Čína kritizuje americký zákon, který má odtajnit informace o původu koronaviru

Americký zákon, který má odtajnit další informace o původu koronaviru, podle Číny zkresluje skutečnost. S odkazem na mluvčího čínské diplomacie o tom v úterý informovala agentura Reuters. Normu v pondělí podepsal americký prezident Joe Biden. Některé úřady ve Washingtonu se domnívají, že pandemii covidu-19 mohl způsobit únik viru z laboratoře. Peking to odmítá.

„Čína vyzývá Spojené státy, aby okamžitě zastavily politickou manipulaci,“ apeloval v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. Norma podle něj zkresluje skutečnost.

Zákon, který v pondělí podepsal prezident Biden, nařizuje americkým rozvědkám do devadesáti dnů zveřejnit zjištění ohledně původu koronaviru. Výjimku mají podle agentury AFP informace citlivé pro americkou národní bezpečnost. Objasnění okolností vzniku pandemie covidu-19 může podle Bidena posloužit k prevenci budoucích pandemií.

Legislativa se vztahuje pouze na materiály související s Wuchanským institutem virologie jako potenciálním zdrojem covidu, což je politicky vypjatá záležitost. Republikáni obvinili Bidena, že není vůči Číně dostatečně tvrdý. 

Republikány podporovaný zákon prošel Sněmovnou reprezentantů i Senátem bez odporu. „Sdílím cíl Kongresu zveřejnit co nejvíce informací o původu koronavirové nemoci 2019,“ poznamenal Biden v prohlášení. „Musíme přijít na kloub původu viru covid-19, abychom mohli lépe předcházet budoucím pandemiím,“ řekl prezident podle serveru USA Today.

Původ viru

Některé americké úřady se domnívají, že pandemii mohl způsobit únik viru z laboratoře. Peking tyto teorie dlouhodobě odmítá a označuje je za pomluvy. Tyto teorie označila za málo pravděpodobné také Světová zdravotnická organizace (WHO).

WHO Čínu, kde byly v roce 2019 zaznamenány první případy přenosu viru SARS-CoV-2 mezi lidmi, několikrát žádala, aby zveřejnila informace o původu nákazy. 

Nové důkazy citované Světovou zdravotnickou organizací přispívají k teorii, že virus pochází od zvířat. Vzorky odebrané na čínském trhu s mořskými plody ve Wu-chanu ukazují, že se s virem smísila DNA psíků mývalovitých.