Proti Netanjahuově vládě protestovali lidé v Tel Avivu a dalších izraelských městech

V izraelských městech lidé opět demonstrovali proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, kterou protestující považují ze ohrožení demokracie. Místní média informují o tom, že jde zřejmě o dosud největší účast na demonstracích, které se konají už osmou sobotu. Policie večer oznámila, že zatkla dvě desítky demonstrantů.

Demonstrace, které začaly v Tel Avivu, se v posledních týdnech postupně rozšířily do dalších měst. Podle odhadu televizní stanice Channel 12 na největší z nich v této metropoli vyšlo večer do ulic na sto tisíc lidí. Desítky tisíc lidí se účastnily demonstrace v Haifě a tisíce manifestovaly v dalších městech, včetně Jeruzaléma.

V Tel Avivu skupina demonstrantů také rozvinula obří transparent, na němž jsou fotky Netanjahua, ruského vládce Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či maďarského premiéra Viktora Orbána, které mají symbolizovat autoritářskou vládu. Mnozí Izraelci totiž v souvislosti se soudní reformou hovoří o konci demokracie a začátku diktatury. 

Podobně jako předchozí manifestace byla i ta sobotní pokojná, k potyčkám s policií ale došlo na dálnici z Tel Avivu, kterou dav dočasně zablokoval a policisté se je z ní snažili vytlačit. Protestující také na policisty volali: „Bojujeme i za vás. Demokracie“. Policie později oznámila, že zatkla osmnáct lidí. Jednoho z nich vyšetřuje kvůli tomu, že na dálnici nasprejoval nápis „Bibi zrádce“ s odkazem na premiéra Netanjahua, který má přezdívku Bibi.

Soudní reforma

Například bývalý izraelský premiér a exministr obrany Ehud Barak v sobotu v Tel Avivu řekl, že země zažívá nejhorší krizi od vzniku Státu Izrael. „Jsme tady, abychom bránili deklaraci nezávislosti proti pokusu udělat z Izraele diktaturu,“ prohlásil Barak podle deníku Haarec. Také bývalý šéf tajné služby Mossad Danny Jatom stanici Channel 13 řekl, že soudní reforma udělá z Izraele diktaturu.

Proti návrhu soudní reformy, která omezí pravomoce nejvyššího soudu ve prospěch vlády, se už týdny vyslovují opoziční politici a experti z různých oborů, rovněž prezident Jicchak Herzog se snaží přimět vládu, aby se schvalováním reformy počkala a hledala kompromis s opozicí.

Navzdory široké kritice a masovým demonstracím ale v pondělí parlament, v němž má většinu vládní koalice, schválil v úvodním čtení první část reformy týkající se jmenování soudců nejvyššího soudu. V pondělí se už druhý týden sjely desetitisíce lidí protestovat do Jeruzaléma, když parlament reformu projednával.