Netanjahuovo prosazování justiční reformy je nelegální, uvedla izraelská prokurátorka

Izraelská státní zástupkyně Gali Baharavová-Miaraová označila osobní zapojení premiéra Benjamina Netanjahua do prosazování justiční reformy za nelegální. Uvedla, že se jedná o protiprávní jednání s ohledem na to, že premiér aktuálně čelí obviněním z korupce. Netanjahu ve čtvrtek oznámil, že bude v prosazování změny soudnictví pokračovat a „udělá pro to vše“, kritice navzdory.

Podle státní zástupkyně je Netanjahuovo prosazování justiční reformy v rozporu s dohodou o střetu zájmů, která mu zakazuje provádět změny v izraelském soudním systému, zatímco je souzen ve třech případech korupce.

„Právní situace je jasná: musíte se zdržet jakékoli účasti na opatřeních k reformě soudního systému, včetně obsazení výboru pro jmenování soudců, protože účast na nich by představovala střet zájmů,“ uvedla Baharavová-Miaraová v dopise, který premiérovi odeslala. 

Baharavová-Miaraová varovala izraelského premiéra již dříve, aby nezasahoval do snah své koalice o prosazení justiční reformy.

Návrh soudní reformy představený v lednu dává vládě větší vliv na jmenování soudců a omezuje pravomoce nejvyššího soudu.

Izraelský parlament rovněž ve čtvrtek schválil zákon, který výslovně blokuje možnost nejvyššího soudu nařídit premiérovi, aby odstoupil. V současné vládnoucí koalici jsou mimo jiné také krajně pravicové a ultraortodoxní strany.

Kritici slibují intenzivnější protesty

Proti návrhu justiční reformy lidé v Izraeli demonstrují od začátku letošního ledna, policie proti nim používá i vodní děla a desítky protestujících zatkla.

Krátce po Netanjahuově čtvrtečním projevu k prosazení reformy byly v Tel Avivu protesty obnoveny, lidé při nich zablokovali některé silnice a skandovali protivládní slogany.

Podle organizátorů protestů budou následující shromáždění proti soudní reformě intenzivnější. Další velké demonstrace jsou plánované na sobotu, což bude již dvanáctý víkend v řadě.