Nejasná zpráva o původu covidu. Americká ministerstva se přou, zda unikl z laboratoře

Mezi složkami americké vlády ani tři roky po začátku pandemie nepanuje shoda na tom, zda se virus způsobující nemoc covid-19 rozšířil přirozenou cestou nebo po úniku z laboratoře, řekl v pondělí mluvčí Bílého domu John Kirby. Reagoval tím na zprávy amerických médií o tom, že jedno z federálních ministerstev se přiklonilo k teorii o laboratorní nehodě. Někteří zastánci této verze informaci prezentují jako potvrzení svého názoru, mnozí vědci ale stále vidí více důkazů pro přenos infekce ze zvířat na člověka.

Značně zpolitizovanou debatu znovu rozvířila zjištění o změně ve stanovisku amerického ministerstva energetiky, které ve Spojených státech provozuje síť laboratoří včetně těch biologických. Americký tisk uvádí, že resort na základě nových informací označil s „nízkou mírou jistoty“ jako pravděpodobnější verzi tu o úniku viru SARS-CoV-2 z laboratoře. Dříve ministerstvo na věc nemělo jasný názor.

Jeho aktualizované hodnocení není veřejné a zatím tak není jasné, jaká zjištění ke změně stanoviska vedla. Podle listu The New York Times (NYT) někteří činitelé obeznámení s materiály hodnotili podklady pro nové stanovisko jako „poměrně slabé“. Ministerstvo energetiky údajně své informace sdílelo s dalšími vládními složkami a žádná z nich svou pozici nezměnila.

Podle deníku The Wall Street Journal, který s informací přišel jako první, vývoj podtrhuje rozdíly mezi závěry jednotlivých složek federální vlády. Čtyři další americká ministerstva se společně s panelem sdružujícím zpravodajské služby přiklání k vysvětlení, že koronavirus na člověka „přeskočil“ ze zvířete. Dvě vládní agentury zatím nevidí dostatek důkazů pro upřednostnění té či oné verze. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) už v roce 2021 se „střední mírou jistoty“ vyhodnotil, že první infekce člověka byla spojená s laboratoří.

„Ve vládě Spojených států v tuto chvíli nepanuje shoda na tom, jak přesně covid začal,“ řekl mluvčí Bílého domu pro bezpečnostní otázky. „Ve zpravodajské komunitě prostě není konsenzus,“ pokračoval Kirby na tiskové konferenci.

První případy covidu-19 byly zaznamenány na přelomu let 2019 a 2020 v čínském velkoměstě Wu-chan. Podle vědců, kteří studovali virus SARS-CoV-2 a mechanismus jeho šíření, je nejpravděpodobnější, že nákaza se přenesla na člověka na jednom z wuchanských tržišť, kde byla přítomná i živá zvířata. Agentura AP připomenula, že tuto teorii minulý rok podpořily dvě studie publikované v odborném časopise Science. Dřívější článek v magazínu Cell uvádí, že SARS-CoV-2 byl devátým známým koronavirem, který se začal šířit mezi lidmi, přičemž všechny předešlé se na člověka přenesly ze zvířat.

„Dostupné důkazy jasně ukazují, že pandemie začala zoonózou (přenosem ze zvířete na člověka) na tržišti Chua-nan,“ uvedla v reakci na zprávy amerických médií viroložka Angela Rasmussenová z kanadského institutu Vaccine and Infectious Disease Organization.

„Vědecká literatura neobsahuje prakticky nic jiného než původní články výzkumníků, které nasvědčují přirozenému původu této pandemie,“ řekl agentuře AP biolog z Arizonské univerzity Michael Worobey, který se tématu počátků covidu-19 podrobně věnoval.

Pátrání po zdroji může trvat dekády

List NYT připomíná, že vypátrat zdroj virové infekce bývá složité a že v tomto případě vyšetřování zkomplikovala neochota čínských úřadů zpřístupnit veškeré relevantní materiály. Podle AP experti soudí, že skutečný příběh počátku pandemie může být známý až za několik let anebo nemusí vyjít najevo nikdy.

Pokud jde o teorii o úniku covidu-19 z laboratoře, soustřeďuje se pozornost především na virologický institut ve Wu-chanu, který se věnoval i studiu koronavirů. Někteří vědci jsou scénáři s laboratorní nehodou otevření, přičemž poukazují i na jinou wuchanskou laboratoř, která leží blíž zmíněnému tržišti. „Laboratorní nehody se dějí překvapivě často,“ poznamenala molekulární bioložka Alina Chanová působící na americkém výzkumném ústavu Broad Institute.

V USA teorii o laboratorním původu nákazy hlásají mnozí politici Republikánské strany včetně exprezidenta Donalda Trumpa, přičemž tvrzení se často mísí s protičínskou rétorikou a konspiračními teoriemi o „čínské biologické zbrani“. Ve světle zprávy o změně stanoviska ministerstva energetiky někteří republikánští zákonodárci hovořili o potvrzení jejich názoru. „Nezáleží na tom, že nám dali za pravdu. Jde o to, abychom vyvodili důsledky pro čínskou komunistickou stranu, aby se to už neopakovalo,“ uvedl senátor Tom Cotton.

Na americké politické scéně bude polemika zcela jistě pokračovat, neboť republikáni po zisku většiny ve Sněmovně reprezentantů zahájili vyšetřování různých aspektů pandemie včetně jejího počátku.