mrtvé a zraněné. Všichni teroristé budou poraženi,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan o situaci u Bachmutu (zdroj: ČT24)